Acasa Actualitate-InternaSocial Cine va intra la plata CAS

Cine va intra la plata CAS

scris de Ziua Veche
21 Afisari

Ministerul Muncii a pus, marti, in dezbatere publica, pana pe 5 februarie, proiectul Legii privind sistemul unitar de pensii publice. Acesta prevede ca vor fi asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii persoanele care realizeaza un venit brut pe an calendaristic echivalent cu cel putin patru salarii medii brute utilizate la fundamentarea bugetului.

In afara de conditia privind cumulul salariilor, contributorul trebuie sa se afle in una dintre situatiile urmatoare: asociat unic, asociati, comanditari sau actionari, administratori sau manageri care au incheiat contract de administrare sau de management, membri ai asociatiei familiale, persoane autorizate sa desfasoare activitati independente, persoane angajate in institutii internationale, daca nu sunt asiguratii acestora, persoane care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, dar si cele care realizeaza venituri din activitati profesionale.

Declaratia individuala de asigurare

 

Persoanele care realizeaza exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, care au cel putin 18 ani, sunt obligate sa se asigure pe baza declaratiei individuale de asigurare, care trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data incadrarii. Venitul lunar asigurat este cel stabilit prin declaratia individuala de asigurare si care, anual, se regularizeaza pe baza declaratiei privind veniturile realizate, depusa la organele fiscale, daca diferenta dintre veniturile realizate si cele declarate este mai mare de 10%. Pentru persoanele care realizeazt exclusiv venituri din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, baza lunara de calcul a contributiei de asigurari sociale o constituie venitul lunar asigurat, inscris in declaratia individuala de asigurare sau in contractul de asigurare sociala, care nu poate fi mai mic decat valoarea coeficientului de ierarhizare 1 din Legea salariztrii unice.

Avocatii, personalul clerical si cel asimilat din cadrul cultelor recunoscute prin lege, neintegrate in sistemul public se pot asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala. In proiect  sunt cuprinse si cadrele militare, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciarelor, din domeniul apararii, ordinii publice si a sigurantei nationale care beneficiaza de ajutoare lunare, ce se asigura din bugetul de stat.

CITESTE AICI PROIECTUL LEGII PRIVIND SISTEMUL DE PENSII

Contributii in functie de munca

 

Cotele de contributii de asigurari sociale, stabilite sunt diferentiate in functie de conditiile de munca: normale, deosebite, speciale si alte conditii de munca. 31,3% pentru conditii normale de munca, din care 10,5% datorate de angajati si 20,8% de angajatori, 36,3% pentru conditii deosebite de munca, din care 10,5% datorate de angajati si 25,8% de angajatori, 41,3% pentru conditii speciale si alte conditii de munca, din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale, din care 10,5% datorate de angajati si 30,8% datorate de angajatori.

Dupa depunerea situatiilor financiare, respectiv a declaratiilor fiscale, organele fiscale teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice transmit anual caselor teritoriale de pensii situatia persoanelor care au exclusiv contracte de drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare.

 

0 comentariu

Alex Boicea 05-07-2010 - 06:38

Felicitari Domnule jurnalist Pena pentru articol.Intrebarile adresate de catre dvs. sunt intr-adevar „grele” pt Angela Toncescu.Raspunsul pe care il veti primi va contine multe citate din ordinele emise de catre CSA prin care vi se va explica faptul ca totul este legal, atata timp cat a fost respectata legislatia emisa de catre CSA care nu trebuie „judecata” si „analizata” de nimeni.Oricum, ati rascolit o parte din mizeria ascunsa sub covor de catre CSA prin presedinte Angela Toncescu.Chiar ma intrebam vazand cum unii oameni doneaza putin din saracia lor sinistratilor, oare de ce Presedintele CSA cu venituri de 27000 euro/luna nu face un minim gest de solidaritate si sa doneze jumatate din veniturile ei lunare.Retineti: Amgela Toncescu este angajata „la stat” cu salariul de 27 000 euro/luna.Coane Baselu’, fa un bine romanilor, trimite-o pe duduia asta langa Maria Vlas. Credem ca s-ar intelege f. bine amandoua!

pagubit RCA Euroins 05-07-2010 - 09:29

DNA ar trebui sa se autosesizeze. Traian Basescu atragea atentia sinistratilor asupra faptului ca, daca la anu’ nu isi vor fi asigurat casele, nu vor mai primi ajutoare. Ceea ce insa nu stie (INCA) Traian Basescu este ca „sistemul” de asigurari controlat de catre Angela Toncescu este unul de tip MAFIOT, iar riscul ca sa ai casele asigurate sub o astfel de „supraveghere” este cu mult mai periculos decat daca nu le-ai avea deloc.

Pe ordinea de zi a CSAT ar trebui sa fie pusa, cap de lista, neSiguranta Nationala pe care Angela Toncescu o „administreaza” prin firmele de asigurari clientelare si FALIMENTARE.

Succes in demersul jurnalistic si sa speram ca toate institutiile statului abilitate, DE ACEASTA DATA, sa se autosesizeze.

marcel 06-07-2010 - 12:56

… cineva pune piciorul in prag si se ia la harta cu CSA. Sa isi faca datoria. Asiguratorii intarzie de multe ori cu buna stiinta plata daunelor catre unitatile service cu care au decontare directa. Rezultatul? Service-uri supraaglomerate cu masini reparate, dar pt. care inca nu au primit acceptul de plata si, bineinteles, daca banii vin cu intarziere pot cauza si blocaje financiare.
Pe de alta parte, principalul perdant este tocmai pagubitul, adica fraierul care a platit o polita de asigurare si care ajunge batjocura societatilor de asigurare. Tocmai acesta ar trebui protejat de CSA, care totusi vad ca are alta treaba si “indeamna petitionarii sa se adreseze autoritatilor”. Care autoritati? CSA-ul ce atributii are in piata asigurarilor? Trebuie sa ajungem in justitie sau ce trebuie sa inteleg?
Daca e asa, macar sa se dizolve CSA-ul daca tot nu au nici o atributie!

ioanys 07-07-2010 - 14:56

SA INTELEG CA DEGEABA AI FACUT RECLAMATIE SI LA CSA CA TOT NU AI CASTIGAT NIMIC CA LI SE DA DREPTATE CELOR DE LA ASIGURARI CARPATICA CAZUL MEU.ASTEPT SI EU UN RASPUNS DE LA CSA.PAI IN CAZURILE ASTEA CE ROST MAI ARE COMISIA DE SUPRAVEGERE?ORICUM SE PARE CA CEI DE LA CARPATICA AU O POEZIE PE CARE O SPUNE LA TOTI PAGUBITII SI SE NUMESTE „NECONCORDANTE”

stefanescu cristina 15-08-2010 - 05:57

Buna ziua! Sunt si eu o victima a societatii de asigurari RCA Carpatica,care de 5 luni de zile ma tine la respect cu un dosar de daune si dupa 5 luni,timp in care masina mea a stat in curte fara ca cineva sa vina s-o duca la service,sa-mi raspunda ca accidentul pe care eu il invoc…..n-a avut loc!Ce ziceti de asta?Am fotografii,proces verbal incheiat de politie,a fost si o victima(vinovatul),dar accidentul n-a avut loc,deci e frauda!Am facut sesizare la CSA si ce sa vezi?M-au trimis in instanta pentru rezolvarea cazului!De ce exista aceasta institutie?Oameni buni,astia iau bani de la noi contribuabilii de pomana.Sunt mina in mina!Voi face sesizari si la institutiile internationale,deoarece nu am bani de proces.Sunt pensionara!vdk3b

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS