Acasa Actualitate-InternaSocial Ciobanii au luat cu asalt Casa Poporului. Parlamentarii s-au baricadat în clădire (video)

Ciobanii au luat cu asalt Casa Poporului. Parlamentarii s-au baricadat în clădire (video)

scris de A.P.
11 afisari

Peste 2.500 de crescători de oi protestează, la ora transmiterii acestei ştiri, la Palatul Parlamentului, unde la un moment dat o parte din aceştia au forţat poarta şi au reuşit să intre în curte, o delegaţie a acestora urmând să meargă la discuţii la Comisia de agricultură.

protest ciobani parlamentLa ora transmiterii acestei ştiri, numărul protestatarilor depăşeşte 2.500. La un moment dat, o parte a manifestanţilor au forţat porţile Palatului Parlamentului şi au reuşit să intre în curte, unde se află şi acum.
Prevederile legale privind numărul de câini permis la stână datează însă din 2006, ciobanii protestatari cel mai probabil habar neavând de ele până acum, când o parte a presei a scos în faţă aceste prevederi, prezentându-le ca noutăţi. De asemenea, ciobanii sunt nemulţumiţi de o prevedere care le interzice păşunatul în perioada iernii şi primăverii, pentru protejarea fondului cinegetic. Şi această prevedere este însă în vigoare din vara anului 2015. Legea a intrat în atenţia presei din cauza unor modificări ale ei, care se discută în prezent la Senat, însă care nu au legătură cu nemulţumirile invocate de ciobani şi de crescătorii de animale.

”Să mergem peste ei, să stea de vorbă cu noi, că noi am fost uitați, să ne dea socoteală”, a declarat un protestatar. 

”Își bat joc de noi, nu ciobanii nu se joacă, să iasă la negocieri”, a mai spus un agricultor.

”Cine a mai văzut la o mie de oi să ții un singur câine. Vin ei să ne păzească oile? Pașnic este protestul și acum. Atât că ei vor să ne țină departe, să nu ne asculte nimeni, de aceea cu toții, am trecut mai departe, am rupt cordonului de jandarmi. O să facem o delegație cu care să mergem la comisia de agricultutră din Parlament ca să discutăm revendicarile. Nu vom încera să intrăm cu forța în Parlament, suntem oameni civilizați. Problema este că acest Parlament trebuie să coboare cu picioarele pe pământ și să vadaă care este rolul nostru în agricultura românească”, a mai spus un protestatar. 

De asemenea, protestatarii au avut ciocniri cu jandarmii, care au încercat să îi oprească să pătrundă în curtea Parlamentului. În busculada creată în încercarea manifestanţilor de a intra în curtea Parlamentului, un jandarm a folosit un spray lacrimogen.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Eneche, jandarmul a folosit sprayul pentru a se apăra, fiindu-i rupt un deget în busculada creată. În urma incidentului, jandarmul a fost dus la spital.

Oamenii sunt neulțumiți de legea câinilor de la stână și spun că aceasta  ar ascunde alte lucruri, și anume faptul că se braconează în păduri, se întâmplă ilegalități și cei care se pretează la astfel de acțiuni ar vrea să fie protejati, iar activitatea lor să se desfășoare nestingherită în continuare. 

”Unul dintre solganurile pe care le avem astăzi este «Opriți-i pe braconieri, nu lăsați câini șomeri»”, a spus un alt oier.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei, Georgian Enache,  a declarat că au fost luate măsuri pentru ca protestatarii să nu perturbe activitatea instituțiilor publice și traficul. 

Într-o intervenție telefonică pentru Știrile B1 TV, Viorel Matei, președintele Federației Naționale a Agricultorilor, a spus că modul în care sunt tratați de guvernați i-a adus la disperare pe agricultori. 

„Rezolvarea ar trebui să se fi găsit acum câțiva ani. La ora actuală nu trebuie să ne lăsăm amăgiți de promisiuni, pentru că prea mult au fost mințiți producătorii. Faptul că au ieșit cei cu ovinele în stradă este pentru că modul în care au fost tratați de guvernanți i-a adus la disperare.  Acum câteva zile am spus că după o sută de ani, România a devenit o colonie a multinaționalelor, a intereselor străine. Îi admir pe acești oameni curajoși care își apără drepturile, ei nu cer pomană. Este o bătaie de joc că niște neaveniți, așa-ziși parlamentari pot să vină cu niște legi. Acel imbecil care a avut acea inițiativă legislativă este un om fără căpătâi. Cum poți să distrugi organizarea de secole a acestor oameni. Acești șmechrei golani, în Parlament s-au găsit să facă o lege împotriva naturii, pentru că numărul de câini nu se limitează”. 

La acest moment, traficul rutier este restricţionat în perimetrul bulevardul Libertăţii – Piaţa Naţiunile Unite – Parc Izvor – bulevardul Tudor Vladimirescu – Calea 13 Septembrie, potrivit unui comunicat al Brigăzii Rutiere a Capitalei.

Reprezentanţi ai protestatarilor au fost invitaţi la Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaţilor, care urmează să să se întrunească pentru a discuta despre nemulţumirile acestora, respectiv noile modificări ale Legii vânătorii, după care să propună o serie de modificări către Ministerul Mediului.

Potrivit preşedintelui Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaţilor, liberalul Nini Săpunaru, discuţiile vor fi doar cu rol de informare şi nu se va lua nicio decizie. Comisia pentru agricultură i-a invitat şi luni la discuţii pe reprezentanţii asociaţiilor de crescători, însă aceştia au refuzat să participe.

Protestul a fost organizat de mai multe asociaţii de crescători de animale din România, în special de către Agrostar şi Asociaţia crescătorilor şi exportatorilor de bovine, ovine, porcine din România. Potrivit organizatorilor, la manifestaţie ar fi urmat să participe 3.000 de persoane.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat recent modificările la legea vânătorii, însă printre acestea nu se numără şi cele invocate de ciobanii nemulţumiţi, ele fiind deja în vigoare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult