Acasa Actualitate-InternaSocial Coplata in Sanatate – una calda, alta rece

Coplata in Sanatate – una calda, alta rece

scris de Ziua Veche
1 afisari

.In timp ce oficialitatile din sanatate estimeaza ca introducerea coplatii, preconizata pentru jumatatea acestui an, va atrage finantare suplimentara in sistemul sanitar si va descuraja spitalizarile in favoarea tratamentelor ambulatorii, reprezentantii medicilor spun ca sistemul propus de ministerul de resort forteaza nota si ar putea creste cheltuielile sectorului respective.


“Rolul coplatii este acela de a incuraja asistenta primara, unde costurile sunt mai mici, si de a descuraja asistenta in spitale, unde preturile sunt mai mari”, sustine presedintele Comisiei prezidentiale de sanatate, Cristian Vladescu. El a precizat, in cursul dezbaterii publice „Coplata sau bani versus sanatate”, ca scopul principal al noii masuri nu este atragerea finantarii suplimentare in sistemul sanitar.
Sistemul propus de Ministerul Sanatatii forteaza nota si creste finantarea pe spatele pacientilor, este insa opinia presedintelui Colegiului Medicilor din Romania, Vasile Astarastoaie. El atrage atentia ca este posibil ca sistemul de coplata sa creasca cheltuielile in sistem, nu sa le reduca, deoarece va exista tendinta ca pacientii sa atinga rapid plafonul maximal de coplata de 600 lei pe an si apoi sa puna din nou presiune pe sistem. Seful CMR crede ca pacientii ar putea prefera internarea investigatiilor din ambulator, marind astfel cheltuielile sistemului, deoarece coplata in spital este mai mica decat in ambulator.
O opinie similara a exprimat si fostul presedinte al Camerei Federative a Medicilor, Dan Peretianu. El a avertizat ca in doar zece ani in Romania numarul de internari a crescut de trei ori, de la 2,5 milioane la 7,5 milioane. „In Occident, coplata reprezinta maxim 5% din valoarea actului medical in sine. Daca in Germania omul plateste la o consultatie 10 euro, Casa de Asigurari il plateste pe medicul care l-a consultat cu 200 pana la 300 de euro. La noi, e 100%, cu alte cuvinte de 20 de ori mai mult. Asta nu e coplata, e de fapt o alta plata„, sustine Dan Peretianu.

Exceptii de la coplata 

Aproape jumatate dintre romani nu vor fi insa afectati de introducerea coplatii serviciilor medicale, a anuntat vineri secretarul de stat Cristian Irimie din Ministerul Sanatatii. Printre categoriile de cetateni care nu vor plati in plus la medic sau la spital se numara bolnavii cronici, pacientii cu urgente medicale sau chirurgicale, pensionarii cu venituri sub 700 de lei pe luna, somerii, gravidele (inclusiv la nastere), persoanele persecutate politic inainte de 1990, persoanele fara venituri, copiii si tinerii care sunt inca la scoala (chiar daca depasesc varsta de 18 ani) si studentii, pana la 26 de ani. Contributia personala a cetatenilor, va fi de cel mult 600 de lei pe an, suma care ar putea fi deductibila fiscal pentru persoanele juridice, din impozitul platit pentru angajat, potrivit lui Irimie. Coplata va reprezenta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si dispozitivelor, in momentul utilizarii efective a acestora.
Sistemul de coplata se va aplica in medicina primara, la medicul de familie, la medicul specialist si in spitale, insa nu si pentru asistenta medicala de urgenta. Pentru contributia personala a serviciului medical, pacientului i se va elibera un document numit tichet moderator pentru sanatate, prin care se face dovada realizarii actului medical si a platii acestuia. Coplata pentru consultatiile medicului de familie aferente serviciilor care nu sunt incluse in plata per capita sau care sunt achitate separat va fi cinci lei, iar pentru o zi de spitalizare, de 10 lei. Pentru analizele de laborator, coplata va fi de un leu pentru fiecare test efectuat.

0 comentariu

caramache 04-09-2010 - 23:53

…Academie anticoruptie avand drept membru fondator un stat extrem de corupt. Interesant de aflat cine din partea Romanie se numara printre academicieni….

popica 05-09-2010 - 01:42

sua franta germania marea britanie austria la coruptie?vor recunoaste si vor da inapoi toate contractele de spoliere a statelor mai mici carera leau impus tot felulu de contracte dezavantajoase?

caramache 05-09-2010 - 02:44

…ce pazeau? Inchideau ochii orbiti de purcoiul de parale pe care-l incasau? Bai popica, datul si luatul de spaga sunt fapte penale. Nu arnca tu pisica moarta in curtea alora care au dat – mai bine ocupa-te de aia care au luat printre care, daca nu ma insel sunt o gramada de cetateni ai tzarisoarei membra fondatoare a Academiei Internationale Anticoruptie. Ia pregateste bai popica lista cu catindantii mioritici la fotoliul de nemuritor academician la anticoruptie. Sunt convins ca gassesti o multime de nume daco-romane, ugro-valahe, greco-gagautze si rromo-ghermane demne de coruptibili corupti incoruptibili tocmai buni de inscaunat ca academicieni gata sa dea altora lectii de imoralitate morala turco-tatara cum sa ia mita pesches bacsis in tara.

prietenul tau din Ro 05-09-2010 - 07:24

Du-te si ia o pastila ce melatonina, sau fa-ti un ceai de flori de tei, sa te linistesti. Lasa dracu serviciul asta in timpul noptii, ca te imbolnavesti. Daca vrei, scriu eu in numele tau, sa vada sefii tai ca iti faci treaba si sa-ti iei salariul.

ioan 05-09-2010 - 16:43

Desigur este un pas inainte, dar este mult pana departe….! Noi putem oferi intr-o academie doar exemplul a ceea ce nu trebuie facut!
Este si acest aspect o experienta neagativa de la care se poate pleca!
Dar rusinea coruptiei generalizate de la noi o plateste fiecare roman, de multe ori fara sa stie!
Academia va forma noi specialisti in ralizarea si combaterae coruptiei, pentru ca stiinta fara constiinta sau valori morale nu valoreaza nimic!

Poate ma insel!

caramache 05-09-2010 - 18:59

…manistan.
Et tu Rob…ber Pierre? -Te-au propus ca acad. eternel? Carelii ie aia care te scoasera in fata? Adri cu trei oua in loc de doua? Krinuleatza patriciana nobela pastrama? Felix demn de stat supt Obelix? Draga ta Muhaiela Prostovanella cu cruci rosii, sau madam’ Soccrella? Hill de garda la Puh waka? Elena care l-a batut pe nea Organ? Vadim din Tzintzirim? Ala cu carnatul ce se facu de tot rahatul? Shobolanu’ rozaliu, sau bahluianul bahic Fenechiu?

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult