Acasa Actualitate-InternaSocial Cseke Attila insistă pentru trecerea CNAS la Ministerul Sănătăţii

Cseke Attila insistă pentru trecerea CNAS la Ministerul Sănătăţii

scris de Ziua Veche
3 afisari

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) va trece în subordinea Ministerului Sănătăţii (MS), iar Fondului Unic de Asigurări de Sănătate va fi transferat de la Ministerul Finanţelor în administrarea CNAS. Aceasta este una din măsurile cuprinse într-un pachet legislativ ce urmează a fi promovat în perioada următoare a anunţat marţi ministrul Sănătăţii Cseke Attila.


“Nu este normal şi eficient ca Ministerul Sănătăţii să răspundă de toate problemele din sistem, iar 80% din buget să fie administrat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Ar fi mult mai eficientă trecerea CNAS în subordinea sau coordonarea MS, iar Fondul de Sănătate să fie colectat de către CNAS, şi nu de către ANAF”, a afirmat ministrul Sănătăţii, citat de Mediafax. El a mărturisit că nu ştie încă dacă Ministerul de Finanţe şi ANAF vor fi de acord cu această propunere.

Banii plătiţi pentru Sănătate vor fi cheltuiţi tot în Sănătate, fără intermediar. Nu pot să fac afirmaţia că în prezent banii pentru Sănătate sunt folosiţi în alte domenii. Prin noua măsură, MS va deveni ordonator principal de credite pentru administrarea şi gestionarea fondului şi va reprezenta CNAS în relaţiile cu terţii şi pe asiguraţi”, a mai spus Cseke, adăugând că preşedintele CNAS ar urma să fie secretar de stat în Ministerul Sănătăţii. Proiectul legislativ prevede ca indemnizaţiile comisiilor de experţi să fie reduse de la 10 la 1% din indemnizaţia lunară a preşedintelui CNAS. Totodată, va fi redusă şi componenţa consiliului de administraţie de la 17 la 13 membri, iar aceştia vor primi o indemnizaţie lunară redusă de la 20 la 1% din indemnizaţia preşedintelui CNAS, a adăugat Cseke Attila. Conform noului pachet legislativ, colectarea contribuţiilor se va face de către CNAS, într-un cont.

“În acest sens, vom avea o colectare total transparentă, se evită discuţiile privind destinaţia banilor pentru Sănătate prin intermediari iar măsura va avea un impact pozitiv pentru societate şi va putea fi vizibil efortul bugetar”, a mai spus Cseke. Ministrul a adăugat că se va renunţa la colecta care se face prin ANAF de către Ministerul Finanţelor, dar executarea în cazul neplăţii va rămâne tot o atribuţie a ANAF.

O altă propunere a Ministerului Sănătăţii în noul pachet legislativ este introducerea programelor multianuale naţionale de sănătate şi a contractului-cadru la doi ani. Ministrul a mai spus că tot în acelaşi proiect de act normativ va fi introdus dreptul de practică limitată pentru absolvenţii facultăţilor de medicină şi farmacie, pe anumite competenţe stabilite de către MS, cu avizul Colegiului Medicilor.

“Avem nevoie de medici în spitalele din România şi nu ne mai putem permite să pierdem medici tineri”, a adăugat ministrul. El a precizat că în prezent medicul care termină cursurile universitare nu poate fi angajat decât cel mult la una dintre firmele de medicamente, ca vânzător. “Tinerii absolvenţi ai facultăţilor de medicină vor fi angajaţi după ce termină facultatea ca ajutoare în anumite secţii, la unităţile de primiri urgenţe şi cabinetele medicilor de familie, lucrând sub îndrumare, fără a avea dreptul la parafă sau semnătură. În acest fel, tinerii vor putea fi responsabilizaţi să se pregătească mai bine în timpul facultăţii şi, chiar dacă nu vor intra în rezidenţiat, nu vor pierde cunoştinţele acumulate în timpul facultăţi”, a mai spus ministrul Sănătăţii.

0 comentariu

MACABRU 10-09-2010 - 06:54

Cu circ pentru prosti.

oblioo 10-09-2010 - 07:05

Fata democratiei in Irak. Atentie, imagini deosebit de socante cu nou-nascuti irakieni !

http://www.youtube.com/watch?v=9yUDFicLNZ0&playnext=1&videos=S7OiZ83uQks

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult