Acasa Actualitate-InternaSocial UE: OMS a starnit inutil panica, exagerand pericolul gripei porcine

UE: OMS a starnit inutil panica, exagerand pericolul gripei porcine

scris de Ziua Veche
2 afisari

Un proiect de raport pregatit pentru Consiliul Europei confirma suspiciunile aparute inca de anul trecut: Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si alte institutii publice au starnit panica inutila prin exagerarea pericolului pandemiei de gripa A/H1N1.

 

 

Raportul, elaborat de vicepresedintele Comisiei de Sanatate a Consiliului Europei, laburistul britanic Paul Flynn, sustine ca jocul OMS cu credibilitatea publica ar putea pune in pericol vieti omenesti. “Aceasta scadere a credibilitatii poate fi riscanta in viitor. Cand va aparea urmatoarea pandemie, multe persoane nu vor mai acorda toata increderea recomandarilor OMS si altor institutii, ar putea refuza sa fie vaccinate si si-ar putea risca astfel vietile si sanatatea”, afirma raportul, citat de The Guardian.

In Marea Britanie, discrepanta dintre estimarea numarului de oameni care ar fi trebuit sa moara din cauza gripei porcine si realitate a fost dramatica. “Departamentul Sanatatii a anuntat initial ca se preconizeaza 65.000 de decese. Ulterior, pana la inceputul anului 2010, acest numar a fost diminuat la numai 1.000 de decese. Pana in ianuarie 2010, s-au inregistrat sub 5.000 de cazuri de imbolnavire, din care doar 360 au fost mortale” – afirma Flynn.

Raportul sau acuza OMS si de lipsa de transparenta. Unii consultanti ai institutiei sunt experti in gripa care au beneficiat de finantari de la companii farmaceutice producatoare de medicamente si vaccinuri anti-gripale. “Neutralitatea consultantei lor poate fi contestata. Pana acum, OMS n-a reusit sa aduca dovezi convingatoare pentru contracararea acestor alegatii, iar organizatia n-a publicat declaratii de interese relevante. Prin adoptarea unei asemenea pozitii rezervate, organizatia s-a aliniat altor institutii, cum ar fi Agentia Europeana a Medicamentului, care la randul sau n-a facut publice documente de felul celor mentionate” – se afirma in raport.

Flynn a fost insarcinat cu pregatirea raportului de catre Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei, care deruleaza o ancheta asupra modului in care institutiile si guvernele europene au gestionat pandemia de gripa. Printre cei audiati in cadrul anchetei se numara ministrul polonez al sanatatii, Ewa Kopacz, in conditiile in care guvernul acestei tari a decis sa nu comande nici un vaccin anti-gripal.

La prima sesiune de audieri, din luna ianuarie, unii experti au criticat comparatia care s-a lansat anul trecut, intre actuala pandemie si devastatoarea epidemie de gripa spaniola din 1918. Profesorul Ulrich Keil, epidemiolog si director al centrului de profil al Universitatii din Münster (Germania), care colaboreaza cu OMS, a subliniat ca gripa spaniola a aparut in circumstantele cu totul deosebite ale primului razboi mondial, cand infectiile erau usor transmisibile soldatilor subnutriti, in lipsa unor medicamente precum penicilina.

Una din principalele directii ale anchetei Consiliului Europei “vizeaza posibilitatea ca reprezentantii industriei farmaceutice sa fi influentat direct deciziile institutiilor publice pe tema gripei porcine, si daca nu cumva unele din declaratiile lor au fost adoptate ca recomandari de sanatate publica, fara sa se bazeze pe suficiente dovezi stiintifice” – spune Flynn, care da drept exemplu decizia ulterior contestata de a se recomanda doua doze de vaccine anti-gripal copiilor.

Raportul va fi finalizat dupa incheierea audierilor, la sfarsitul lunii aprilie.

OMS nu a participat, luni, la Adunarea Consiliului Europei pe tema pandemiei, dar a anuntat ca un comitet de experti care va evalua modul in care Organizatia a gestionat pandemia de gripa se va reuni la Geneva, in aprilie. Prima reuniune a celor 29 de experti, alesi de OMS, va avea loc intre 12 si 14 aprilie.

0 comentariu

Faliment Planificat 05-09-2010 - 14:21

M-am speriat cand l-am vazut si l-am visat si noaptea.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult