Acasa Actualitate-InternaSocial Conducerile societatilor de cale ferata se intalnesc cu sindicatele

Conducerile societatilor de cale ferata se intalnesc cu sindicatele

scris de Ziua Veche
4 afisari

.

UPDATE 16.25: Ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, a declarat miercuri ca „tinta” sa nu este disponibilizarea personalului de la CFR. „Eu si astazi am subliniat ca tinta mea, tinta ministerului, nu este sa faca disponibilizari. Stiu ca acei oameni se duc la somaj, unde nu sunt bani si se iau de la bugetul de stat in loc sa vina la MTI. Eu vreau sa echilibrez cheltuielile cu veniturile si daca asta inseamna sa mai angajam poate mai angajam”, a declarat Berceanu, miercuri, dupa intalnirea cu sindicatele feroviare.Pentru a reduce cheltuielile companiilor feroviare, ministrul a spus ca se pot diminua primele, dar si alte economii precum reducerea comisionului pe care il incaseaza compania care vinde bilete de tren.

 

El a mai spus ca a discutat cu sindicalistii despre operatorii privati de transport de calatori si de marfa, care fac concurenta neloiala companiilor de stat.

„S-a pus problema ca la calatori, dar mai ales la marfa, sunt operatori privati care fac concurenta neloiala si este incorect. Domnul Mantescu a recunoscut ca aceste lucruri provin din 2001 si 2003, cand secretar de stat era Bota (din partea PSD) si a dat tot de linii neinteroperabile la privati si brusc acestea au devenit foarte interesante”, a mai spus Berceanu.

Berceanu a mai spus ca in zilele urmatoare directorii companiilor vor sta la dispozitia sindicatelor pentru a lamuri amanunte din programul de restructurare, astfel incat luni sindicalistii sa vina cu propuneri clare pentru redresarea activitatii companiilor feroviare.

Conducerile celor trei societati de cale ferata – CFR SA, CFR Calatori si CFR Marfa- vor avea miercuri noi negocieri cu sindicatele feroviare, legate de disponibilizarile din 2010. Liderii de sindicat, au declarat, dupa intalnirea de luni cu ministrul Transporturilor, Radu Berceanu, ca nu vor accepta noi disponibilizari in 2010 deoarece deja a fost aplicat un plan de restructurare la CFR, si au precizat ca sindicatele iau in calcul declansarea unor proteste in cazul in care negocierile cu administratiile vor esua, informeaza Agerpres.

Totodata sindicatele au respins privatizarea CFR Marfa si au cerut ministrului sa scoata miercuri de pe ordinea Consiliului Economic si Social proiectul privind privatizare CFR Marfa, aceasta urmand sa se faca dupa reechilibrarea bugetului companiei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult