Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Cine a găsit epava planorului dispărut în Masivul Postăvarul

UPDATE – Cine a găsit epava planorului dispărut în Masivul Postăvarul

scris de Z.V.
15 afisari

UPDATE – Părţi din cadavrul pilotului găsite în epava planorului vor fi duse la Serviciul de Medicină Legală Braşov pentru autopsie. În ceea ce privește epava planorului, aceasta va fi coborâtă luni cu elicopterul, pentru că este nevoie de o defrișare a pădurii pe câțiva metri, pentru a permite efectuarea manevrelor de către pilotul elicopterului.

La fața locului au fost prezenți duminică și membrii familiei pilotului, care au fost ajutați să urce până în zona Muchia Cheii, o zonă foarte dificilă, unde se ajunge cu dificultate.
Cercetările efectuate de specialiști la locul prăbușirii planorului dispărut la începutul lunii august s-au încheiat, a precizat, duminică, pentru AGERPRES, prefectul județului Brașov, Mihai Mohaci.

„Am fost informat că cercetările la locul prăbușirii aparatului de zbor s-au încheiat în jurul orei 13,00, urmând ca rămășițele cadavrului să fie coborâte de pe munte și transportate la Serviciul de Medicină Legală Brașov. În ceea ce privește epava planorului, aceasta va fi coborâtă luni cu elicopterul, pentru că este nevoie de o defrișare a pădurii pe câțiva metri, pentru a permite efectuarea manevrelor de către pilotul elicopterului. La fața locului au fost prezenți duminică și membrii familiei pilotului, care au fost ajutați să urce până în zona Muchia Cheii, o zonă foarte dificilă, unde se ajunge cu dificultate”, a precizat prefectul.

La rândul lui, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) Brașov, Ciprian Aldea, a declarat pentru AGERPRES că toți specialiștii care s-au deplasat în zonă pentru cercetări vor coborî la sediul Poliției din Poiana Brașov cu ajutorul unor mașini de teren, care îi așteaptă în vârful Masivului Postăvarul.

„De la sediul Poliției din Poiana Brașov se vor deplasa cu cadavrul la Serviciul de Medicină Legală Brașov. Zona în care se află epava aparatului de zbor este în continuare securizată și va fi păzită și pe timpul nopții de jandarmi. După ce se va defrișa pădurea în locul în care se află epava, resturile acesteia vor fi ridicate luni cu elicopterul, cel mai probabil cu ajutorul unor plase speciale care se folosesc în asemenea situații”, a explicat purtătorul de cuvânt.

Reprezentanţi ai Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), procurori, criminalişti, poliţişti şi jandarmi se află duminică în zona în care a fost găsită epava planorului dispărut la începutul lunii august pentru a stabili cauzele prăbuşirii acestuia, a declarat, duminică, pentru AGERPRES, prefectul judeţului Braşov, Mihai Mohaci.

„Ancheta este coordonată de către procurorul general al Curţii de Apel Braşov, Sorin Vasilache. La faţa locului s-a deplasat, duminică, o echipă complexă de circa 30 de persoane, care va face cercetările. Părţi din cadavrul pilotului găsite în epava planorului vor fi duse la Serviciul de Medicină Legală Braşov pentru autopsie. Tot duminică vor fi ridicate rămăşiţele planorului, cel mai probabil cu un elicopter, având în vedere greutatea şi volumul acestora, dar asta depinde foarte mult de condiţiile meteo, deoarece vântul suflă destul de tare în zona montană. Până în acest moment nu s-a stabilit unde vor fi transportate resturile planorului”, a afirmat prefectul.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Braşov, Ciprian Aldea a precizat, duminică, pentru AGERPRES, că zona în care se află epava planorului a fost securizată şi păzită în timpul nopţii de jandarmi şi aşa va rămâne până se vor termina cercetările şi vor fi ridicate resturile aparatului de zbor.

Epava planorului dispărut la începutul lunii august a fost găsită, sâmbătă, în zona Muchia Cheii, situată între Cabana Postăvaru și orașul Râșnov.
epava planor postavarulAcţiunea de cercetare şi de recuperare a epavei planorului dispărut în urmă cu aproape patru luni şi găsit, sâmbătă, în Masivul Postăvarul, precum şi a cadavrului pilotului a fost întreruptă, sâmbătă seară, urmând să fie reluată duminică dimineaţă, a declarat prefectul de Braşov, Mihai Mohaci.
Prefectul judeţului Braşov a declarat că pe timpul nopţii acţiunea a fost întreruptă, iar echipele de cercetare s-au retras după lăsarea întunericului, urmând să revină în zonă în cursul dimineţii de duminică pentru reluarea cercetărilor.

Potrivit sursei citate, ancheta în acest caz este coordonată de către procurorul general Sorin Vasilache, din cadrul Parchetului Curţii de Apel Braşov, precum şi de Centrul de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS).

În ceea ce priveşte cadavrul pilotului Mircea Crăciun, prefectul de Braşov, Mihai Mohaci, a spus că acesta a fost găsit în carlingă, însă nu este întreg.

Tot sâmbătă seară, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Braşov, căpitanul Ciprian Sfreja, a declarat că epava planorului şi cadavrul pilotului au rămas la locul respectiv, însă zona este în continuare izolată.

Cadavrul nu a fost ridicat pentru că s-a lăsat noaptea şi transportul acestuia într-o zonă atât de abruptă ar fi pus în pericol vieţile membrilor echipelor de intervenţie. Nici cu elicopterul nu s-a putut interveni în această zonă, iar duminică, în condiţii de siguranţă, se va continua acţiunea”, a declarat Sfreja.

Echipele de intervenţie au găsit, sâmbătă la prânz, în zona Muchia Cheii, din Masivul Postăvarul, epava planorului pilotat de Mircea Crăciun şi dispărut în 6 august, aproximativ în aceeaşi zonă, după ce un turist a anunţat la 112 că a văzut bucăţi dintr-un planor. În interiorul epavei a fost găsit cadavrul în stare avansată de descompunere al pilotului Mircea Crăciun.
Epava planorului dispărut în luna august a fost descoperită în judeţul Braşov, în zona vîrfului Postăvarului,Muchia Cheii, de către un turist care se afla în zonă, pe un traseu nemarcat, greu accesibil. Autorităţile spun că turiştii care au sunat la 112 au indicat numărul de înmatriculare al planorului.

,, În jurul orei 11,45, un turist a sunat la Serviciul de urgenţă 112 şi a informat că a văzut în Masivul Postăvarul, în zona Muchia Cheii, bucăţi dintr-un planor. O echipă mixtă, formată din pompieri, salvamontiști, jandarmi montani, vînători de munte și polițiști, au plecat spre locul indicat.Se pare că în zona epavei ar fi și cadavrul pilotului,, spune Ciprian Sfreja, putătorul de cuvînt a ISU Brașov.Echipa mixtă va ajunge la locul epavei în jurul orei 15.00.
Locul unde a fost semnalată acum epava a fost verificat din zbor și în timpul căutărilor din vară, dar nu a fost descoperit niciun indiciu, probabil din cauza vegerației bogate la acea dată.
Pe 6 august 2015 planorul pilotat de Mircea Crăciun a dispărut fără urmă. Timp de câteva zile, autoritățile si familia au depus eforturi supraomeneşti pentru a-l gasi.850 de jandarmi, militari şi voluntari l-au cautat, dar nu l-au găsit. Chiar şi elicopterele şi dronele au fost în zadar.

padure epava postavarul planorInspectoratul pentru situații de urgență Brașov a remis un comunicat, după ce echipele de intervenție au ajuns la fața locului.

”În urma cu câteva minute, echipajele de căutare formate din pompieri, salvamontiști, jandarmi montani, vânători de munte și polițiști au ajuns în zona indicată din Munții Postăvaru. Din primele verificări, seria aparatului de zbor identificat (5855) corespunde cu cea a planorului dat dispărut la începutul lunii august din acest an.

Totodată, forțele de la fața locului au descoperit rămășițe umane la bordul aparatului de zbor. A fost asigurată perimetrarea zonei, cazul fiind preluat de către organele abilitate, care vor cerceta cauzele și împrejurările producerii evenimentului.

În cursul verii, Masivul Postavarul, o zonă de peste o mie de hectare, a fost inclusă în aerealul de căutare de mai multe ori, cu personal de la Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, de la Jandarmeria Montană, inclusiv cu alpiniști în zonele abrupte, precum și cu alte forțe venite în sprijin.

De asemenea, zona a fost verificată și din aer atât cu elicoptere, cât și cu drone, dar cu toate eforturile depuse, aparatul de zbor nu a putut fi identificat din cauza pădurii foarte dese. Misiunea de identificare a aeronavei a rămas permanentă pentru personalul din zonă, care au efectuat verificări, de mai multe ori, pe baza indiciilor furnizate de la persoanele care au frecventat zona ca turiști. Acum, o astfel de sesizare s-a confirmat”, se arată în comunicat.
Prima echipă a ajuns la locul unde a fost observată epava planorului dispărut în august. ,,Prima echipă ajunsă la fața locului a confirmat că este vorba de epava planorului pilotat de Mircea Crăciun,, a confirmat Ciprian Aldea, purtătorul de cuvînt al Inspectoratului Județean al Jandarmeriei Brașov.Planorul a fost găsit cu aripile și coada rupte. El a declarat că în cabina planorului se află și cadavrul pilotului. Aldea a mai precizat că pînă la sosirea celorlalți membri ai echipei mixte și a anchetatorilor, zona a fost izolată. Sînt așteptați procurorul brașovean de caz, dar și specialiști de la Institutul Național de Criminalistică, cu un autolaborator specific pentru cercetarea la faţa locului.
„Din dispoziţia conducerii Poliţiei Române, o echipă complexă de experţi criminalişti specializaţi în investigarea accidentelor aviatice din cadrul Institutului Naţional de Criminalistică se deplasează în judeţul Braşov, pentru a participa la operaţiunile de cercetare la faţa locului, în cazul accidentului aviatic”, se arată într-un comunicat de presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS