Acasa Actualitate-InternaSocial Cresterea TVA la 24% publicata in Monitorul Oficial

Cresterea TVA la 24% publicata in Monitorul Oficial

scris de Ziua Veche
6 afisari

.Majorarea cu cinci procente a taxei pe valoarea adaugata (TVA), cuprinsa intr-o Ordonanta de Urgenta ce modifica Codul Fiscal, aplicabila cu 1 iulie, a fost publicata luni in Monitorul Oficial. Pentru a putea intra in vigoare la jumatatea anului fiscal, Executivul a introdus in actul normativ o derogare de la prevederile Codului Fiscal, conform caruia “orice modificare sau completare la Codul Fiscal intra in vigoare cu incepere din prima zi a anului urmator celui in care a fost adoptata prin lege”.

Din textul initial al actului normativ a fost eliminata taxa de solidaritate propusa de Ministerul Finantelor pentru proprietatile suplimentare fata de locuinta de domiciliu a persoanelor fizice. In documentul publicat in Monitorul Oficial, se prevede ca cei care primesc drepturi de autor vor beneficia de deductibilitate de numai 20%, iar restul de 80% din aceasta remuneratie va fi impozitat cu 16%. Pana acum, drepturile de autor erau deductibile cu 40%. Totodata, obligatia individuala de plata a impozitului pentru drepturile de autor se aplica la o suma de maximum cinci salarii medii brute. Alte impuneri prevazute de actul normativ se refera la tichetele de masa si la cele de vacanta, care vor fi taxate doar cu 16%, nu si cu contributii, platiti de catre angajat. De asemenea, dobanzile bancare vor fi impozitate cu 16%, fie ca e vorba despre depozite sau conturi curente. Sunt impozitate cu 25% castigurile din jocuri de noroc, si cu 16% veniturile din operatiuni pe piata valutara sau monetara. In termen de 30 de zile de la data publicarii in Monitor, Ministerul Finantelor Publice trebuie sa elaboreze normele metodologice de aplicare a Ordonantei.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult