Acasa Actualitate-InternaSocial Charter Tarom pentru evacuarea din Libia

Charter Tarom pentru evacuarea din Libia

scris de M.A.
13 afisari

Un avion charter Tarom ar putea ajunge miercuri sau joi în Libia, pe aeroportul din Tripoli, pentru a-i evacua pe cei mai mulţi dintre cei 450 de români care se mai află în această ţară, costurile evacuării urmând a fi suportate de Guvernul român, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi.

Charter Tarom pentru evacuarea din Libia

foto: flightglobal.com

„Am cerut un avion mare, Guvernul îşi asumă costurile, vom face şi o hotărâre de guvern în şedinţa de astăzi, sperăm că două curse cu un avion de circa 200 de locuri ar putea rezolva situaţia, însă nu toţi cetăţenii români vor să plece. Mulţi dintre ei estimează că ar fi mai sigur să rămână acolo unde se află. Cred însă că dacă avionul ajunge acolo azi sau mâine, ei se vor decide, ştiind că e la îndemână”, a spus ministrul Baconschi, citat de Agerpres.

Şeful diplomaţiei a precizat că 80 dintre românii aflaţi în Libia au plecat marţi, alţii au fost evacuaţi tot marţi, cu un avion bulgar, iar în prezent Ambasada de la Tripoli este în contact permanent atât cu companiile pentru care lucrează cei aproximativ 450 de români rămaşi, cât şi cu aceştia. Pe de altă parte, ministrul Baconschi a arătat că există probleme legate de faptul că multe dintre platformele pe care lucrează cetăţeni români se află la distanţe foarte mari de capitală şi în actualul context intern nu li se poate asigura securitatea transferului din locul unde lucrează la aeroportul din Tripoli.

Totodată, el a mai afirmat că există români aflaţi în zone la mare distanţă de Tripoli, unde accesul se face foarte greu, situaţie la care se adaugă lipsa generală de informaţii, însă diplomaţii români încearcă să coroboreze informaţiile de care dispun cu cele primite de la oficialii altor state membre UE, pentru a avea o percepţie în timp real a evoluţiilor din această ţară.

La nivelul Ministerului Afacerilor Externe, în cadrul Departamentului Consular, funcţionează non stop (24/24) o linie telefonică la care cetăţenii români afectaţi de actuala situaţie de insecuritate din Libia pot suna, respectiv: 0040-21.319.21.37.

De asemenea, pentru asigurarea funcţionării la parametri normali a Secţiei consulare a Ambasadei României la Tripoli în vederea acordării asistenţei necesare în actualele circumstanţe, MAE va trimite, în regim de maximă urgenţă, doi funcţionari consulari la Tripoli.

În cursul zilei de astăzi, 22 februarie 2011, a fost convocat în audienţă, la sediul Departamentului Consular din cadrul MAE, însărcinatul cu afaceri a.i. al Libiei la Bucureşti, căruia i s-a transmis preocuparea autorităţilor române pentru deteriorarea situaţiei interne, care a dus la pierderea de vieţi omeneşti. Reprezentanţii MAE au solicitat însărcinatului cu afaceri a.i. ca autorităţile din Libia să protejeze integritatea fizică şi bunurile cetăţenilor români şi să le faciliteze plecarea din ţară fără a le mai pune obstacole artificiale, cum ar fi vizele de ieşire de pe teritoriul naţional.

Din evidenţele Ambasadei României, în Libia se află un număr de aproximativ 500 de cetăţeni români. Până la această oră, la nivelul Ambasadei României la Tripoli au fost înregistrate 450 de cereri de asistenţă consulară şi informaţii din partea cetăţenilor români care se află în Libia. Dintre acestea, 220 au fost solicitări de informaţii privind modalitatea de părăsire a zonei. Reprezentanţii Ambasadei României la Tripoli au acordat sprijinul necesar şi i-au direcţionat către agenţiile care operează în zonă (KLM, Turkish şi Austrian Airlines) sau către cursele puse deja la dispoziţie de către statele membre. Un număr de 80 de cetăţeni români s-au întors deja în România prin curse regulate sau speciale, operate de state europene.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cu insistenţă cetăţenilor români să evite călătoriile în Libia în această perioadă, având în vedere demonstraţiile violente care au loc în această ţară. Cetăţenilor români care se află încă în această ţară le recomandăm să folosească posibilităţile încă existente de a părăsi teritoriul libian. Aeroportul Internaţional din Tripoli este în continuare deschis zborurilor de linie, între orele 06,00 – 18,00, fiind închis noaptea.

MAE recomandă cetăţenilor români aflaţi în Libia, îndeosebi persoanele aflate în zona de nord-est (Cirenaica), să contacteze Ambasada României la Tripoli, pentru înscrierea în baza de date existentă la misiunea diplomatică, la numerele de telefon 00218.21.361.52.95; 00218.21.361.29.12.

Totodată, cetăţenii români care se află deja pe teritoriul acestui stat sunt sfătuiţi să evite demonstraţiile, locurile aglomerate, să respecte cu stricteţe interdicţiile de circulaţie şi să ţină cont de faptul că pe întreg teritoriul Libiei pot exista unele întreruperi ale liniilor de telecomunicaţii.

MAE atenţionează cetăţenii români, care ignoră avertismentele şi se deplasează în zone de risc, că o fac pe propria răspundere şi vor suporta consecinţele unor astfel de călătorii, având în vedere că posibilităţile de intervenţie ale misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare de carieră în astfel de zone sunt reduse.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult