Acasa Actualitate-InternaSocial Ce taxe vor plăti firmele pentru activităţi independente

Ce taxe vor plăti firmele pentru activităţi independente

scris de P.C.R.
6 afisari

Firmele vor plăti contribuţii sociale la fel ca în cazul salariilor pentru activităţile independente ale personalului care are şi contract de muncă cu aceeaşi societate, precum şi în cazul activităţilor declarate independente unde există clauză de exlusivitate, potrivit unui proiect al Finanţelor.

Casele de pensii sunt sufocate de scanare„În cazul în care între plătitorul de venit şi persoana fizică există încheiat un contract individual de muncă, precum şi un contract/raport juridic pe baza căruia se desfăşoară o activitate independentă aceasta va fi reconsiderată de către autorităţile fiscale ca activitate dependentă„, se arată într-un proiect de ordonanţă pentru modificarea Codului Fiscal.

Contactaţi de Mediafax, reprezentanţii ANAF au precizat că reconsiderarea se va face şi în cazul în care contractul individual de muncă este încheiat cu o firmă, iar contractul pe baza căruia se desfăşoară activitatea independentă se derulează cu o altă companie din grup, dacă este vorba despre activităţi similare.

„Dacă sunt aceleaşi activităţi, atunci acţiunea trebuie tratată unitar, indiferent dacă un contract este pe o firmă, iar celălalt pe alta”, a spus un oficial al ANAF.

Proiectul de act normativ nu prezintă explicit o astfel de situaţie.

În document este introdusă o nouă condiţie pentru ca o activitate să fie considerată independentă, şi anume ca beneficiarul să poată desfăşura activitatea concomitent pentru mai mulţi plătitori.

Astfel, în cazul contractelor privind activităţi independente, plătitorul nu mai poate solicita exclusivitate, întrucât Fiscul va reconsidera activitatea ca fiind dependentă.

Ministerul Finanţelor a modificat şi criteriile care definesc preponderent existenţa unei activităţi independente incluzând în primul rând riscul pe care şi-l asumă contribuabilul.

De asemenea, o persoană care desfăşoară activităţi independente trebuie să dispună de libera alegere a desfăşurării activităţii, a programului de lucru şi a locului în care se derulează. În acelaşi timp, activitatea se va putea desfăşura nu numai direct de către beneficiar, ci şi cu personalul angajat de contribuabil.

Persoanele fizice care obţin venituri de peste 119.000 lei anual din drepturi de proprietate intelectuală ca urmare a unor activităţi independente sunt obligate să plătească TVA.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult