Acasa Actualitate-InternaSocial Costurile pentru pierderea biodiversitatii sunt estimate la 7% din PIB

Costurile pentru pierderea biodiversitatii sunt estimate la 7% din PIB

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

.Cifra reiese din Strategia Nationala si din Planul de Actiune pentru Biodiversitate, informeaza Ministerul Mediului, care a organizat, in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), o conferinta in cadrul careia a fost prezentata Strategia Nationala si Planul de Actiune pentru Biodiversitate. Vorbind despre aceasta strategie, ministrul László Borbély a precizat ca „guvernele si statele care nu au o strategie pe termen mediu si lung ar trebui sa-si schimbe atitudinea si sa priveasca inainte pe 15-20 de ani”.


Aceasta strategie a fost realizata in cadrul proiectului „Suport pentru Conformarea Strategiei Nationale si a Planului de Actiune pentru Biodiversitate (NBSAP) cu Conventia privind Diversitatea Biologica (CBD) si realizarea Mecanismului de Informare (CHM)”, finantat de Fondul Global de Mediu (Global Environment Facility – GEF) prin Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare – PNUD si implementat de Universitatea Ecologica Bucuresti (UEB).

 

La conferinta au fost prezenti László Borbély – Ministrul Mediului si Padurilor, Yesim Oruc – Reprezentant Rezident PNUD in Romania, Vladimir Rojanschi – Prorector UEB, precum si alti reprezentanti ai MMP, PNUD si UEB.

„Guvernele si statele care nu au o strategie pe termen mediu si lung ar trebui sa-si schimbe atitudinea si sa priveasca inainte pe 15-20 de ani”, a spus ministrul Laszlo Borbely, adaugand ca „se discuta la un nivel tot mai inalt, chiar si saptamana trecuta la ONU, despre corelarea biodiversitatii cu dezvoltarea durabila”.

„Strategia se afla acum in curs de avizare interna si va fi aprobata prin hotarare de guvern. Aceasta strategie are si un plan de actiuni, iar costurile estimate pentru conservarea biodiversitatii se ridica la peste un miliard de euro pentru perioada 2010 – 2020. Poate parea o suma foarte mare, insa ne-ar costa mult mai mult pierderea biodiversitatii. Aceste pierderi sunt estimate la 7% din PIB. Sunt cifre care ar trebui sa ne dea foarte mult de gandit”, a mai spus László Borbély.

 

Prioritate: in concordanta cu cerintele naturii

 

Yesim Oruc – Reprezentant Rezident PNUD in Romania a declarat: „in Romania, Ministerul Mediului si Padurilor impreuna cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare conlucreaza in doua domenii de cea mai mare importanta: primul domeniu este activitatea noastra privind ariile protejate, inclusiv cea mai recenta initiativa privind Sistemul de Arii Protejaze din Carpati. In cadrul acesteia munca noastra este legata de aranjamentele legale si institutionale care dau sensul financiar si economic pentru institutiile a caror sarcina este protejarea unor asemena arii si este legata si de oamenii care depind de aceste arii pentru veniturile si mijloacele lor de trai. Al doilea domeniu in care lucram este menit sa asigure integrarea protectiei biodiversitatii in procesele de planificare, dezvoltare si productie locala pentru protejarea functiilor esentiale ale ecosistemelor care sustin bunastarea umana. Mecanismul de Schimb de Informatii pe care il lansam astazi este produsul acestei cooperari cu Ministerul Mediului si Padurilor si, in special, al proiectului nostru comun de elaborare a Strategiei Nationale si Planului de Actiune pentru Biodiversitate a Romaniei”.

Prorectorul Universitatii Ecologice Bucuresti, Vladimir Rojanschi a adaugat ca „biodiversitatea trebuie sa constituie un obiectiv important nu numai al ministerului ci si al intregii natiuni pentru urmatorii 10 ani cel putin. Piesele de rezistenta ale proiectului sunt planul de actiune si planul de implementare. Vor fi organizate la nivel national peste 180 de actiuni, ele subliniind ceea ce fiecare, minister sau autoritate locala, trebuie sa faca in domeniul biodiversitatii. Aceste actiuni sunt esalonate pe 10-20 de ani. Aceasta strategie este perfectibila, fiind necesara o reevaluare o data la 3-4 ani pentru a aduce eventuale imbunatatiri. Proiectul ne invita sa fim permanent in concordanta cu cerintele naturii si nu trebuie sa depasim capacitatea de suport a eco-sistemelor”, informeaza Ministerul Mediului.

In cadrul evenimentului, a fost lansat si Mecanismul de Schimb de Informatii (Clearing-House Mechanism – CHM) privind biodiversitatea, un instrument modern de promovare a cooperarii tehnice si stiintifice la nivel national in domeniul conservarii biodiversitatii.

Prin acest eveniment, Ministerul Mediului si Padurilor, in colaborare cu Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare si Universitatea Ecologica Bucuresti, a marcat Ziua Internationala a Biodiversitatii care se sarbatoreste in data de 22 mai. In fiecare an, in 22 mai se sarbatoreste Ziua Internationala a Diversitatii Biologice pentru a marca ziua in care a fost adoptat textul Conventiei pentru Diversitate Biologica, la Nairobi, in Kenya, in 22 mai 1992.

 

UPDATE: MAE a marcat Ziua Biodiversitatii

 

Ministerul Afacerilor Externe, în colaborare cu Muzeul National Filatelic, a marcat joi, la sediul MAE, Ziua Internationala a Biodiversitatii. La eveniment au participat reprezentanti din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale, Postei Romane, precum si ai corpului diplomatic acreditat la Bucuresti, ai organizatiilor neguvernamentale din domeniul mediului si mass-media.

Evenimentul a inclus si inaugurarea unei expozitii filatelice pe tema biodiversitatii în Romania, care va fi gazduita, la sediul MAE, pentru o perioada de doua saptamani.

Secretarul de stat pentru afaceri strategice Bogdan Aurescu a evidentiat semnificatia Zilei Internationale a Biodiversitatii si a subliniat în context ca „pierderea biodiversitatii este o amenintare tot mai puternica pentru dezvoltarea economica si sociala a umanitatii. Cresterea populatiei umane, despaduririle, fragmentarea habitatelor, schimbarile climatice, consumul irational, nesustenabil, fara grija pentru mediu, sunt cateva dintre provocarile actuale fata de biodiversitate”. „Pentru mediu, frontierele decise de om sunt irelevante. De aceea, amenintarile asupra biodiversitatii sunt reflectate în preocuparile întregii comunitati internationale”, a mentionat Aurescu.

 Secretarul de stat din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, Mircea-Ioan Cotosman, a evidentiat rolul care revine protectiei mediului, dezvoltarii durabile si proiectului NATURA 2000 si a atras atentia asupra necesitatii de a constientiza cetatenii cu privire la importanta protejarii biodiversitatii.

 Directorul Muzeului National de Filatelie, Lia Galic, a realizat o scurta prezentare a expozitiei filatelice si a aratat ca timbrele emise de Romania de-a lungul timpului au reusit sa reflecte adecvat tema biodiversitatii, exponatele fiind o oglinda fidela a secolului în care au fost emise.

 Expozitia cuprinde marci postale romanesti emise în ultimii 40 de ani.  În cele 150 de pagini de expunere sunt prezentate peste o mie de marci postale, machete care au stat la baza realizarii timbrelor si plicuri prima zi a emisiunii.

 

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult