Acasa Actualitate-InternaSocial Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur

Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur

scris de L.M.
126 afisari

Măsuri de protecţie. Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur. Un seism cu magnitudinea 5,5 s-a produs în noaptea de 5/6 octombrie, în zona Vrancea. În Galaţi, e vorba de zeci de cutremure.

Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur

Ce trebuie să faci în cazul unui cutremur

Potrivit Securityportal.ro, aceste recomandari se refera la o multitudine de situatii care se pot regasi in mod frecvent atat intr-o cladire de invatamant cat si in mediul construit inconjurator, pe durata calatoriilor zilnice, sau in locuri publice. Utilizatorii acestor recomandari pot fi deopotriva copiii sau adultii, mentioneaza Institutul Român de Seismologie Aplicată.

·Pastrati-va calmul, nu intrati in panica, linistiti-i si pe ceilalti, protejati copiii, batranii si femeile. Nu va speriati de zgomotele din jur.

·Preveniti tendintele de a se parasi sala de clasa, de curs, laboratorul, locuinta etc. deoarece durata redusa a fazei seismice initiale va face ca faza puternica a miscarii sa surprinda grupurile de persoane pe scari, in aglomeratie si panica, conducand la accidente nedorite.

·Daca va aflati in fata unei cladiri, ramaneti departe de aceasta, feriti-va de tencuieli, caramizi, cosuri, parapete, cornise, geamuri, care de obicei se pot prabusi in strada.

·Daca va aflati inauntru ramaneti acolo, departe de ferestre care se pot sparge, stati inspre centrul cladirii, langa un perete structural rezistent.

·Protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, birou, masa, iar copiii sub bancile din clasa sau mese, care sunt suficient de rezistente spre a feri de caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale etc.

(Consultati anticipat, in masura posibilitatilor, un specialist in structuri de rezistenta ,spre a cunoaste care sunt elementele rezistente).

·Sprijiniti-va cu palmele pe podea sau tineti-va cu mainile de piciorul mesei sau tocul usii, spre a va asigura stabilitatea.

·In lipsa unor astfel de posibilitati de a va mentine sub soc stabilitatea, va puteti proteja stand la podea langa un perete solid, ghemuit pe genunchi si coate, cu fata in jos: cu palmele impreunate va veti proteja capul (ceafa), iar cu antebratele pe lateral, fata.

·Profesorii vor indica elevilor oportunitatea si maniera corecta de a aplica aceste masuri si vor inspira increderea in eficienta autoprotectiei.

·Inchideti sursele de foc cat puteti de repede, iar daca a luat foc ceva, interveniti imediat dupa ce a trecut socul puternic.

·Daca sunteti intr-un atelier, aplicati imediat, dupa caz, masurile de protectie specifice locului dvs. de activitate.

·Nu fugiti pe usa, nu sariti pe fereastra, nu alergati pe scari, nu utilizati liftul, dar – daca puteti – deschideti usa spre exterior, spre a preveni blocarea acesteia, in vederea eventualei evacuari dupa terminarea miscarii seismice si verificarea starii scarilor si a zonei de la iesire. Evitati aglomeratia.

·Nu alergati in strada sau pe strada, deplasati-va calm spre un loc deschis si sigur, feriti-va de versantii de unde pot cadea roci sau de unde pot avea loc alunecari de teren.

·Daca seismul va surprinde in autoturism, opriti-va cat puteti de repede intr-un loc deschis, evitand cladirile prea apropiate de strada, dincolo de poduri, pasaje, linii electrice aeriene si stati inauntru. Feriti-va de firele de curent electric cazute.

·Daca sunteti intr-un mijloc de transport in comun sau in tren, stati pe locul dvs. pana se termina miscarea seismica. Conducatorul trebuie sa opreasca si sa deschida usile, dar nu este indicat sa va imbulziti la coborare sau sa spargeti ferestrele.

·In metrou pastrati-va calmul si ascultati recomandarile personalului trenului, daca acesta s-a oprit intre statii in tunel, fara a parasi vagoanele.

·Daca va aflati intr-un loc public cu aglomerari de persoane (teatru, cinematograf, biserica, stadion, sala de sedinte) nu alergati catre iesire; imbulzeala produce mai multe victime decat cutremurul. Stati calm si linistiti-va vecinii de pe rand.

Ce trebuie sa faceţi după un cutremur puternic

Aceste recomandari privesc actiuni deosebit de importante de revenire la normal dupa impactul seismic prin colaborarea tuturor celor implicati.

Importanta revenirii cat mai rapide la situatia anterioara este subliniata si de necesitatea de a utiliza in unele cazuri spatiile de locuit sau scolile ca centre de prim-ajutor, evacuare-cazare temporara pentru alte persoane, daca exista zone invecinate grav afectate de seism.

·Nu plecati imediat din spatiul in care va aflati. Acordati mai intai primul ajutor celor afectati de seism. Calmati persoanele speriate si in special copiii de varsta mai frageda.

·Ajutati-i pe cei raniti sau prinsi sub mobilier, obiecte sau elemente usoare de constructii cazute, sa se degajeze. Atentie! Nu miscati ranitii grav (daca nu sunt in pericol imediat de a fi raniti suplimentar din alte cauze), pana la acordarea unui ajutor sanitar-medical calificat; ajutati-i pe loc. Curatati caile de circulatie de cioburi sau substante toxice, chimicale varsate, alimente, etc.

·Ingrijiti-va de siguranta copiilor, bolnavilor, batranilor, linistiti-i, asigurandu-le imbracaminte si incaltaminte corespunzatoare sezonului, in vederea unei eventuale evacuari din cladire pentru o anume perioada, de la cateva ore la cateva zile.

·Nu utilizati telefonul decat pentru apeluri la salvare, pompieri, sau organisme cu insarcinari oficiale, in privinta interventiei post-seismice, in cazuri justificate, spre a nu bloca circuitele necesare altor actiuni.

·Ascultati numai anunturile posturilor de radioteleviziune oficiale si recomandarile de actiune imediata ale organismelor in drept.

·Verificati preliminar starea instalatiilor electrice, de gaz, apa, canal, verificati vizual si starea constructiei in interior.

·In caz de avarii constatate, inchideti pe masura posibilitatilor alimentarea locala sau generala si anuntati imediat dupa aceea institutia de specialitate pentru interventie. Nu utilizati foc deschis pana nu ati verificat daca nu sunt scapari de gaze. Nu folositi in acest scop chibrituri sau brichete.

·Parasiti calm cladirea numai dupa seism, pentru a permite verificarea cladirii fara a lua cu dvs. lucruri inutile; verificati mai intai scara si drumul spre iesire.

·Pentru orice eventualitate, preveniti ranirea provocata de caderea unor tencuieli, caramizi, etc la iesirea din cladire utilizand o casca de protectie sau ,in lipsa acesteia, un scaun (taburet) ori alt obiect protector (geanta, ghiozdan, carti groase, etc.).

·Daca la iesire intalniti usi blocate, actionati fara panica pentru deblocare. Daca nu reusiti, iar acestea au vitraj, procedati cu calm la spargerea geamului si curatirea ramei si zonei de cioburi, utilizand un scaun , o vaza, etc.

·Evitati cladirile grav avariate, cu exceptia unor cazuri de ajutor sau salvare ce trebuie intreprinse cu un minim de masuri de securitate si fara riscuri inutile. Evitati sa fiti confundat cu raufacatorii patrunsi in astfel de cladiri, nu aglomerati zonele calamitate fara rost. Deplasati-va intr-un loc deschis si sigur (parc, stadion, etc.).

·Fiti pregatiti psihic si fizic pentru eventualitatea unor socuri ulterioare primei miscari seismice (replici), dar fiti constient ca aceasta se petrece in mod natural, cu intensitati variabile, fie in cateva ore, fie peste zile, saptamani sau luni. Numai intr-un numar redus de cazuri socul ulterior este mai puternic decat primul.

Pentru cutremurele de Vrancea, specialistii vor putea aprecia relativ rapid, pe baza inregistrarii miscarii respective, daca energia consumata indica un eveniment puternic de o anumita magnitudine si veti fi informati; este dificil totusi de evaluat probabilistic daca eventuala energie presupus neconsumata se va degaja ulterior brusc sau treptat si in ce succesiune din domeniul timp.

·Ascultati in primul rand aprecierile specialistilor seismologi romani, buni cunoscatori ai activitatii focarului din Vrancea, care vor fi transmise suficient de repede prin mijloacele de informare in masa nationale si care trebuie considerate ca singurele surse de informare credibile.

In zonele care pot fi afectate de cutremurele locale, se pot uneori produce seisme mai mici de-a lungul unei anumite perioada de timp dupa socul principal, dupa care, de regula, activitatea seismica se reduce.

·Dupa parasirea ordonata a cladirii cautati sa obtineti informatii corecte depsre intensitatea miscarii si efectele sale si verificati mai intai afara si apoi – cu precautii – si in interior, de regula ziua, starea structurii si a altor elemente si obiecte care ar putea provoca raniri prin caderea lor.

·Nu ascultati sfaturile unor asa-zisi specialisti necunoscuti care apar ad-hoc.

Prezenta unui specialist in structuri de rezistenta de a carui competenta nu va indoiti, poate reduce unele incertitudini in acest context si va poate servi de ghid in analiza vizuala a cladirii si decizia finala de evacuare sau revenire.

·Informati-va cum trebuie sa procedati pentru inregistrarea in termeni legali a daunelor complete (structurale si nestructurale) produse de cutremur, in vederea despagubirii prin sistemul de asigurari, inclusiv pentru evaluarea de catre specialisti a starii post-seismice a structurii cladirii si operatiunile de proiectare si executie a reparatiei sau consolidarii.

·Nu trebuie sa dati crezare zvonurilor privind eventualitatea unor replici seismice si urmarile lor, ascultati posturile de radio si televiziune, utilizati doar informatiile si recomandarile transmise oficial, receptionate direct de dvs. si nu din auzite. Dati concursul dvs. organizatiilor de interventie post-seismice, la analiza starii constructiilor, si la celelalte activitati, intreprinse de organele in drept.

·Experienta cutremurelor precedente a dovedit ca este util sa aveti cunostinte necesare supravietuirii pana la interventia echipelor de salvare in cazul unei situatii extreme in care, de exemplu, ati fi surprins sub niste daramaturi, mobilier rasturnat sau intr-o incinta (spatiu) blocata, prin intepenirea usilor sau din alte cauze.

·In primul rand trebuie sa fiti calmi, sa ii linistiti pe cei socati, sa nu permiteti reactii de panica, sa acordati prim ajutor celor raniti, iar daca dvs. sau alta persoana din grup are posibilitatea de miscare, sa faceti un mic plan de salvare.

·Deblocarea caii de acces se poate incerca numai daca prin aceasta nu se inrautateste situatia (de exemplu prin miscarea daramaturilor sau mobilierului). O varianta clasica de comunicare cu cei din afara, care intotdeauna vor concentra personal specializat si aparate de ascultare ca sa identifice locurile cu persoane blocate, este sa bateti la intervale regulate cu un obiect tare in conducte invecinate sau in peretii incintei, iar daca ati stabilit controlul verbal, furnizati informatiile cerute si cereti prim-ajutor necesar.

·La evacuare dati prioritate celor raniti sau copiilor, batranilor, femeilor, si ascultati recomandarile slavatorilor.

·Nu va preocupati de durata pana la salvare, deoarece in astfel de conditii, desi timpul pare nesfarsit, corpul uman isi mobilizeaza resurse nebanuite pentru a trece peste o perioada critica. In acest mod se explica durate extreme de rezistenta de sute de ore in conditii de blocare la cutremur a unor persoane aparent fragile, inregistrate in tara noastra in 1977 si in mod similar in intreaga lume

14 comentarii

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 06-10-2013 - 15:41

Iar imi stergeti postarile, ardi-v-ar focu de jeguri imputite ce sunteti, n-ati mai apuca ziua de miine.

urbos 06-10-2013 - 15:57

Omoara-te ma putoare.

שׂפֿבּשׂפֿהּשׁ 06-10-2013 - 15:42

Domnule sau doamno L.M. Sfaturile dumitale pentru cei care sunt zguduiti de cutremur sunt preluate cumva din vreo emisiune de pe comedy channel? Sfaturile dumitale nu sunt nimic altceva decit un misto macabru la adresa nenorocitilor care trec prin acesta experienta. Sa-ti dau NUMAi un exemplu din mistourile dumitale :

„Sprijiniti-va cu palmele pe podea sau tineti-va cu mainile de piciorul mesei sau tocul usii, spre a va asigura stabilitatea.”

Cum sa te tii de piciorul mesei daca masa incepe sa se plimbe prin camera? Cum sa te sprijinesti de podea cu miinile cind podeaua tremura si din instinct simti ca podeaua nu mai este ceva pe care sa te sprijini pentru ca-ti fuge de sub picicioare? Dumneata iti bati joc de noi, sau te-ai trezit sa ne iei la misto?

Locuitorii din Izvoarele au aparut pe toate canalele de stiri romanesti. A sot un adevara REGAL de romanism PUR, autentic, mitocanesc. O taranca usl-ista „de bine” racnea din bojocii ei ca : „sa vie mai marii tarii, cu presedintili cu Ponta si ceilaNti sa steie aici cu noi si sa vada prin ce trecem!” PUR ROMANESC, mai clar ca spusele aestei usl-iste nimeni nu poate sa probeze ca „SA MOARA SI CAPRA VECINULUI” nu este un provebb AUTENTIC romanesc. Adica, amarita aia il dorea pe Ponta si Basescu la ea in batatura ca sa treaca si ei prin suferinta lor. Uite-asa, ea s-ar fi simti mai bine daca tot guvernu, parlamentul si senatul s-ar fi mutat la Izvoarele doar asa : „ca sa vaza si ei ce suferim noi!” Autentic romanesc. Toti locuitorii din Izvoarele sunt suparati nevoie mare pe specialisti. De ce ? Pentru ca nu fac ceva ca sa opreasca zguduiturile astea! „Au venit cu niste aparate si le-au pus in pivnita asei mele. Si dupa o ora iar a inceput sa se zguduie pamintul si sa latre ciinii!” „Au venit „atoritatile” sa ne spuie ca sa ne mutam. Unde sa ne ducem? Noi aici am trait aici ne-am nascut, unde sa ne ducem acum?” „Pai sa vi se gaseasca un loc ferit de cutremure!”, spune o jurnalista! „Nu, duduie, noi nu plecam de-aicea pentru nimic in lume. Sa vie Ponta si Basescu aice ca sa faca ceva ca noi ne-am saturat de trei saptamini nu mai dormim nuaptea si stam cu frica sa nu se zguduie iara peretii!” Na belea! Asta vor cei din Izvoarele, sa vie si altii si sa vada. Sa simtza. Ce? Ca se cutremura pamintul? Si ce sa faci? Sa stai acolo ca sa se simta ei mai bine ca, uite domnule, cutremurului astuia nu-i pasa de nimeni, n-are pic de rusine si chiar cu Basescu si Ponta acilea de fata, el tot ne zguduie ! Mai romanesc de atita nu se poate !!

urbos 06-10-2013 - 16:00

Scoate-ti ochii infecti, taie-ti limba imputita si omoara-te ma putoare.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 06-10-2013 - 17:00

Protejeaza-te viermme , in rektul metty!
IO , cumm dreaq sa ….FELIOREZ un
…viemme de kkt. strivit !

Adi 06-10-2013 - 17:16

In caz de cutremur eu nu fac asa ceva. In primul rind trebuie sa-mi amintesc la ce firma mi-am facut asigurarea pentru despagubiri dupa care ma apuc sa caut actele de asigurare. Dupa ce le gasesc intreb un arhitect care sunt costurile reconstructiei si un avocat daca pot sa-i dau in judecata pe cei care au dat avizele pentru exploatarea gazelor de sist.

Tache 06-10-2013 - 18:21

” Protejati-va sub o grinda, toc de usa solid, birou, masa, iar copiii sub bancile din clasa sau mese, care sunt suficient de rezistente spre a feri de caderea unor lampi, obiecte, mobile suprapuse, tencuieli ornamentale etc.”

FALS !! Marturiile salvatorilor care au fost prezenti la fata locului dupa mari cutremure, sub daramaturi, arata ca majoritatea victimelor s-au ascuns sub mese sau birouri. Sfatul acestor salvatori este ca oamenii sa se adaposteasca LANGA aceste obiecte mai rezistente, adica LANGA un frigider, LANGA un birou rezistent sau alta piesa de mobilier rezistenta, care va fi identificata in prealabil. Toti copiii care s-au ascuns sub banci, urmand aceste indicatii stupide, au murit, desi ar fi putut supravietui, daca s-ar fi intins la pamant intre sirurile de banci.

Tache 06-10-2013 - 18:29

Spatiul aflat langa o piesa rezistenta este denumit ” triunghiul vietii ” si acesta trebuie identificat din timp, pentru ca reactia sa poata fi automata. Metoda ” triunghiului vietii ” este sustinuta de salvatorii care au fost prezenti la fata locului, dupa mari cutremure, desi se sustine ca aceasta teorie ar fi controversata.

http://en.wikipedia.org/wiki/Triangle_of_Life

IngerAlbastru 06-10-2013 - 22:54

Am vazut la TV ca in Japonia copiii in scoli sint instruiti sa se ascunda sub banca in timp de cutremur si scapa, insa nu tin minte din ce material sint facuti bancile.
Ideal este sa iasa din casa cand se misca cladirea!!! Mese sau birouri solide rezista la cutremur!!!

IngerAlbastru 07-10-2013 - 05:16

Nu stiu daca cladirile din romania au un plan de evacuare afisat la loc vizibil in caz de ceva catastrofa naturala, majora??? altfel de unde sa stie care din pereti este mai sigur … Cum sa nu intre in panica la auzul acelui zgomot infernal lumea???
Se vor calma doar dupa ce se va opri pamantul din miscare si au scapat din cladirea respectiva. Nimeni nu este destul de pregatit niciodata pentru un dezastru, poate sa aibe mancare si apa, insa sperietura vine din adincul inimii.

IngerAlbastru 07-10-2013 - 09:15

De ce-mi stergeti postarea despre cum functioneaza asigurarile in caz de cutremur??? Stiu ca majoritatea romailor sint saraci lipiti dar au lucruri de valoare prin casa insa n-au habar de asigurari. In caz de un dezastru partidurile nu salveaza nimic si pe nimeni si daca oamenii nu sint instruiti ce sa faca de unde sa se orienteze spre ceva pozitiv. Unii posed valori imense inca de pe vremea nici ei nu stie cui care valoreaza cat tot judetul!!! dar se va pierde la un cutremur in secunde. Chair, numai injuraturile au valoare pe acest site???

Adi 07-10-2013 - 09:40

In caz de cutremur politicienii pierd doar ce au declarat in fata fiscului. In realitate au bani in insule exotice si vile in strainatate si a doua zi dupa cutremur se urca cu familiile lor in avion si apar peste 10 ani in frunte cu cei care au dat avize pentru exploatarea gazelor de sist. Dupa un cutremur toate societatile de asigurari intra in faliment chiar daca sunt garantate de stat si o sa fie mai mult decit imposibil sa fie recuperata chiar si o singura polita de asigurare.

IngerAlbastru 07-10-2013 - 10:25

Asta-i doar impresia ta, cand ai vazut draqul in faliment??? Evreii care vand asigurarile de tot soiul, si ei la randul lor se asigura de valoarea asigurarilor si nimeni nu iese in paguba decat localnicii care n-au fost instruiti ce sa intrebe cand incheie o asigurare!!! Daca au habar, nici ei nu pierd nimic. Asta-i un cerc vicios bine prelucrat de evrei!!!

IngerAlbastru 07-10-2013 - 10:28

Evreii nu se baga in afaceri riscante, tine minte asta!!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult