Acasa Actualitate-InternaSocial Cseke Attila: Vor fi reduceri drastice de posturi la Directiile de Sanatate Publica

Cseke Attila: Vor fi reduceri drastice de posturi la Directiile de Sanatate Publica

scris de Ziua Veche
2 afisari

Ministrul Sanatatii a anuntat joi ca intr-o saptamana va fi elaborat un ordin pentru reorganizarea Directiilor de Sanatate Publica (DSP) judetene si cea a Capitalei, dupa ce in urma evaluarii activitatii acestor institutii a constatat ca in unele unitati exista mai multi angajati decat in MS.


 

„Am evaluat timp de patru luni Directia de Sanatate Publica, chiar si personal, pentru ca am vizitat mai bine de 14 judete in acest timp. Sunt foarte nemultumit si dezamagit de lipsa de responsabilitate a celor care ar trebui sa vegheze si sa coordoneze activitatea din teritoriu, iar in ceea ce priveste comunicarea, aceasta lipseste, cele mai mult informatii aflandu-le din mass-media”, a spus ministrul Sanatatii, Cseke Attila, potrivit Mediafax.

In opinia ministrului Sanatatii, Directiile de Sanatate Publica au structuri prea umflate si nu intotdeauna cu oameni care muncesc.

„Eficientizarea DSP-urilor este o masura premergatoarea descentalizarii lor, aceasta urmand dupa descentralizare spitalelor, conform celor stabilite cu Banca Mondiala in cazul negocierilor avute in 2009 si 2010. In Romania exista in structurile Directiei de Sanatate Publica 4.934 de angajati. Fiecare DSP are un director coordonator si patru posturi de director adjunct-coordonator. Acest numar de functii de conducere, in Bucuresti, se raporteaza la 1,9 milioane de locuitori, dar ce justificare au in judetul Covasna, unde se raporteaza la 22.000 de locuitori”, a mai spus ministrul Sanatatii.

Cseke Attila a adaugat ca structura prea mare si ineficienta este in defavoarea sistemului sanitar, de aceea intr-o saptamana va fi elaborat ordinul de ministru privind structura organizatorica a Directiilor de Sanatate Publica judetene si a municipiului Bucuresti, care va prevede doi directori adjuncti fata de patru cat sunt in prezent.

„Vreau sa dau cateva exemple: DSP Bucuresti are 326 de posturi, in situatia in care Ministerului Sanatatii, care gestioneaza politicile de sanatate pentru o tara intreaga, nu doar pentru Capitala, are 264 de posturi. Desi DSP ar trebui sa aiba atributia de a se ocupa de rezidentii din Bucuresti, toti medicii rezidenti vin la minister”, a mai spus Cseke.

De asemenea, ministrul Cseke Attila a precizat ca in Covasna, la 22.710 locuitori, in DSP sunt 67 de posturi, in Salaj, la 242.840 de locuitori sunt 68 de posturi, iar in Tulcea, unde exista cu 5.600 mai mult locuitori decat in Salaj, sunt cu 20 de posturi mai mult, adica 88.

De asemenea, diferentele se vad si in cazul altor judete cu numar de locuitori aproximativ egal. De exemplu, Galatiul, cu 609.480 de locuitori, are in DSP 132 de posturi, in timp ce Timisul, cu 678.068 locuitori are 157 de posturi in DSP, iar Constanta, cu 722.360 de locuitori are 183 de posturi la DSP, a precizat Cseke.

In opinia ministrului Sanatatii, aceste posturi sunt impartite inechitabil intre judete, iar angajatii din respectivele structuri nu isi fac datoria cum trebuie.

Noi HG impotriva produselor etnobotanice

Ministerul Sanatatii pregateste un proiect de Hotarare de Guvern pentru interzicerea a opt noi plante si substante cu efecte psihoactive, a mai anuntat Cseke Attila.

Ministrul a a precizat ca de cate ori vor exista semnale ca apar astfel de plante sau substante care au efecte negative va fi adoptata o noua Hotarare de Guvern.

„La nevoie vom adopta cate o Hotarare de Guvern la o luna sau doua”, a spus ministrul, potrivit Newsin.

La jumatatea lunii februarie, guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru interzicerea a 36 de plante si substante cu proprietati psihoactive. Pedepsele prevazute in OUG pentru cultivarea, producerea, punerea in vanzare, distribuirea acestor substante interzise pleaca de la trei ani de inchisoare si ajung la 20 de ani, in cazul mefedronei si al derivatilor de piperazina.

La inceputul lunii aprilie, au aparut noi produse etnobotanice care nu au fost inca interzise. Noile produse pot fi achizitionate de pe Internet, dar si din unele magazine de specialitate care nu au fost inca inchise.

Durata rezidentiatului se reduce

Ministrul Sanatatii a mai informat ca durata stagiului de rezidentiat in medicina va fi redusa pentru 39 de specialitati decizia fiind luata in urma unei intalniri cu rectorii universitatilor de profil din tara.

„Avem o directiva europeana care stabileste durata minima si prin confruntare am constatat ca uneori suntem mai catolici decat Papa”, a spus ministrul. Astfel, s-a luat decizia de reducere a duratei de rezidentiat cu un an pentru 37 de specializari si cu doi ani pentru doua specializari.

Ministrul a dat exemplul specializarii de neurochirurgie, unde este recomandata o durata de cinci ani, iar in Romania este de sapte ani, astfel ca o persoana poate ajunge specialist dupa 13 ani.

Pentru punerea in aplicare a noilor prevederi va fi emis un ordin al ministrului Sanatatii, de anul acesta rezidentii urmand sa intre in stagiu cu noile prevederi

Comisiile de specialitate vor adapta curriculumul pentru reducerea duratei stagiului. Ministrul Sanatatii a precizat ca scopul schimbarii este acela de a da sistemului sanitar specialisti mai rapid.

Noi clasificari pentru spitale

Cseke Attila, a mai declarat ca nu isi asuma cifra de 150 de spitale desfiintate, asa cum apare in acordul semnat de Romania cu Fondul Monetar international (FMI).

„Avem un program cu Banca Mondiala de rationalizare a spitalelor ceea ce presupune in primul rand descentralizarea si in al doilea rand o noua clasificare”, a spus Cseke Attila.

Conform noii clasificari, vor exista patru categorii de spitale, cele pentru boli cronice, pentru boli acute, de ingrijiri sociale si de ingrijiri pentru persoanele varstnice.

„Va fi vorba de o transformare a spitalelor, care va avea loc impreuna alaturi de comunitatea locala”, a precizat ministrul, citat de Newsin.

Datoriile de 1,3 miliarde de lei pe care le are ministerul Sanatatii fata de sistemul sanitar vor fi platite din bugetul de stat.

In privinta coplatii, Cseke Attila a precizat ca va fi redus numarul persoanelor scutite de plata acestui serviciu, precizand ca in opinia sa este necesar ca doua categorii sa ramana scutite – pensionarii cu venituri sub 700 de lei si copiii, tinerii si studentii, care nu realizeaza venituri.

Ministrul Sanatatii spune ca nu vor fi desfiintate spitale, ci vor fi reorganizate in centre sociale dupa descentralizarea sistemului sanitar, invocand un program convenit cu Banca Mondiala desi, potrivit unor surse, intelegerea cu FMI prevede desfiintarea a 150-200 de spitale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult