Acasa Actualitate-InternaSocial Ceferistii ameninta cu blocarea trenurilor daca li se reduc salariile cu 25%

Ceferistii ameninta cu blocarea trenurilor daca li se reduc salariile cu 25%

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Sindicatele din CFR ameninta ca vor bloca trenurile daca se aplica masura de reducere a salariilor cu 25% si la companiile de stat, a declarat, joi, presedintele Federatiei Mecanicilor de Locomotiva, Iulian Mantescu.


Liderul sindical a spus ca salariile angajatiilor din CFR s-au redus deja in 2010 cu 26% fata de 2009, pana la sfarsitul acestui an urmand sa fie disponibilizate peste 10.000 de persoane.

 

„Este inadmisibil ce se intampla, nu vom accepta inca o reducere a salariilor. Asteptam sa apara ordonanta de urgenta, sa vedem exact unde se duc banii economisiti prin aceasta reducere, daca raman la societatile noastre pentru investitii sau se duc in Fondul de solidaritate, asa cum il numeste premierul. Vom bloca si trenurile daca este nevoie”, a spus Mantescu, citat de Mediafax.

El a precizat ca sindicalistii din CFR vor participa alaturi de cele cinci confederatii la protestele anuntate.

Paisprezece societati si companii din domeniul feroviar disponibilizeaza in acest an peste 10.000 de angajati. Cei mai multi salariati vor fi disponibilizati de la CFR Marfa (6.700), urmatoarele doua companii in functie de numarul concedierilor fiind CFR Calatori (1.100) si SC intretinere si Reparatii Vagoane „CFR IRV” (800) . La polul opus, compania cu numarul cel mai mic de salariati care ar urma sa fie disponibilizati este SC „Sere si Pepiniere” (15).

Liderii confederatiilor sindicale considera ca reducerea salariilor cu 25% si la angajatii din companiile de stat reprezinta o incalcare a contractelor colective de munca si va duce la plecarea specialistilor din aceste societati, iar masura va scoate si mai multi oameni in strada.

Presedintele Blocului National Sindical (BNS), Dumitru Costin, a declarat, miercuri, ca masurile anuntate de autoritati sunt „negandite, in disperare de cauza” si parca sunt facute premeditat pentru a provoca si mai multi oameni.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a declarat, luni, dupa intalnirea cu grupurile parlamentare care sustin Guvernul, ca se ia in calcul ca angajatii din companiile la care statul este actionar majoritar, cu un anumit nivel de venit, sa plateasca o taxa de solidaritate.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult