Acasa Actualitate-InternaSocial CNAS: Reţeta electronică obligatorie din 1 ianuarie 2013

CNAS: Reţeta electronică obligatorie din 1 ianuarie 2013

scris de Laurentiu Banches
6 afisari

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a anunţat că medicii sunt obligaţi să prescrie reţete în sistem electronic din 1 ianuarie 2013.

reteta electronica

CNAS: Reţeta electronică obligatorie din 1 ianuarie 2013

CNAS a nominalizat vineri, 28 decembrie şi comisia care se va ocupa de supravegherea derulării acestui program, aceasta urmând a fi condusă de medicul şef al CNAS, Marius Filip. De asemenea, potrivit mediafax, din Comisia de Supraveghere şi Suport a Prescripţiei Electronice fac parte Adrian Cazachevici, consilier la Direcţia Sisteme Informatice, Lucian Medves, director la Direcţia Sisteme Informatice, şi Anca Alexandrescu, consilier la Direcţia Control Monitorizare.

Marius Filip a declarat pentru mediafax că „CNAS informează atât publicul, cât şi furnizorii de servicii medicale, de medicamente şi dispozitive medicale că, de la 1 ianuarie 2013, prescripţia electronică (PE) va fi utilizată în exclusivitate, atât în format online, cât şi offline la cabinet şi offline la domiciliu”. Medicul şef al CNAS a precizat că tratamentul înscris pe formularele cu regim special pentru medicamente cu şi fără contribuţie personală (formularele autocopiante) va fi eliberat numai dacă are data prescrierii până în 31 decembrie inclusiv. Orice înscris de acest tip cu o dată ulterioară nu va fi validat la plată pentru farmacii.

Legislaţia prevede că toţi furnizorii de servicii medicale trebuie să se alinieze cerinţelor tehnice pentru implementarea prescrierii electronice până la 31 decembrie 2012. Utilizarea altor formulare pentru prescrierea medicamentelor cu şi fără contribuţie personală atrage răspunderea persoanelor vinovate, în conformitate cu dispoziţiile legale.

CNAS şi casele judeţene de asigurări de sănătate au stabilit un serviciu de permanenţă, ca suport suplimentar pentru perioada 29 decembrie 2012 – 3 ianuarie 2013. Numerele de telefon şi adresele de email ale persoanelor care vor asigura permanenţa pentru suport vor fi afişate pe site-urile caselor de asigurări de sănătate.

În cazul în care nu există conexiune internet, spitalele vor elibera PE şi pe formulare pretipărite offline la domiciliu. Prescripţiile electronice offline la cabinet sau offline la domiciliu sunt valabile pentru eliberare ca şi cele online. În 27 decembrie 2012, la ora 18.00, în sistem erau 6.373.735 de reţete prescrise şi validate, dintre care 6.269.760 online, 100.889 offline la cabinet şi 3.086 offline la domiciliu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult