Acasa Actualitate-InternaSocial Criza economica a dus la o crestere a absenteismului scolar si favorizeaza abandonul

Criza economica a dus la o crestere a absenteismului scolar si favorizeaza abandonul

scris de Ziua Veche
11 afisari

.Din analizele obtinute de Unicef rezulta o crestere de zece la suta a absenteismului scolar, iar prognoza privind impactul crizei economice estimeaza o crestere a populatiei afectata de saracie, dar acest lucru va conduce indubitabil la cresterea fenomenului de abandon scolar. Cei mai importanti factori care duc la abandonul scolar, identificati intr-un studiu derulat in parteneriat cu Centrul Educatia 2000+, sunt: elevul si familia sa, comunitatea si scoala. Factorii la nivelul elevului si al familiei includ dificultatile materiale, modelul educational oferit de parinti si de frati, dezorganizarea familiei, implicarea in activitati aflate la limita legii, intrarea pe piata muncii, increderea scazuta in educatie si migratia circulatorie, informeaza Mediafax.


 

 

Factorii de risc, identificati la nivelul comunitatii, sunt lipsa de securitate in zona, norma non-continuarii educatiei dupa clasa a VIII-a, norma mariajul timpuriu sau aparitia unui copil. Potrivit Unicef, abandonul scolar anual pe ciclurile primar si gimanzial a fost, in anul scolar 2007-2008, de 1,9 la suta, fenomenul fiind mai pregnant in ciclul gimnazial (2,2 la suta fata de 1,7 la suta in ciclul primar) si in mediul rural (2,2 la suta fata de 1,7 la suta in urban), mai accentuat in rândul baietilor (2,2 la suta). Conform unor date din 2002, cele mai afectate judete de fenomenul abandonului scolar sunt: Ilfov, Calarasi, Constanta, Tulcea, Braila, Ialomita, Covasna, Bacau, Vrancea, Iai, Neamt, Suceava.

Unicef considera ca, in România, problema principala legata de participarea scolara nu priveste atât de mult inscrierea intr-o forma de invatamânt, cât mai ales de mentinerea copiilor la scoala. Organizatia neguvernamentala a lansat campania „Toti copiii trebuie sa mearga la scoala”, prin care isi propune sa sesibilizeze opinia publica si factorii de decizie cu privire la situatia abandonului scolar si la consecintele negative legate de excluziunea sociala prin parasirea timpurie a scolii.

0 comentariu

marc 11-07-2010 - 20:37

M Dinescu către N Ceauşescu: „(…)Problema nu este aşa. Nu este vorba de persoane, ci de tendinţa unor reviste. Revistele «Săptămîna» şi «Luceafărul» practic merg pe denigrarea unor persoane.

(…)Se petrec lucruri curioase. Între altele, a apărut şi circulă o revistă antisemită patronată de revista «Săptămîna».

Tov. Nicolae Ceauşescu: Ce revistă? Poţi să mi-o arăţi şi mie?

Tov. Mircea Dinescu: Îmi pare rău că nu o am acum, pentru că nu am venit pregătit, dar o să v-o prezint.

Tov. Nicolae Ceauşescu: Bine, să mi-o aduci să o văd şi eu.

Tov. Mircea Dinescu: De asemenea, în Italia a apărut, tot sub patronajul revistei «Săptămîna», o carte cu texte publicate în «Săptămîna» şi «Luceafărul» şi în care sînt denigraţi scriitori români. Iată, deci, că revista «Săptămîna» patronează apariţia unor cărţi în străinătate, cărţi în care sînt denigraţi scriitori români între care şi unii membri ai Comitetului Central – l-am numit pe Titus Popovici -, precum şi unele aspecte din critica română, în conformitate tocmai cu ceea ce se întîmplă la revista «Săptămîna». Deci au şi ei o «Europă Liberă» a lor, scrisă. Eu, ca tînăr scriitor şi membru de partid, sînt foarte mirat că apar asemenea provocări chiar la adresa politicii dumneavoastră. S-a creat aici un climat de libertate pe care noi l-am cerut şi îl apărăm.

marc 11-07-2010 - 20:38

Tatăl meu a început să-mi vorbească cu „dumneavoastră”

Iată, numai într-un an, am participat la trei întîlniri cu secretarul general al partidului. Vă spun sincer, uneori mi-e şi frică. Tatăl meu a început să-mi vorbească cu «dumneavoastră»: mă văd cu secretarul general al partidului mai des decît se vede el cu o rudă a lui de la Cluj.

În legătură cu propunerile care s-au făcut, vreau să vă spun că avem impresia că ele s-au făcut în gol – şi pentru «Luceafărul”, şi pentru «Cartea Românească» – întrucît nu s-a luat nici o hotărîre. Sau poate că s-a luat, dar ar fi bine să ni se explice şi aici ce s-a întîmplat. Poate că tovarăşului Macovescu îi este frică să spună.

Tov. George Macovescu: Nu.

Tov. Mircea Dinescu:
Ba, ţi-e frică.

Tov. George Macovescu: Acest lucru nu puteam să-l explic în şedinţa Consiliului şi atunci am preferat să nu o ţin.

Tov. Mircea Dinescu:
Vedeţi? Sînt lucruri pe care tovarăşul Macovescu nu vrea să le spună aici.

Tov. George Macovescu: Nu aveam nici un răspuns.

Tov. Mircea Dinescu:
Pentru ce?

Tov. George Macovescu: Pentru propunerile făcute: de schimbare la revista «Luceafărul», de numire a unui director la „Cartea Românească”, de cooptarea în Birou a unui membru, în locul lui Marin Preda, şi de vicepreşedinte al Uniunii Scriitorilor. La toate acestea nu ni s-a dat nici un răspuns.

marc 11-07-2010 - 20:39

Tov. Mircea Dinescu: Problema este următoarea: revista «Luceafărul» să redevină o revistă a Uniunii Scriitorilor, conform acestor propuneri, iar «Săptămîna» să redevină organul de drept al Comitetului Municipal de partid Bucureşti, ceea ce nu este astăzi.

Revista «Săptămîna», care ar trebui să reflecteze activitatea culturală a tuturor scriitorilor din Bucureşti, a devenit o revistă de grup evidentă, şi aceasta de mulţi ani de zile. Cum este posibil ca toată suflarea scriitoricească română să fie iritată de această revistă? Cum este posibil ca un personaj ca Eugen Barbu să ne aducă din nou în faţa dumneavoastră? Realmente, mi se pare absolut absurd cum organele Comitetului municipal nu pot să rezolve această problemă – tovarăşul Pană, mai ales, care ar trebui să se ocupe de ea. Vă rog să mă iertaţi că m-am încins puţin!”

————–

Marino a mai spus despre Dinescu: “Amuzant, uneori, pentru o clipă, el este odios în esenţă. Fiindcă poluează şi trivializează totul.Terfeleşte toate valorile, bagatelizează toate intenţiile bune”.

usla 11-07-2010 - 21:55

Felicitari d-le S.O.Vantu ! Este, pentru oricine, o ONOARE sa sprijine apararea securitatii nationale. Cei care au deconspirat faptul ca ati desfasurat astfel de actiuni v-au facut un mare bine, desi doreau sa va compromita ! Ei sint prosti si dvs. ati cistigat. Felicitari inca o data !

statul roman 12-07-2010 - 01:44

Cum ii sade TOV MIRCEA DINESCU, INALT FUNCTIONAR AL STATULUI ROMAN, PLATIT DIN BANI PUBLICI, ORICUM PENAL PRIN ACTIVITATILE SALE IN CNSAS, PRIN SCURGERILE VOITE DE INFORMATII SAMD, SA FIE ANGAJAT LA UN FOST INFRACTOR DE DREPT COMUN SI SECURIST CA VANTU?

HAAA? SA AUZIM! ISI DA DEMISIA? SAU ASTEAPTA SA FIE DEMIS! ASA NU SE MAI POATE! ORI ESTE FUNCTIONAR AL STATULUI ORI SLUGA A SECURITATII!

PS DINESCU ESTE REVOCABIL FIE MACAR PT CA A SUFERIT O CONDAMNARE DE DREPT COMUN SI PT CA NU STIM CE CONTINE DOSARUL SAU! HEY, APEL CATRE SRI, FRATILOR DEMASCATI_L PE DINESCU!

APEL CATRE UE: NU MAI TOLERATI SECURISTI SI INFRACTORI IN FUNCTIILE STATUTULUI ROMAN, ASADAR, IMPLICIT SI IN CEL AL UNIUNII EUROPENE!

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult