Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE: Consiliul Economic si Social nu a dat nici un aviz scrisorii de intentie a Guvernului catre FMI. Conditiile sindicatelor si patronatelor (Document)

UPDATE: Consiliul Economic si Social nu a dat nici un aviz scrisorii de intentie a Guvernului catre FMI. Conditiile sindicatelor si patronatelor (Document)

scris de Ziua Veche
4 afisari

.

UPDATE 20.00:  In locul avizului, CES va trimite Guvernului o scrisoare in care va comunica pozitia partilor. Sindicatele au dat un vot negativ, solicitand, prin Bogdan Iuliu Hossu, presedintele CNS Cartel Alfa, retragerea textului si constituirea unei comisii tripartide, care sa elaboreze un nou text, care sa cuprinda amendamentele propuse de sindicate si patronate, transmite Agerpres.
Partea guvernamentala a dat vot favorabil, iar partea patronala s-a abtinut, propunand amendamente. Avizul CES pe aceasta scrisoare a fost cerut de presedintele Traian Basescu, iar de avizul favorabil al CES-ului depindea trimiterea scrisorii de intentie catre Fondul Monetar International.

Prezent in sala, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a luat act de votul membrilor CES, spunand ca va informa Guvernul in legatura cu decizia acestora. „Timpul este limitat si ar fi bine ca scrisoarea de intentie sa plece intr-o saptamana”, a declarat ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu.

Atat sindicatele cat si patronatele au cerut ca masurile de reducere a deficitului bugetar sa aiba in vedere restructurarea si reorganizarea institutiilor statului, sa se aplice reducerea pe fondul de salarii si sa nu fie afectat fondul de pensii. Totodata, cer sa se reduca evaziunea fiscala si sa se elaboreze un program de masuri de relansare economica.

Toate cele trei structuri confederale patronale ACPR, UGIR-1903 si CONPIROM au cerut amendamente la scrisoarea de intentie.
 

UPDATE 15.50: @ Bogdan Hossu, liderul CNS Alfa: Plenul CES nu a reusit sa ajunga la consens. Exista disponibilitatea de a se rescrie scrisoarea de intentie. Daca nu se accepta amendarea scrisorii, vom avea o singura revendicare: „Jos Guvernul!”

@ Cezar Coraci, Presedintele UGIR 1903: Nu s-a luat o decizie, conform legii. Nu am negat srcisoarea, ci detaliile ei. Asteptam invitatia Guvernului la discutii.  

@ Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al Aliantei Confederatiei Patronale din Romania: Parerea noastra este ca se incearca, prin lectii de macroeconomie si presiunea strazii, amanarea adoptarii scrisorii. De fapt, asta s-a dorit: amanarea. Important este sa nu lasam strada la indemana celor care isi doresc tulburari de tip Grecia.

 

 

 

@ Ministrul Economiei Adriean Videanu anunta ca dupa reuniunea CES, programata sa inceapa luni la ora 13, va urma o sedinta de Guvern;  

 

@ Ministrii Radu Berceanu, Vasile Blaga si Adriean Videanu au sustinut ca Executivul va alege varianta asumarii raspunderii pe pachetul de masuri convenite cu FMI, din cauza timpului scurt pe care il are la dispozitie pentru a le concepe.

 

 

 

@ Fostul lider al PSD Mircea Geoana a declarat, luni, ca opozitia va trebui sa introduca obligatoriu motiune de cenzura daca Guvernul isi va asuma raspunderea pe masurile de reducere a pensiilor si salariilor, adaugand insa, ca scopul in sine il reprezinta solutiile alternative. 

@ Liderii confederatiilor sindicale au anuntat, luni, ca, indiferent de dicizia ce se va lua luni, in CES, mitingul de miercuri va avea loc, fiind asteptati 60.000 de participanti. 

@ “In conditiile in care CSDR, Cartel Alfa si CNSLR Fratia vor scoate in strada 45.000 de oameni, iar BNS alti 10.000 de oameni, la fel ca si Meridian care anunta intre 8.000 si 10.000 de oameni, probabil ca peste 60.000 de persoane vor participa miercuri la mitingul organizat de sindicate in Piata Victoriei”, a precizat luni vicepresedintele BNS, Ovidiu Jurca.

@ CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor si 15 de la Guvern. Avizul favorabil necesita acordul a trei patrimi din voturile celor prezenti. Pentru a fi luata o decizie in CES este nevoie ca toate partile sa fie prezente.

 

@ Programul protestelor de luni:

 

Cateva zeci de bugetari s-au strans, de la 9.30, in fata Palatului Cotroceni, pentru un pichet cu pancarte si fluieraturi la adresa celor care “nu au mila si respect fata de salariati, pensionari si chiar fata de copiii care inca nu s-au nascut”, dupa cum a declarat una dintre participante.

O serie de membri de sindicat se afla in fata Guvernului reclamand faptul ca, prin reducerea salariilor cu 25%, li s-ar lua “dreptul la supravietuire”.

La ora 12.00, mamicile au inceput protestul in fata Ministerului Muncii fata de micsorarea indemnizatiei de crestere a copilului.

Studentii ies in strada la ora 13.00. Reprezentantii Uniunii Nationale a Studentilor din Romania (UNSR) vor continua, in fata Ministerului Educatiei, protestele organizate zi de zi saptamana trecuta.

 

CNSLR Fratia vrea alta scrisoare catre FMI

 

Reprezentantii CNSLR Fratia au decis sa voteze impotriva scrisorii initiale de intentie catre FMI, a anuntat luni, inaintea reuniunii Consiliului Economic si Social (CES) liderul acestui sindicat Marius Petcu. “Vom incerca in CES sa refuzam scrisoarea initiala si sa promovam varianta noastra. Am propus modificarea elementelor din scrisoarea initiala de intentie, care ar putea, nu sa rezolve problemele salariatilor si ale pensionarilor, dar ar putea sa constituie a treia cale de supravietuire”, a precizat Petcu. “Este nevoie de foarte multe voturi ca acest document sa primeasca un aviz favorabil si sa indeplineasca cerinta pe care presedintele Traian Basescu a anuntat-o si anume ca nu va promova aceasta scrisoare si nu o va transmite FMI decat daca va avea aviz favorabil la CES. Daca voi constata ca voturile noastre nu sunt suficiente pentru a promova varianta noastra, atunci ne vom retrage definitiv din aceste structuri de dialog social”, a adaugat presedintele CNSLR Fratia.

 

Cartel Alfa face miting oricum

 

 

Mitingul de miercuri va avea loc, indiferent de rezultatul de azi din CES, pentru ca nu avem acte guvernamentale care sa confirme intentia Guvernului de a nu le transpune efectiv in practica, daca nu se da aviz favorabil in CES”, a aratat presedintele CNS Cartel Alfa, Bogdan Hossu. “Se cere reducerea cu 25% a fondului de salarii, reducerea cu 15% a pensiilor, a ajutorului de somaj, a tuturor alocatiilor si sistemelor de asistenta sociala si, in acelasi timp, cheltuielile administrative nu sunt reduse. Nu s-a redus numarul de secretari de stat conform angajamentului Guvernului la doi pentru fiecare Minister, nu s-au dat afara directorii doi si trei ce au aparut in structurile administratiei publice ca rezultat al Ordonantelor de Urgenta ce aveau tenta de politizare a administratiei publice. Asta arata ca Guvernul vrea sa-si transfere solutiile de criza catre paturile defavorizate, fara sa schimbe modul sau de guvernare si de actiune”, a mai spus presedintele CNS Cartel Alfa.

 

Patronatele conditioneaza Guvernul

 

Alianta Confederatiilor Patronale (ACPR) va aviza favorabil scrisoarea catre FMI in CES, doar daca Guvernul va accepta un set de masuri, care ar permite neimpozitarea pensiilor sub 1.000 lei, intre care: elaborarea pana la 1 iunie a unei legislatii pentru controlul evaziunii fiscale si contrabandei si aprobarea legii parteneriatului public privat. Alte solicitari sunt legate de externalizarea serviciilor la Casa Nationala pentru Asigurari de Sanatate sau Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, dar si de asigurarea conditiilor pentru atragerea a 30% din fondurile structurale in acest an si crearea conditiilor ca acest procent sa creasca la 50%. “Cerem restructurarea societatilor comerciale cu capital majoritar de stat in doua luni. Daca toate aceste masuri ar fi adoptate, s-ar asigura indeplinirea conditiile impuse de FMI legate de tinta de deficit, astfel incat pensiile sub 1.000 de lei sa nu mai fie reduse cu 15%. In plus, credem ca este necesar ca toate masurile de austeritate sa aiba un orizont de timp stabilit, sa nu ramana tot timpul”, a explicat Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al ACPR.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult