Acasa Actualitate-InternaSocial Cum a modificat criza comportamentul de consum al romanilor?

Cum a modificat criza comportamentul de consum al romanilor?

scris de Ziua Veche
25 afisari

86% dintre romani declarau in luna aprilie a acestui an ca viata le-a fost influentata de efectele crizei economice mondiale. Dintre acestia, 27% au declarat ca sunt afectati in foarte mare masura de evolutia economica din ultima perioada.

Fenomene precum cresterea preturilor, pierderea locurilor de munca si deprecierea leului au dus la modificari ale comportamentului de consum de care companiile trebuie sa tina cont pentru a-si construi strategiile viitoare. Cele mai recente studii MEDNET Marketing Research Center va prezinta modul si gradul in care vietile romanilor au fost afectate de criza economica.

 

 

Urmarind o evolutei a impactului pe care criza l-a avut si il are in continuare asupra vietii de zi cu zi a romanilor, remarcam ca acesta este in continua crestere. Din luna februarie a anului 2009 si pana in luna aprilie a anului 2010, aproape s-a dublat numarul romanilor care resimt efectele crizei ca avand un impact ridicat asupra lor.

 

Cresterea preturilor si reducerea castigurilor salariale constituie principalele elemente care au influentat in mod negativ calitatea vietii romanilor. Ele sunt urmate de pierderea sau diminuarea beneficiilor extrasalariale, pierderea locului de munca si cresterea ratelor din cauza devalorizarii leului, toate efecte directe ale crizei economice globale.

 

Toate acestea au dus, inevitabil, la o schimbare a comportamentului de consum al romanilor, majoritatea (47,7%) preferand sa cumpere aceleasi produse, in cantitati mai mici. Mai putini sunt cei care au preferat sa cumpere aceeasi cantitate de produse, dar din categorii mai ieftine (8,3%) sau cantitate mai mica si, totodata, prduse mai ieftine (9,1%). Aproximativ o treime dintre romani au declarat insa ca nu exista modificari in comportamentul lor de consum, in ciuda crizei economice.

 

Privind mai indeaproape aceasta situatie vedem ca respondentii care se declara a fi cei mai afectati de criza economica, sunt cei care au luat cele mai importante masuri in ceea ce priveste redimensionarea consumului.

Astfel, 55% dintre acestia au ales sa cumpere produse similare cu cele pe care le cumparau acum mai bine de un an dar in cantitati mai mici, iar 16% au achizitionat atat produse mai ieftine cat si mai putine.

 

Acestea date costituie rezultate ale studiilor ASIBUS si MEDIBUS realizate de MEDNET Marketing Research Center intre 12 si 24 aprilie, pe un esantion de 1.600 de repondenti, 800 din Bucuresti si 800 din orasele cu mai mult de 100.000 de locuitori din Romania. Sondajul de opinie a fost realizat prim metoda CATI, iar persoanele intervievate au fost adulti cu varste de pana la 65 de ani.

Prezentarea tuturor acestor date a fost realizata in premiera in cadrul editiei 2010 a FIAR – Forumului International Asigurari – Reasigurari, organizat de Media XPRIMM la Sinaia intre 24 si 28 mai 2010.

0 comentariu

make 18-07-2010 - 15:25

Bai gigele Pena, esti normal sau scrii numai dupa ce bei ? ce rahat de articol e asta?

anti-mache 18-07-2010 - 15:53

Make, daca nu stii sa apesi pe ce e rosu, vezi-ti nene de treaba. Sau n-ai?:0

Huhu sulangiul 18-07-2010 - 16:07

Asta-i foarte vizibil!

Huhu sulangiul 18-07-2010 - 16:10

corectura: Fefe lefegiu, nu legegiu.

mircica 18-07-2010 - 17:07

ba frate tu mai stii si altceva decat sa zbieri din rarunchi huo pdl/basescu? mai incape si altceva in capu tau? zau ne-ai plictisit! asa crancena e viata cu tine incat injuri mereu? ajuta frate o batranica sa treaca strada, poate te simti mai bine. o maifi speranta pt tine? sau esti un prapadit de postac de-al pesedului?

M_D_L 18-07-2010 - 18:59

Sau mai bine taceai.

Domnule Fefe, faptul ca nu aveam atatea programe tv, este singurul argument pe care pot sa mi-l aduci ? Afla ca am vazut la televizor mai multe filme bune atunci, seriale SF sau de actiune (Manix,Invadatorii,Incoruptibilii, Sfantul, Planeta maimutelor, Linia maritima Onedin, Colombo, Dallas, etc) decat dupa ’89. Numai filme premiate la Hollywood, sau in alta parte. In anii ’70 a fost chiar bine, dar poate ca dumneata nici nu erai nascut pe vremea aia si n-ai de unde sa stii. Cu ce ne incalzeste faptul ca acum avem zeci de canale TV si HDTV, daca nu se transmite nimic de calitate ? Aceste canale TV sunt ca un computer fara software. Filmele, muzica buna, costa si nu avem cu ce sa le cumparam. La ProTv nu ma uit, pentru ca m-am saturat de teroristi (propaganda de doi lei de la americani), sau de prezentarea evenimentelor macabre, la stirile de la ora 17. De Realitatea si de Antena 3 iarasi m-am saturat, sa-i vad zilnic pe niste neica nimeni care critica Puterea dar nu vin cu nimic concret, cu propuneri de redresare a tarii. Nu le am cu fotbalul si privesc doar la Animal Planet, National Geografic, Discovery. Dar si acolo se reiau de zeci de ori aceleasi emisiuni, tot din lipsa de bani.
La radio este chiar o tragedie. Se retransmit de mii de ori aceleasi zanganeli date gratis de americani. Programele de stiri, respectiv de comentarii politice, practic au diparut din cauza cenzurii.

M_D_L 18-07-2010 - 19:16

In ce priveste partea economica si industria, mai bine sa-ti tii pliscul, pentru ca esti total pe dinafara. Nu cred ca ai pregatire in domeniul tehnic si nici nu cred ca ai lucrat intr-o fabrica, asa ca tot ce stii despre industria de dinainte de ’89 este din ce ti s-a spus, lozincaraie antiromaneasca. Esti platit sa mananci cacao, sa scrii bazaconii.
Industrializarea s-a facut fortat in multe tari, inclusiv in Japonia si recent in China. Nu este ceva rau sau de rusine. Nu vezi cat de repede se dezvolta China si cat de rau a ajuns estul Europei ?

Iar in ce priveste asocierea mea cu Ceausescu si comunismul, esti in totala discordanta cu realitatea. Am refuzat sa ma inscriu in PCR, dar nu stiu daca si dumneata ai fi procedat la fel, sa dai cu piciorul la niste avantaje certe. M-am inscris printre primii in PNL, la inceputul anului 1990, dar dupa cateva luni n-am mai dat pe la sediul lor, pentru ca era napadit de securisti, curveturi si derbedei. Aveam pretentii mai mari de la acest partid, care s-a dovedit neserios si cand a fost la guvernare.
Nu ma impac cu situatia actuala, pentru ca tara a ajuns o colonie subdezvoltata si jupuita de vestici, cu o polarizare sociala de necrezut, cu mafie si nepotism in toate institutiile, fara niciun viitor. Ceausescu macar a fost nationalist, chiar daca era incult si a facut multe greseli. Dumneata nu esti nici macar la sfertul inteligentei lui Ceausescu si iti permiti sa-l critici pentru ca este mort.

Huhu sulangiul 18-07-2010 - 19:39

Daca ar exista Justitie in Romania, v-ar condamna LA PUSCARIE pe viata PENTRU SUMINAREA ECONOMIEI ROMANIEI!

seherezada 19-07-2010 - 12:38

FeFe … mesajul a fost trimis.
nu necesita articol in ziar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult