Acasa Actualitate-InternaSocial Criogenarea temporară ar putea salva bolnavi fără speranţă

Criogenarea temporară ar putea salva bolnavi fără speranţă

scris de Ziua Veche
3 afisari

De multe ori, medicii au prea puţin timp pentru a salva pacienţii care au suferit răni grave. Un nou tratament, care presupune pomparea unui lichid foarte rece în venele pacientului, ar lăsa timp suficient chirurgilor să facă operaţiile salvatoare, scrie Daily Mail.


Dr. Hasan Alam, şeful cercetărilor de la Massachusetts General Hospital din Boston, a declarat, pentru publicaţia britanică menţionată, că procedura ar putea salva 90% din pacienţii care au suferit răni considerate fatale, informează Mediafax. “Prin această procedură de răcire rapidă putem să aducem pacientul de la o moarte iminentă la o posibilă supravieţuire. Vorbim despre o probabilitate de 90% de supravieţuire, cu funcţii cognitive normale, funcţii cerebrale normale şi funţionarea normală a organelor”, a declarat medicul. El a încercat deja cu succes procedeul de îngheţare temporară pe sute de porci şi speră să poată să înceapă testarea pe oameni. Operaţia implică pomparea în venele pacientului a unui lichid rece ca gheaţa ce conţine substanţe nutritive şi chimice de conservare a ţesuturilor. În condiţii normale, creierul uman suferă deteriorări ireversibile după cinci minute fără oxigen, iar după 15 minute intervine moartea. În schimb, răcirea ţesuturilor cu ajutorul acestui lichid încetineşte metabolismul, reducând astfel nevoia de oxigen. Odată ce operaţia de salvare este completă, trupul pacientului este reîncălzit treptat.

Doctorul Kevin Fong, de la University College London Hospital, crede că descoperirea ar putea revoluţiona chirurgia. El susţine că “moartea nu se petrece într-un singur moment, ci este un întreg proces care ar putea fi prelungit”, oferind medicilor şansa de a interveni salvator. “Hipotermia ne poate ajuta să remodelăm linia dintre viaţă şi moarte şi are potenţialul de a revoluţiona totul, de la chirurgie la medicina de resuscitare”, a mai declarat acesta.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult