Acasa Actualitate-InternaSocial CNAS, acuzata de psihologi ca le pune lacat pe cabinete

CNAS, acuzata de psihologi ca le pune lacat pe cabinete

scris de Ziua Veche
2 afisari

Psihologii din Romania acuza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) ca ii supune la un tratament discriminatoriu, prin aplicarea normelor metodologice ale Contractului-cadru pe 2010, pe care le considera „abuzive” si menite sa le „puna lacat la cabinete”.


 

Colegiul Psihologilor din Romania solicita printr-un comunicat abrogarea de urgenta a unor prevederi din normele respective si ameninta cu actiuni de protest fara precedent, in cazul in care institutiile responsabile nu vor actiona in vederea remedierii neajunsurilor reclamate.

Astfel, psihologii spun ca veniturile lor urmeaza sa fie drastic diminuate in acest an, in unele cazuri chiar pana la zero, deoarece nu-si vor putea deconta propriile consultatii. Psihologul clinician nu mai are posibilitatea incheierii un contract direct si nemijlocit cu casele de asigurari de sanatate, plata serviciilor prestate de ei urmand sa fie asigurata prin intermediul medicilor psihiatri.

Statutul de auxiliar sau conex, ori de “tolerat”, pe care il confera CNAS psihologilor este astazi nu numai o stare de fapt, ci si una de drept. Suma platita lunar unui medic specialist de catre CNAS (pentru serviciile psihologice pe care practic acesta le subcontracteaza si alte servicii conexe actului medical) se limiteaza la maxim 1000 lei, indiferent de numarul psihologilor, logopezilor si kinetoterapeutilor cu care acesta colaboreaza sau care sunt angajati in cadrul cabinetului. Din aceasta suma medicul urmeaza sa plateasca impozitul pe venit, cheltuielile de intretinere ale spatiului, iar ce mai ramane – cateva sute de lei – revine, in cazul cel mai fericit, personalului considerat conex” – se afirma in comunicatul Colegiului.

Psihologii spun ca noile reglementari au redus la o treime sumele alocate serviciilor de psihologie iar efectul imediat este ca majoritatea psihologilor clinicieni sunt in situatia de a li se desface contractele individuale de munca, indiferent de vechimea acumulata in activitatea profesionala. Efectul va fi, in opinia Colegiului, lipsirea asiguratilor romani de cele mai elementare servicii psihologice, indeosebi in diagnosticarea copiilor si persoanelor aflate in dificultate, decontate in toate tarile membre ale Uniunii Europene.

Un lucru foarte grav pe care CNAS il face de ani de zile este acela de a face mereu aceleasi confuzii intre notiunile de psihoterapie si cea de consiliere psihologica, precum si referitoare la oportunitatea si necesitatea acestor servicii in tratarea diferitelor boli, iar toate aceste confunzii se fac datorita faptului ca reglementarile in domeniu sunt realizate de personal cu calificarea profesionala de economisti sau medici generalisti, care nu au nici cele mai elementare notiuni legate de actul psihologic” – se mai afirma in comunicatul mentionat.

Organizatia solicita amendarea de urgenta a dispozitiilor privind decontarea serviciilor psihologice si renuntarea la „indrumatorii si supervizorii artificiali, creati in laboratoarele normative ale CNAS si Ministerului Sanatatii”. Psihologii spun ca in caz contrar protestele lor vor fi sustinute de campanii mediatice de informare a opiniei publice cu privire la incalcarile grosolane ale drepturilor asiguratilor si psihologilor.

Comunicatul psihologilor survine dupa ce medicii de familie au refuzat timp de o saptamana sa elibereze retete gratuite si compensate, bilete de trimitere si concedii medicale, in semn de protest fata de Contractul-cadru pe anul 2010. Protestul a incetat in urma negocierii cu CNAS de modificari ale actului normativ mentionat, ulterior o negociere similara avand loc si cu medicii specialisti din ambulatoriu.

0 comentariu

IAI LAHAV 05-09-2010 - 14:31

Asta tine rau de tot la romani, desi este evreu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult