Acasa Actualitate-InternaSocial Clasa pregătitoare 2013/2014. Ce schimbări pregăteşte MECTS

Clasa pregătitoare 2013/2014. Ce schimbări pregăteşte MECTS

scris de Laurentiu Banches
1 afisari

Ministerul Educaţiei a anunţat că şi în anul şcolar următor clasa pregătitoare va rămâne obligatorie, această putând fi organizată şi în grădiniţe.

Clasa pregătitoare 2013/2014. Schimbările pregătite de MECTS (foto:informatiadecalarasi.ro)

Pentru a evita haosul creat anul acesta, MECTS vrea să schimbe modalitatea de admitere în clasa pregătitoare. Astfel, reprezentanţii ministerului vor să organizeze o singură etapă de înscriere, iar clasa pregătitoare să fie şi la şcoală şi la grădiniţă şi să elimine criteriile restrictive, adică părinţii să nu mai fie nevoiţi să îşi facă mutaţie, să divorţeze sau să se declare de altă etnie pentru ca fiii lor să ajungă la şcoala pe care şi-o doresc.

Este sigur deocamdată însă faptul că şi anul viitor clasa pregătitoare va rămâne obligatorie şi se va respecta aceeaşi programă. Potrivit rtv.net, preşedintele Federaţia Părinţilor, Mihaela Gună a declarat că cei mai mulţi părinţi îşi doresc ca elevii de 6 ani să mai rămână un an la grădiniţă, menţionând că „în cadrul grădiniţei (clasa pregătitoare) este un avantaj pentru noi pentru că acolo copilul are posibilitate să se şi joace. Acolo avem inclusiv grupuri sanitare care să fie adecvate vârstei lor. Pe de altă parte copilul poate să şi mănânce, să se şi odihnească”. În acest moment, aproximativ 9.000 de elevi învaţă în spaţii improvizate, în foste laboratoare, săli de sport sau chiar cancelarii, după ce grupa pregătitoare s-a mutat la şcoală.

3 comentarii

BULA 26-11-2012 - 15:07

Si-au batut joc de tot sistemul de invatamant, in special de cel liceal si cel superior, si vin acum cu manevre de aburire a prostimii, cu clasa pregatitoare.

adonis 27-11-2012 - 15:40

Comentatorii de ocazie, sunt desigur cei din gradinite si parintii frustrati de ideea responsabilitatii pe care o implica scoala si copilul vizavi de programul pana la 12…. Toti acestia au ramas impotmoliti in ideea ca li s-a furat ceva: dreptul de a lasa odraslele pana noaptea cu cineva, sa nu aiba griji prea mari si eventual, ghiozdane de controlat, iar educatorilor li se pare ca au ramas prea cu salile de clase goale. Insa ele se pot umple cu copiii de 2 ani, piticii, care oricum nu au cu cine sta acasa, cand mamele incep serviciul. Ca avem cea mai imbatranita populatie scoalara de clasa 1, e foarte adevarat si tot adevarat e ca avem mintea intepenita si ochelari de cal. Ba mai rau, stim doar sa nu acceptam schimbarea, care e normala in orice societate ce doreste progres. Ca orele vazute au reprezentat succese, total de acord, chiar daca nu am fost sa vad. Orice lectie deschisa e pregatita din vreme, cu atenta proiectare si nici nu are cum sa nu iasa. Nimeni nu contesta ca doamnele sunt foarte pregatite in asa ocazii. E foarte firesc. Tot asa cum ar trebui sa nu va mai folositi de copii si de interesele lor, erijandu-va in aparatori nationali. Copiii au zambetul la fel de fericit si pe bancile scolii si la gradinita. Doar ca unii nu vor sa inteleaga ca schimbarea mentalitatii doare rau, insa e conditie esentiala in progres. Si ca facem copii, ca sa ii mai educam si pe acasa, fara sa asteptam ca doar societatea sa faca ceva pentru noi si ai nostri. Cerem, fara a oferi mare lucru, ci doar vorbe… sport national.! Vrem Binele, fara sa il „educam”… si nu sunt cadru didactic, nu sunt vreun inspector cu interese si nici politician. Ci un biet parinte, care intelege ca fata de copil are de asumat si responsabilitati si nu asteapta ca doar gradinita si scoala sa faca ceva pentru a-l creste si educa. Sa mai rupem si din timpul nostru si sa ne educam copiii, daca vrem ca mai tarziu sa avem si cetateni educati. Nu doar comentatori/carcotasi de ocazie si bagatori de seama ca multi altii… de aici, de dincolo si de oriunde. Doamne- ajuta-ne si Da-ne ratiune!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult