Acasa Actualitate-InternaSocial Comisarul european pentru Agricultura: Guvernul trebuie sa faca diferenta intre inregistrarea si taxarea producatorilor

Comisarul european pentru Agricultura: Guvernul trebuie sa faca diferenta intre inregistrarea si taxarea producatorilor

scris de Ziua Veche
5 afisari

.„Vreau sa spun ca eu sper ca si Guvernul si autoritatile romane vor intelege ca inregistrarea unui producator e una, si e normal sa-l ai inregistrat, sa stii cine produce si cine comercializeaza, si taxarea, impozitarea e alta. Cred ca n-ar trebui amestecate lucrurile pentru ca riscam atunci sa descurajam micul producator care inca are un rol important si pentru consumator, pe piata, dar, mai ales, pentru dezvoltarea mediului rural din Romania”, a declarat sambata, in timpul unui interviu acordat Radio Romania Actualitati, comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos. Oficialul de la Bruxelles, raspundea astfel unei intrebari legate de faptul ca taranii nu vor mai putea sa isi vanda produsele, daca nu se inregistreaza ca persoana fizica autorizata.


“Eu, cand am fost ministru, am mai discutat problema asta si chiar am propus, daca se merge pe o astfel de inregistrare, eu, unul, as incerca sa gasesc solutii pentru ca, cel putin o perioada, cativa ani de zile, pana cand un mic producator care iese pe piata si trebuie sa respecte niste reguli, niste norme pana cand se intremeaza financiar, sa fie iertat. sa nu sarim pe el si sa-l taxam imediat pentru ca mai mult vom castiga in perspectiva, intarind productia locala din Romania decat incercand taxarea, dar eu cred ca nu asta e obiectivul, si sper ca nu asta e obiectivul, cand vorbim de inregistrarea micilor producatori. E normal sa stii cine vinde in piata, de unde aduce laptele respectiv, cat lapte aduce de la el si cat ia din vecini, ce norme de igiena respecta… Deci sunt lucruri normale, dar de-aici si pana la a incerca altceva e o cale lunga”, a continuat Ciolos.

De asemenea, comisarul european a tinut sa atraga atentia si asupra intermediarilor din agricultura: “vreau sa spun ca, ca si principiu, un intermediar atat timp cat el are o utilitate pe lantul alimentar nu este neaparat o pacoste sau nu este neaparat inutil. Problema este ca sunt prea multi intermediari inutili si care iau din valoarea adaugata a unui produs fara sa aduca nimic in plus, pe de o parte, pe de alta parte, pentru produse proaspete, legume, fructe, cred ca de multe ori intermediarii nu isi au rostul pentru ca si consumatorul vrea un produs proaspat, vrea pe cat posibil un produs de sezon care sa fie realizat in regiunea din care provine.Incat am vazut in alte state membre din UE, ma ales in Vest, dar nu numai, pietele acestea de vanzare directa, de comercializare directa, sunt foarte bine dezvoltate. Sigur, lucrul acesta s-a dezvoltat in timp si pentru asta este important sa vrea nu numai producatorul, ci si consumatorul, adica sa faca efortul sa vina sa isi ia un produs proaspat, sa vina in fiecare sfarsit de saptamana la piata”.

CITITI AICI INTERVIUL

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult