Acasa Actualitate-InternaSocial CES: Discutarea memorandumului cu FMI a fost amanata pentru luni

CES: Discutarea memorandumului cu FMI a fost amanata pentru luni

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Discutarea memorandumului cu Fondul Monetar International (FMI) in Consiliul Economic si Social (CES) a fost amanata pentru luni, la solicitarea sindicatelor, a declarat, joi, presedintele CES, Florian Costache.

„Am decis amanarea discutarii memorandumului cu FMI pentru luni, la ora 13:00, in urma solicitarii sindicatelor. Patronatele sunt de acord cu aceasta amanare”, a spus Costache.

Liderii confederatiilor sindicale au cerut miercuri presedintelui CES sa amane pentru luni sedinta plenului CES pentru discutarea memorandumului cu FMI, deoarece nu au primit inca datele de la Ministerul Finantelor privind cifrele exacte pe care se fundamenteaza masurile de austeritate, potrivit Mediafax.

Finantele au precizat miercuri ca au transmis sindicatelor datele statistice solicitate, atat in formatul electronic cerut de sindicalisti, cat si prin posta, dar presedintele Cartel Alfa, Daniel Hossu, ar fi recunoscut ca nu a putut deschide documentele din cauza unei erori informatice.

„Astazi, 12 mai 2010, aceste date au fost transmise in formatul electronic solicitat de liderii sindicali. Dintr-o eroare de sistem informatic, recunoscuta de domnul Bogdan Hossu, in convorbirea avuta cu Ministerul Finantelor, documentele electronice nu au putut fi accesate. Mentionam ca documentele au fost transmise si prin posta tot astazi, 12 mai 2010, catre urmatorii lideri sindicali Bogdan Hossu, presedinte Cartel Alfa, Dumitru Costin, presedinte BNS, Marius Petru, presedinte CNSLR-Fratia, Iacob Baciu, presedinte al CSDR si Ion Popescu, presedinte al CNS Meridian”, se spune intr-un comunicat al Ministerului Finantelor Publice.

Presedintii celor cinci confederatii sindicale s-au intalnit, miercuri, pentru a stabili propunerile pe care le vor prezenta la Consiliul Economic si Social in cazul scrisorii de intentie cu FMI.

Sindicatele au propus ca vineri sa lucreze comisia de specialitate a CES, iar intrunirea extraordinara a plenului Consiliului sa fie reprogramata pentru luni, in cazul in care datele vor ajunge la sindicate miercuri sau joi.

Liderii sindicali au precizat ca CES nu poate da un aviz in cazul scrisorii de intentie cu FMI daca cei 15 reprezentanti ai sindicatelor in Consiliu nu participa la sedinta plenului.

Scrisoarea de intentie cu FMI va putea trece de CES si fara acordul sindicatelor, a declarat, miercuri, presedintele Consiliului, Florian Costache.

CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la Guvern.

Avizul favorabil necesita acordul a trei patrimi din voturile celor prezenti. Pentru a fi luata o decizie in CES este nevoie ca toate partile sa fie prezente.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult