Acasa Actualitate-InternaSocial COD PORTOCALIU și COD GALBEN de inundații. Zonele afectate

COD PORTOCALIU și COD GALBEN de inundații. Zonele afectate

scris de C.S.
3 afisari

Mai multe râuri din sudul țării intră sub incidența unor atenționări de tip COD PORTOCALIU și COD GALBEN de inundații. Potrivit INGHA, acestea vizează creșteri rapide de debite și niveluri cu depășirea cotelor de inundație.

COD PORTOCALIU și COD GALBEN de inundații.

COD PORTOCALIU și COD GALBEN de inundații.

Atenționarea Cod portocaliu este valabilă între orele 15,00 – 24,00, pentru bazinele Bezeasca și alți afluenți mici ai Dunării din județele Caraș-Severin și Mehedinți. Atenționarea Cod galben de inundații se referă la perioada 3 septembrie, ora 18,00 – 4 septembrie, ora 12,00, și se referă la mai multe râuri din județele Mehedinți, Dolj, Olt, Teleorman, Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeș și Giurgiu.

Astfel, ca urmare a precipitațiilor cu caracter torențial înregistrate în ultimele ore și a celor prognozate pentru următoarele ore se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți, pâraie și viituri rapide cu efect de inundații locale și creșteri de debite și niveluri cu posibile depășiri ale cotelor de inundație pe râurile mici (afluenți ai Dunării) din extremitatea sudică a județului Caraș-Severin, respectiv din extremitatea sudică a județului Mehedinți amonte de Orșova.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate și intensitate mai mare în bazinul inferior al râului Berzeasca și în bazinele hidrografice Boșneag, Odăile, Camenița și Orevița-județul Caraș-Severin.

Potrivit hidrologilor, atenționarea Cod galben vizează râurile din bazinele hidrografice Drincea, Desnățui, afluenții Motrului și Jiului inferior din județele Mehedinți și Dolj, afluenții Oltului inferior din județele Dolj și Olt, Călmățui — județele Olt și Teleorman, bazinul superior al râului Vedea — aferent județului Olt și afluenții mici ai râului Vedea din județul Teleorman.

În intervalul menționat, izolat, se pot produce scurgeri importante pe versanți, torenți și pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundații locale și pe unele râuri mici din alte bazine hidrografice, situate în județele: Caraș-Severin, Gorj, Vâlcea, Argeș și Giurgiu.

Aceste fenomene se pot înregistra cu probabilitate și intensitate mai ridicată pe unele râuri din județele Mehedinți, Olt și Teleorman.

INGHA menționează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce mai ales pe afluenți de grad inferior ai acestor râuri.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult