Acasa Actualitate-InternaSocial Ceremonie în memoria lui Filaret Moţco ucis în Afganistan

Ceremonie în memoria lui Filaret Moţco ucis în Afganistan

scris de M.A.
1 afisari

Trupul neînsufleţit al lui Filaret Moţco, funcţionarul român al ONU ucis în urmă cu o săptămână în Afganistan, a fost adus, vineri dimineaţă, la Flotila 90 Transport Aerian din Otopeni, unde a avut loc o ceremonie în memoria sa.

Ceremonie in memoria lui Filaret Motco (foto Valentin Ciobarca -MApN)

Ceremonie in memoria lui Filaret Motco (foto Valentin Ciobarca -MApN)

La ceremonie a participat ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea, în calitate de reprezentant al Guvernului, oficialităţi ONU, diplomaţi şi membri ai familiei lui Filaret Moţco, transmite Mediafax. În cadrul ceremoniei, care a început prin onorul militar, urmată de un serviciu religios de intonarea imnului naţional, au rostit discursuri în memoria lui Moţco ministrul Apărării Naţionale şi reprezentantul ONU la Bucureşti. Ulterior ceremoniei, Filaret Moţco va fi transportat la Suceava cu o aeronavă militară, urmând ca înmormântarea sa să aibă loc, sâmbătă, la Izvoarele Sucevei.

Centrul de Informare al ONU a postat, marţi, pe site-ul său, un mesaj in memoriam pentru cele şapte persoane care şi-au pierdut viaţa în atentatul de vineri. Acestea sunt: Filaret Moţco, România, 43 de ani, diplomat cu o carieră impresionantă în Armată, MAE, OSCE şi ONU; Joakim Dungel, Suedia, 33 de ani, avocat internaţional; Siri Skare, Norvegia, 53 de ani – fost locotenent colonel in Fortele Aeriene Regale Norvegiene, prima femeie pilot militar din istoria Norvegiei; Dil Prasad Gurung, Nepal, militar timp de 19 ani în Armata indiană; Chhabi Lal Purja Pun, Nepal, militar timp de 24 de ani în Armata indiană; Min Bahadur Thapa, Nepal, militar timp de 28 de ani în cadrul Armatei Indiei; Narayan Bahadur Thapa Magar, Nepal, militar timp de 19 ani în Armata Indiei.

Filaret Moţco, în vârstă de 43 de ani, mai participase şi la operaţiunile din centrul ONU din Kandahar, în Tadjikistan, în Federaţia Rusă, în Caucazul de Nord, în Cecenia, în Kârgâzstan şi în alte operaţiuni ale unor organizaţii internaţionale. O carte de condoleanţe a fost deschisă la Centrul ONU în România, în care au semnat mai mulţi oficiali, între care preşedintele Traian Băsescu.

Potrivit MApN, Filaret Moţco a urmat, în perioada 1987-1990, cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri Activi “Nicolae Bălcescu” din Sibiu, specialitatea militară intendenţă, a fost înaintat la gradul de locotenent în anul 1990 şi a lucrat în Batalionul 443 Aprovizionare Transport până în septembrie 1991, când a trecut în rezervă la cerere.

1 comentariu

alex 09-04-2011 - 14:01

a murit Alex Leo Şerban…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult