Acasa Actualitate-InternaSocial Coposu, comemorat la 15 ani de la disparitie

Coposu, comemorat la 15 ani de la disparitie

scris de Ziua Veche
5 afisari

Corneliu CoposuPeste 150 de persoane din 30 de judeţe au comemorat, duminică, la fosta închisoare de la Râmnicu Sărat, 15 ani de la moartea fostului lider al PNŢCD, Corneliu Coposu.

Cei prezenţi la ceremonia religioasă de la fostul penitenciar politic, unde Seniorul politicii româneşti a fost închis timp de opt ani într-o izolare totală, au depus coroane de flori la Monumentul eroilor anticomunişti, au participat la un simpozion la Primăria municipiului Râmnicu Sărat şi au luat parte la parastasul de pomenire.

„Suntem singurul partid cu un reper moral atât de solid şi de ancorat în istorie. 15 ani fără Senior au fost resimţiţi nu numai de PNŢCD, ci şi de întreaga clasă politică din ţara noastră”, a declarat, pentru Agerpres, Marian Tunaru, preşedintele organizaţiei judeţene a PNŢCD Buzău.

Corneliu Coposu s-a născut la 20 mai 1914 la Bobota, judeţul Sălaj şi a murit pe data de 11 noiembrie 1995 la Bucureşti. Între 1937 şi 1940 a activat ca secretar personal al lui Iuliu Maniu. Pe 14 iulie 1947 a fost arestat împreună cu întreaga conducere a PNŢ, în ceea ce s-a numit ”Înscenarea de la Tămădău”.

Până în 1956 a fost ţinut în arest preventiv, fără să fie judecat. În 1956 i s-a înscenat un proces pentru „înaltă trădare a clasei muncitoare” şi pentru „crimă contra reformelor sociale”. A fost condamnat la muncă silnică pe viaţă. Până în 1962 a fost închis într-un regim sever de izolare la penitenciarul Râmnicu Sărat. În aprilie 1964 a fost pus în libertate după 17 ani de detenţie. În ianuarie 1990 a reînfiinţat Partidul Naţional Ţărănesc sub titulatura Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, al cărui preşedinte va fi până la moarte. A fost senator şi este unul dintre iniţiatorii Convenţiei Democrate Române. În mai 1995 a fost numit Ofiţer al Legiunii de Onoare, cea mai înaltă distincţie acordată de Republica Franceză cetăţenilor străini. Este înmormântat în Cimitirul Bellu Catolic.

 

 

0 comentariu

un om complicat 30-07-2010 - 01:13

Deci acum comerciantii vor fi obligati sa-si schimbe casele de marcat si sa-si traga internet. De urmarit cine sunt aia care vor furniza noile case de marcat si la ce preturi. Care preturi vor fi platite pana la urma de cumparatori, normal. Mai e o problema: aproape sigur casele in cauza nu vor sti sa functioneze offline, blocand vanzarea daca pica netu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult