Acasa Actualitate-InternaSocial Cod roșu și portocaliu de inundații. Bilanțul de marți, 29 iulie

Cod roșu și portocaliu de inundații. Bilanțul de marți, 29 iulie

scris de Z.V.
3 afisari

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor a emis o avertizare cod roșu şi cod portocaliu, valabilă de marţi, ora 13.00, până miercuri, la ora 14.00, pentru râuri din bazinele hidrogafice Desnăţui, Jiu, Olt, Vedea, Argeş şi Ialomiţa.

Cod roșu și portocaliu de inundații. Bilanțul de marți, 29 iulie

Zeci de case şi sute de curţi şi anexe gospodăreşti din opt localităţi ale judeţului Teleorman au fost inundate în ultimele ore ca urmare a ploilor torenţiale care au provocat scurgeri de pe versanţi şi au dus la revărsarea mai multor cursuri de apă. Potrivit unui bilanţ dat publicităţii marţi noapte de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Teleorman, în urma cantităţilor mari de precipitaţii, a scurgerilor de pe versanţi şi a revărsării râurilor Tecuci şi Clăniţa şi a pâraielor Burdea şi Câinelui s-au produs inundaţii în comunele Tătărăştii de Sus, Tătărăştii de Jos, Trivalea Moşteni, Vedea, Balaci, Dideşti, Siliştea Gumeşti şi Scurtu Mare.

Conform sursei citate de mediafax, în cele opt localităţi au fost afectate de inundaţii 44 de case, 230 de curţi, 178 de anexe gospodăreşti, 63 de hectare de păşuni şi fâneţe şi 963 de hectare de teren arabil. De asemenea, viiturile au avariat 13 podeţe şi au acoperit peste 23 de kilometri de drumuri judeţene şi comunale, iar 360 de fântâni nu pot fi folosite din cauză că au fost colmatate. Teleorman este unul dintre judeţele care s-au aflat sub avertizare meteo cod galben de ploi şi vijelii valabilă marţi, până la ora 22.00.

Sute de persoane au fost evacuate în urma inundaţiilor din judeţul Argeş, cea mai afectată fiind localitatea Bascov, unde în unele zone apa atinge doi metri înălţime, ajungând până la acoperişurile caselor, arată ultimele informaţii furnizate de Prefectura Argeş. Ultimele informaţii furnizate de Prefectura Argeş arată că zeci de familii au fost evacuate din mai multe zone ale judeţului, unde viiturile extrem de puternice au provocat pagube importante, în unele case apa depăşind depăşind doi metri. Cea mai afecată localitate este Bascov, dar situaţii similare, unde apa ajunge până la acoperişul caselor, sunt şi în localităţile Uda şi Vedea.

Sute de oameni din localităţile afectate au fost evacuaţi, Prefectura Argeş neavând, însă, un bilanţ al acestora, în condiţiile în care acţiunile de salvare şi evacuare sunt încă în desfăşurare. De asemenea, viiturile puternice au dezrădăcinat numeroşi copaci şi au luat mai multe maşini care plutesc pe străzi, o astfel de situaţie fiind la Bascov.

Pompierii de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Vâlcea au intervenit, marţi seară, pentru salvarea a opt persoane rămase izolate pe o insulă formată între apele revărsare ale râului Bistriţa, distanţa între oamenii sinistraţi şi mal fiind de aproximativ 150 de metri. Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vâlcea, Cătălin Popescu, apele revărsate ale râului Bistriţa au format un braţ separat de cursul normal al râului, în apropierea localităţii Băbeni, iar între albia râului şi braţul nou format au rămas izolate opt persoane şi 65 de capre. O acţiune de salvare similară a avut loc marţi după-amiază în localitatea Suteşti, unde doi oameni au rămas izolaţi pe o insulă formată între apele revărsate ale pârâului Pesceana.

Peste 20 de localităţi ale judeţului Vâlcea sunt afectate de inundaţiile provocate de revărsarea mai multor cursuri de apă în urma ploilor torenţiale, marţi seară, aproximativ 240 de militari ai ISU Vâlcea, dar şi jandarmi şi poliţişti aflându-se în teren în zonele unde se înregistrează situaţii de urgenţă. De asemenea, potrivit ultimelor informaţii furnizate, marţi seară, de Poliţia Vâlcea, trei sate sunt izolate în zona Păuşeşti, după ce un drum comunal a fost distrus de ape. Şi drumul judeţean 703, care face legătura între localităţile Racoviţa şi Perişani, este blocat din cauza aluviunilor.

Totodatǎ, potrivit ultimelor informaţii furnizate, marţi seară, de Poliţia Vâlcea, trei sate sunt izolate în zona Păuşeşti, după ce un drum comunal a fost distrus de ape. Şi drumul judeţean 703, care face legătura între localităţile Racoviţa şi Perişani, este blocat din cauza aluviunilor. Pompierii din Vâlcea au intervenit şi în zona localităţii Suteşti, unde două persoane şi 24 de animale au rămas izolate pe o insuliţă formată pe râul Pesceana. Potrivit purtătorului de cuvânt al ISU Vâlcea, Cătălin Popescu, oamenii şi animalele au fost salvaţi de pompieri, care i-au adus la mal cu ajutorul unor cordeline.

În judeţul Argeş, un bărbat de 72 de ani şi-a pierdut viaţa, marţi după-amiază, după ce a fost luat de o viitură în localitatea Vedea. De asemenea, tot în acest judeţ un bărbat a fost dat dispărut după ce a fost luat de o viitură pe pârâul Merişani din localitatea cu acelaşi nume. În judeţul Gorj, cele mai afectate localităţi sunt Bengeşti şi Novaci. La Novaci, o viitură puternică de peste trei metri a rupt diguri şi maluri de protecţie, inundând străzi şi gospodării, sute de oameni fiind evacuaţi. Aceste localităţi au fost inspectate şi de premierul Victor Ponta, însoţit de vicepremierul Liviu Dragnea.

O altă localitate grav afectată de inundaţii este Vaideeni din judeţul Vâlcea, unde 42 de persoane au rămas izolate pe o insuliţă, marţi după-amiază, între apele umflate ale pârâului Luncavăţ, după ce casele le-au fost luate de viitură. Sinistraţii au fost evacuaţi cu elicopterele. Prefectul judeţului, Dumitru-Nicu Cornoiu, spunea că oamenii vor fi duşi la şcoală sau la unele pensiuni existente în zonă, precizând că nu există probleme legate de spaţiile de cazare, deşi numărul persoanelor care nu vor mai avea unde să se întoarcă acasă în cătunul distrus de ape ar putea ajunge la aproape o sută, în condiţiile în care nu toţi se aflau în localitate în momentul în care au venit viiturile.

În localitatea Vaideeni au mers, marţi după-amiază, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea şi ministrul Apărării, Mircea Duşă. Ulterior, Gabriel Oprea a anunţat, la Craiova, la sosirea la Consiliul Naţional al PSD, că în urma inundaţiilor sunt ”aproximativ două victime”.

”Sunt peste 1600 de oameni care intervin cu peste 400 de utilaje, am acţionat şi cu elicoptere care au sistem de salvare. Am fost cu Mircea Duşa la Vaideeni, în judeţul Vâlcea, iar domnul premier a fost în Gor, cu domnul Dragnea. Am luat şi de la rezervele de stat şi am dus produse alimentare, pate de ficat, conserve de carne, material de cazarmament, apă minerală”, spunea Oprea la întoarcerea de la Vaideeni, potrivit mediafax. „Nu a fost niciodată un astfel de debit de când sunt locuitorii aici. Asta i-a şi determinat să-şi facă locuinţe aici în zona asta. Sunt în jur de 30 de gospodării afectate puternic, dar sunt şi altele în care a fost luat pământul, şi aşa putem să zicem că sunt până la 60 de gospodării. Oamenii sper să înţeleagă că este o situaţie deosebită care nu ne aparţine nouă, care a venit aşa, pe nepusă masă, şi oricât ai fi de pregătit ai impresia că nu putem răspunde tuturor solicitărilor”, a declarat primarul din Vaideeni, Daniel Băluță Achim, adăugând că pârâul are, în unele locuri, debitul mărit de zece şi chiar de 15 ori.

Vaideeni nu este singura localitate din judeţul Vâlcea grav afectată de inundaţii. Astfel, o familie formată din trei persoane a fost evacuată dintr-o casă din localitatea Lăpuşata, la scurt timp după ce oamenii au fost scoşi din zona de pericol casa fiind luată de viitură, iar o persoană intrând în şoc şi fiind dusă la spital, a precizat prefectul judeţului. Conform acestuia, şi în localitatea Văldeşti mai multe familii au fost evacuate din casele din cauza viiturilor. Totodată, marţi după-amiază au fost inundate şi staţiunile Olăneşti şi Călimăneşti, dar şi localitatea Fârtăţeşti.

Până miercuri, 30 iulie, la ora 14.00, vor fi sub avertizare cod galben de inundaţii râurile din bazinele hidrografice Desnăţui (judeţul Dolj), Jiu în amonte de confluenţa cu Gilort, Jiu sector aval Răcari, afluenţii de dreapta ai Jiului (judeţele Hunedoara, Gorj, Mehedinţi şi Dolj), afluenţii Oltului din judeţul Sibiu, Vedea în sectorul aval Văleni (judeţul Teleorman), Teleorman în aval de Tătărăştii de Sus (judeţul Teleorman), Dâmboviţa, pe cursul mijlociu (judeţul Dâmboviţa), Neajlov, Sabar şi alte râuri mici din bazinul Argeşului (judeţele Argeş, Dâmboviţa, Giurgiu şi Ilfov), Ialomiţa amonte confluenţă cu Cricovul Dulce şi afluenţii mici din judeţele Dâmboviţa şi Prahova.

Scurgeri importante pe versanţi, torenţi şi pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale se pot produce şi în alte bazine hidrografice din judeţele Cluj, Alba, Sibiu şi Prahova. Meteorologii au prelungit până marţi, la ora 22.00, codul galben de ploi şi vijelii în judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Argeş, Olt, Vâlcea, Sibiu, Alba şi Cluj.

În cele opt judeţe avertizate cu cod galben vor fi averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice şi intensificări ale vântului ce pot lua aspect de vijelie. Cantităţile de apă vor depăşi local 20-25 de litri pe metru pătrat şi izolat 30-40 de litri pe metru pătrat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult