Acasa Actualitate-InternaSocial Cine a schimbat bebelușii la maternitatea din Ploiești

Cine a schimbat bebelușii la maternitatea din Ploiești

scris de B.C.R
234 Afisari

O anchetă internă va fi demarată la nivelul Secţiei de Obstetrică Ginecologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Ploieşti, după ce o mamă a fost externată cu un alt copil decât cel pe care l-a născut, situaţia fiind remediată în scurt timp, la sesizarea mamei copilului externat din greşeală.

Directorul medical al SJU Ploieşti, Andrei Ilinca, a declarat luni, că în acest caz a fost vorba despre două fetiţe născute în aceeaşi zi, care au acelaşi nume şi acelaşi prenume, informează Agerpres.

„Şi-au dat seama repede şi s-a remediat problema. Noi vom demara o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat şi vom vedea dacă trebuie revizuite inclusiv procedurile de identificare şi vom lua măsuri în funcţie de rezultatele anchetei. Este vorba despre două fetiţe care au fost născute în aceeaşi zi şi aveau acelaşi nume şi acelaşi prenume. Una dintre mămici este cea care şi-a dat seama că este o problemă”, a precizat Ilinca.

Din primele date, cea care şi-a dat seama că a fost făcută o greşeală este mama care încă se afla în spital. 
Doi nou născuți au fost schimbați între ei de personalul medical de la Maternitatea din Ploiești. Vorbim de două fetițe născute în aceeași zi și cu același nume de familie. Prima mamă externată a plecat acasă, la 40 km distanță cu un copil… străin. Cea rămasă în spital și-a dat seama de eroare când i-a fost adus bebelușul în salon. Conducerea spitalului face acum o anchetă internă.

Cristian Ioniță, tatăl uneia dintre fetiţe: Ce să vezi, copilul era mai mic și avea altă fizionomie, soția a spus de la început: doamna nu e copilul meu.

Acesta a fost momentul în care tinerii părinți și-au dat seama că fetiță cu care se pregăteau să plece acasă nu e a lor. Mama a alertat imediat conducerea secției.

Cristian Ioniță, tatăl uneia dintre fetiţe: Când am ajuns în sala de ude se ia copilul am constatat că nu e al nostru. Actele coincideau cu brățara soției, era același nume, dar numărul de pe brățară copilului nu coincidea cu numărul de pe brățara mamei.

Chiar și așa, personalul medical din maternitatea Ploiești nu era convins că a făcut o eroare. Abia medicul neonatolog, cel care asistase copilul la naștere și-a dat seama de încurcătură.

Cristian Ioniță, tatăl uneia dintre fetiţe: Noi am spus că nu e copilul nostru, doamna aceea a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poze. A coborât și doamna neonatolog, a cântărit copilul și i-a spus infirmierei că nu e copilul nostru.

Medic: Noi ne bazăm și pe părinții să participe la această identificare

După ce s-au convins și asistentele de confuzie, a urmat alta aventură – să anunțe familia care ajunsese acasă cu alt copil că trebuie să se întoarcă la spital. Cei doi soți au venit și au făcut schimbul de bebeluși.

Dr. Călin Boeru, coordonator, secţia obstetrică-ginecologie, SJU Ploieşti: Este greu de explicat și pentru noi pentru că pe lângă elementele de identificare din partea personalului medical, noi ne bazăm și pe părinții să participe la această identificare. După ce s-a trecut peste perioada, normală firească de panică, s-a încercat să se explice de ambele părți situația și primul cuplu s-a întors în spital.

Oamenii din oraș nici nu stiu să califice incidentul.

În spitalul județean Ploiești se face acum o anchetă adminis

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS