Acasa Actualitate-InternaSocial Cercetatorii de peste Prut au elaborat o noua teorie a alimentatiei

Cercetatorii de peste Prut au elaborat o noua teorie a alimentatiei

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Savantii moldoveni au elaborat o noua teorie – cea a alimentatiei sanocreatologice, care orienteaza alimentatia nu numai spre asigurarea organismului cu substante energetice, ci si cu substante sanogene destinate crearii si mentinerii sanatatii, transmite Moldpres.


Teodor Furdui, director al Laboratorului de fiziologie a stresului, a mentionat luni, la o sedinta a Consiliului Stiintific al Institutului de Fiziologie si Sanocreatologie al Academiei de Stiinte a Moldovei, ca in anul 2010 au fost continuate cercetarile privind elaborarea unui nou sistem de alimentatie. Acesta ar putea fi utilizat în sanocreatologie, deoarece sistemele si teoriile existente de alimentatie nu pot fi acceptate în conditiile în care ele se bazeaza pe asigurarea necesitatilor organismului în energie, în ideea ca sanatatea se va crea si mentine de la sine.

 

Furdui a constatat ca avantajele noii teorii se bazeaza pe o axiomatica noua, ce orienteaza alimentatia spre asigurarea atât a matricei structurale, cât si formarii si mentinerii dirijate a sanatatii organelor în parte si a organismului în ansamblu. Valentina Ciochina, directorul Institutului de Fiziologie si Sanocreatologie, a spus ca pe parcursul a cinci ani de activitate de la fondarea institutului, au fost obtinute rezultate semnificative care au permis dezvoltarea unei noi directii a acestuia – sanocreatologia.

0 comentariu

Tzepesh 11-09-2010 - 12:48

Acu nu va mai indignati? Sau, nu ati primit liber de la stapanire?

cercetas 11-09-2010 - 16:04

Ascutiti mitralierele cu foc catat la piept de gabor, si ungeti cutitele cu ficat de bozgor

Rasputin 12-09-2010 - 11:19

…a fost posibilă cu aprobarea tacită a lui basescu şi a pedeleului.

P.S. Cercetaş – Cu înjurături nu rezolvi problema.
Caută ceva mai eficient.

Märgelatul 12-09-2010 - 13:02

Dacä noi romänii am inceput sä särbätorim
in fiecare a doua zi cäte ceva,de ce sä fim asa de zgirciti cu conationalii nostii ? Asa este mai nou in EU,voi nu stiti?Pinä se desfäsoarä pasnic de ce trebuie sä ne fricä de ei?
Poartä fricä aceea care sunt cu musca pe
cäciulä!

Pribeagul 12-09-2010 - 18:03

http://foaienationala.ro/romania-tradata.html:
” …prin timp, neprietenii romanilor ardeleni n-au ascultat, o clipa macar, indemnul nobil al pretorului Szentivanyi Mihaly: “Domnilor, sa ne dam seama cum tratam, de veacuri, natiunea romana, un popor care numara, pe pamantul comitatelor, de douazeci de ori mai multe suflete decat nobilimea. Sa aratam ca suntem fiii unei epoci umane. Mi-e rusine de tirania parintilor nostri!”

“ …au fost clocite enormitatile despre “deportarea”, “umilirea”, “discriminarea celor trei milioane de unguri”! De unde, Doamne, trei milioane? Sunt, cu totul, in zilele noastre, cam 1.300.000! Atat. De ce si, mai ales, pentru ce toate aceste bazaconii? Scopul? Unul singur pentru cei pentru care “Ardealul este parte a Ungariei”, care 162 de ani, dupa Mohacs, n-a existat, a fost pasalac turcesc: revansa cu orice pret! Mai ales folosindu-se de minciuna sforaitoare! Spun ca li se inchid scolile si universitatile, ca n-au voie sa vorbeasca ungureste in locurile publice, ca liderii maghiari sunt deportati (saracutii de ei!), inchisi, maltratati cu brutalitate in inchisori. Si alte enormitati fluturate prin fata si ochii carpiti de somn ai adormitei Europe! Toate acestea, dupa ce au profitat, din plin, de toate privilegiile! Ce mai, “genocid” in toata legea! Chiar ati vazut sau intalnit vreun ungur deportat? In schimb, cum scrie Constantin Mustata, “odinioara gemeau inchisorile unguresti, cu zecile de mii de romani intemnitati.” Chiar mama lui Octavian Goga si el, marele poet ardelean, Liviu Rebreanu, Ioan Ratiu, Gheorghe Pop de Basesti, Ioan Russu Sirianu, Ioan Slavici, Vasile Lucaciu, Septimiu Albini au simtit “binefacerile” autoritatilor unguresti. Iar Emil Rebreanu, fratele marelui prozator, a fost spanzurat.

Pribeagul 12-09-2010 - 18:09

Romanul ardelean, atat de umilit, atat de batjocorit de nemesimea nemiloasa, spune, justificat: “Iertam, dar nu uitam!” Ce nu vrea el sa uite? De pilda, pe Ujvarosi Bela, prim-notar al Toplitei, care a trimis in lagar peste doua sute de romani si evrei! Celor care au refuzat sa se faca unguri, a dat ordin sa li se scoata cate doua masele, cu clestele de potcovar! Au patit, cumva, ceva vinovatii? Nimic! Au fost achitati. Cica “faptuitorii nu erau stapaniti de ura sau de sentimente rasiale, ci de un nationalism excesiv (doar) si un temperament agresiv.” Asa erau judecate faptele lor in anul 1948, nu in 1848! Cand tot ei erau cu painea si cu cutitul vremii. Si cu puterea! Asa a fost! Sunt cei de azi mai cuminti? Mai potriviti? Nici vorba!”
“Iar cum toate acestea nu ar fi suficiente, in loc sa mediteze la ce ar trebui facut pentru necesara armonie interetnica, pun la cale noi incitari la ura, la rasturnarea ordinii constitutionale, la autonomii si autoguvernari. Asta stiu si asta au in cap! In timp ce ei mereu cer privilegii si li se da totul, uneori chiar mai mult decat cer, nimeni nu se intreaba cum o duc romanii din Ungaria, atatia cati mai sunt in urma salbaticei lor deznationalizari. Disparuti “in volbura istoriei”, ei sunt azi fara scoli, fara biserici, fara limba! La Liceul “Nicolae Balcescu” din Gyula, “romanii disparuti in Ungaria” doar limba romana o mai invata in romaneste! Atat. Asta, la cinci kilometri de granita cu Romania. Comparati aceasta realitate cu drepturile (la toate nivelele!) maghiarilor din Romania!

Ce s-a intamplat cu “Mostenirea Gojdu” (o alta tradare, de data aceasta a Guvernului Tariceanu!) stiti bine! O imensa avere a fost oferita, gratis, Budapestei!”

“De fapt, romanul pe toate le uita! Si crimele, si sangele varsat la Savadisla, si ispravile de azi ale “purtatorului de haine preotesti”, Tõkés László, mereu dispus sa le acopere.

Pribeagul 12-09-2010 - 18:12

Acea zi de 14 septembrie 1940, Ziua Crucii, greu va fi uitata vreodata de romanii din Santana de Mures. Atunci a fost ucis tanarul Stefan Caliman, cu resteile de la jug. I-au fost zdrobite oasele, creierul i-a fost imprastiat pe gunoiul de la grajd. Trupul neinsufletit i-a fost ciuruit de gloante intr-o dementa colectiva! Dar “Cazul Aita Seaca” va mai spune ceva? Tocmai acolo, dupa decembrie 1989, se striga: “Afara cu romanii!”, “Aici e Mica Ungarie!” Preotul Toba a fost alungat, tot asa cum au fost alungati profesorii si elevii romani din Harghita si Covasna! Era, intr-un fel, reiterat indemnul la crima si la ura din acel manifest al barbarei “Nincs kegyelem!” (“Fara mila!”) al lui Ducsö Csaba (Daday Lorand), cel care, chiar dupa Al Doilea Razboi Mondial, prin 1946, ca sef al Inspectoratului Scolar a dus o campanie de maghiarizare si de desfiintare a scolilor romanesti de pe Valea Somesului. Cutremuratoare-i si replica acelui criminal, prins la furat, intrebat daca-i pare rau ca l-a ucis, cu sange rece, pe padurarul roman: “Nu! Am omorat un singur roman. Ar fi trebuit sa omor 44, pentru ca in 1944 ne-ati luat Ardealul!” In fata tragicului adevar, cuprins si in Raportul “Har-Cov”, a bestialitatilor demne doar de Evul Mediu, legea romaneasca a tacut. Iar vinovatii de crime abominabile impotriva romanilor au fost pedepsiti doar formal! Si partial!”
Dorin Trifan : “In 1992, filiala UDMR din judetul Cluj a incercat sa puna o placa comemorativa pe casa din Dej in care a trait si creat scriitorul Daday Lorand. Actiunea a fost blocata in justitie in momentul in care s-a aflat ca, de fapt, Daday era cel care care sub pseudonimul Ducso Csaba scrisese in anii 40 „Nincs kegyelem” – „Fara mila”, o carte de capatai a ungurilor in care indemna la incendierea satelor romanesti, otravirea fantanilor si scoaterea cu baioneta a copiilor romani „din pantecele mamelor valahe”

Pribeagul 12-09-2010 - 18:16

Dordai Lorand scriitor comunist maghiar din Dej, ba chiar prefect de Somes sub comunisti, scria, sub Horthy, sub pseudonimul Ducso Csaba: „Eu nu astept sa vina razbunarea. Nu astept! Voi suprima pe fiecare valah ce-mi iese in cale! Pe fiecare il voi suprima! Nu va fi indurare. Voi aprinde noaptea satele valahe! Voi trage in sabie toata populatia; voi otravi toate fintinile si voi ucide pina si copiii din leagan! In germene voi distruge acest neam ticalos si hot! Nu va fi pentru nimeni nici o mila! Nici pentru copiii din leagan, nici pentru mama care va naste un copil. Voi suprima pe fiecare valah si atunci nu va fi in Ardeal decit o singura natiune, cea maghiara, natia mea, singele meu! Voi face inofensivi pe viitorii Horea si Closca. Nu va fi mila”. Dordai figureaza in dictionarul scriitorilor maghiari din Romania publicat sub Ceausescu.
Un alt scriitor de seama maghiar, Kossuth Lajos, se adresa astfel catre Nicolae Balcescu, in legatura cu problema drepturilor romanilor din Transilvania: „Libertatea voastra este spinzuratoarea, drepturile voastre de egalitate inseamna ca popoarele care impart teritoriile cu ungurii vor trebui sa fie absorbite de elementul maghiar”.”

Sandor Petofi: Pe viaţă şi pe moarte

“De la Carpaţi, până la Dunărea de Jos,
Un strigăt de groază, o furtună sălbatecă!
Cu părul zbârlit şi fruntea plină de sânge,
Maghiarul stă singur în lupte şi nenorociri…
Croaţi, germani, sârbi şi români,
Ce vă repeziţi cu toţii la Ungaria?
Sabia care v-a cruţat de turci şi de tătari
Sclipeşte în mâna maghiarului…
Căci, nu sunteţi decât corbi, nişte corbi scârboşi,
Dar maghiarul încă nici vorbă să moară.
Doamne fereşte! Ba, chiar cu sângele vostru,
El va zugrăvi pe cer purpuriul zorilor…
N-o să mai fie duşmani, când ultimul strop
De sânge va curge din blestematele voastre inimi…

Pribeagul 12-09-2010 - 18:21

Ridică-te, deci, maghiare, împotriva acestei hoarde,
Căci doar binele şi sângele tău preţuiesc…
Cândva ne-am luptat cu leii,
Acum să ne devoreze lepădăturile de păduchi?”

Sandor Petofi: În ziua de anul nou

“Patria ungară a supravieţuit şi acestui an. Pe cerul furtunos steaua lui s-a întunecat puţin, dar n-a apus. Mâna ne este rănită adânc, dar mai poate purta armele, iar acolo unde izbeşte, lasă urme însângerate.
Lasă urme însângerate, hoardă de tâlhari, pe mutrele voastre. Ca la judecata de apoi acestea să te învinovăţească: să te învinovăţească în faţa lui Dumnezeu.
Ce bine ar fi dacă ele l-ar face pe Dumnezeu să-şi reverse groaznica mânie împotriva ta, care ne arăţi colţii tăi turbaţi. Dar ce ne pasă nouă de judecată?
Chiar dacă va exista una, mai e mult până atunci. Iar lucrul cel mai important este că domnul e îndurător, poate că o să-i ierte.
Să nu aşteptăm: noi înşine rostim verdictul în cazul acestor câini sângeroşi …pronunţăm o asemenea condamnare la moarte, încât lumea să înmărmurească.
Vom presăra atâta timp asupra lor nenorocirile
îngrozitoare şi aducătoare de moarte, până ce nu va mai rămâne decât unul singur de-al lor, care să povestească acasă tremurând: vai de cel care nu-l cinsteşte pe maghiar.
Acum Dumnezeu nu ne ajunge, căci el nu este destul de aspru; către tine mă întorc în rugăciune, oh, iadule, în această dimineaţă de anul nou: răsădeşte în inimile noastre întreaga ta mânie, ca să nu cunoaştem ce înseamnă îndurarea până ce pe acest pământ mai mişcă vreunul dintre blestemaţii ăştia”

Totul este doar pentru aducere aminte.

Sa nu uiti, Darie!

Si altii sa fie constienti ca noi… n-am uitat!

Aici este tara romanilor!

Istoria 13-09-2010 - 04:33

Multumim, Pribeagule ! Ar fi bine, drept si frumos sa poti afisa aceste mesaje undeva sus, la vedere.
Colo pe Caraiman langa cruce.

Yakov 13-09-2010 - 04:51

Din moment ce sunt majoritari, ar trebui sa iasa in fata si sa-i linisteasca pe bozgori. Sa se uite la „Animal Planet”, la emisiunea „Cezar si cainii”, sa invete cum sa se impuna in fata unor specimene obraznice. Sa le arate bozgorilor cine este „seful haitei”, nu cu bata, ci din privire sau mimica.

radu 13-09-2010 - 07:13

Cand majoritatea e ocupata cu o treaba serioasa ca asta, e bine ca voi, ungurii, sa nu va bagati pentru ca ati declarat de milioane de ori ca voi nu faceti parte din aceasta natiune. ( Iti garantez ca Frunda, in America, n-ar mai fi apucat sa faca a doua declaratie de genul ala din foarte multe motive). Asa ca ciocu’ mic, si, la sfarsit, adunati si voi resturile ce au cazut de la marele ospat. Si nu e putin lucru
Minoritatile Romaniei oligarhice si etnice au ajuns, pe fata, dominante. Se lamuresc acum lucruri care erau ascunse sub patura deasa a minciunii si dezinformarii, se impart apele!
Ca in orice moment de euforie, sa fim sincer, in 1918 li s-au promis mai multe, printre care si autonomie. Erau promisiunile oamenilor care au suferit enorm de pe tema asimilarii fortate introdusa de contele Appony, si care stiau pe propria piele ce inseamna sa fi strain in propria tara ( asa erau romanii in transilvani inainte de 1918).
Acum insa lucrurile merg mai departe, inaintam si ne maturizam, dar unii dintre noi ( cei inscrisi cu atata sarg in UDMR) vor ca timpul sa nu treaca si raman copiii celor din 1918, cu cosmarul vietii lor, adica TRIANONUL s-a infaptuit, si ei stiu ca prin nesupunere civica vor castiga ( din pacate aceste acte sunt cu revers….. si asta se vede foarte bine in secuime, unde in continuare saracii secui sunt tinuti,sub ameninatari ca sunt exclusi din comunitate, si fortati sa faca ce spune un lider UDMR… adica sa nu invete limba romana). Deci nu mai biciuti pe magyari…… cand faceti diferite remarci rautacioase spuneti ” udmr-isti” si atat, nu-i bagati pe toti intr-o oala. Va roaga frumos un roman.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult