Acasa Actualitate-InternaSocial Cum au fost comemorați 25 de ani de la Revoluție în București

Cum au fost comemorați 25 de ani de la Revoluție în București

scris de Z.V.
5 afisari

Peste 500 de oameni au participat la un eveniment organizat duminică, 21 septembrie, în Piața Universității din București, comemorând 25 de ani de la Revoluție.

Cum au fost comemorați 25 de ani de la Revoluție în București (foto:casapoporului.ro)

Cum au fost comemorați 25 de ani de la Revoluție în București (foto:casapoporului.ro)

Peste 500 de oameni au refăcut, după 25 de ani,  evenimentele din 21 decembrie, unii povestind momentele baricadei de la Inter şi Sala Dalles, unde au fost împuşcaţi oameni şi TAB-uri se urcau pe maşini, alţii, studenţi atunci, aducând cu ei şi copiii, pentru a învăţa „istorie şi spirit civic”. Evenimentul organizat în Piaţa Universităţii, la 25 de ani de la Revoluţia din decembrie 1989, a început în jurul orei 15:00, când peste 200 de oameni, adunaţi mai întâi pe trotuarul din faţa Teatrului Naţional, au „blocat” bulevardul Nicolae Bălcescu, peste trei ore numărul acestora depăşind 500. Adunaţi în grupuri, oamenii care au venit în Piaţa Universităţii au reconstituit momentele primei zile a Revoluţiei de la Bucureşti sau au stat de vorbă, amintindu-şi şi povestind apropiaţilor evenimentele care aveau să ducă la căderea comunismului.

După 25 de ani de la Revoluţie, la evocarea momentelor din 21 decembrie, pe asfaltul din Piaţa Universităţii au fost inscripţionate, cu vopsea roşie, lozincile scandate atunci de manifestanţi: „Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim”, „Azi în Timişoara, mâine în toată ţara”, „Mai bine haimana, decât trădător”, „Jos Securitatea”, „Jos cizmarul”, „Mai bine mort, decât comunist”. În fundal s-au auzit, mai multe ore, versurile melodiei cântate de Valeriu Sterian – „Vino, Doamne”. A urmat apoi reconstituirea deschiderii balconului de la Universitate. În dreptul Hotelului Intercontinental, pe toată lungimea bulevardului, a fost desfăşurat un tricolor, la câţiva zeci de cetimetri de sol, în locul unde tancurile au călcat primii oameni, după ce baricada a fost distrusă. Sub tricolor, revoluţionarii au pus o imitaţie a unei roţi de TAB, pe care au aprins peste 50 de candele.

În Piaţa Universităţii au fost prezenţi şi mulţi părinţi, care au vrut să vină însoţiţi de copiii lor, pentru a le arăta, „pe viu, cum s-a făcut istoria acum 25 de ani”.  La Troiţa de la Universitate, mai mulţi preoţi au oficiat o slujbă religioasă pentru pomenirea celor morţi, iar în jurul orei 18:00, participanţii la eveniment au reconstruit baricada de la intersecţia cu strada Batiştei şi au scandat lozincile care se făceau auzite în urmă cu 25 de ani. Baricada a fost ridicată din cutii de carton, iar oamenii au mers până în dreptul Sălii Dalles, unde în urmă cu 25 de ani au început confruntările dintre militari şi manifestanţi.

Preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989„, Teodor Mărieş, a povestit întâmplările din acea zi: „Panica era atât de mare încât, când am ajuns în dreptul pasajului de la Dalles, am încercat să intrăm prin el toţi în acelaşi timp şi s-a format un dop de oameni, nimeni nu mai intra, nimeni nu mai ieşea. Imaginaţi-vă că aici erau câteva sute de oameni care au intrat şi care s-au blocat. Era beznă. Nu era lumină ca acum, nu era niciun bec aprins pe stradă. În sfârşit, am reuşit să intrăm în gang. Spaima era extraordinar de mare, am trecut prin grădină şi, la un moment dat, am ajuns în faţa a ceva alb, care s-a dovedit a fi un gard. Peste acel gard salvator cred că au reuşit să treacă peste 100-150 de oameni”. Mărieş a mai spus că, din cauza panicii, „oamenii care s-au trezit, practic, în faţa plutonului de execuţie au trecut prin geamurile Sălii Dalles”. „Urlete, ţipete şi groază. Acesta a fost momentul Dalles. Şi a urmat momentul baricadei, care a fost şi mai rău”, a completat preşedintele Asociaţiei „21 Decembrie 1989„.

Ulterior incendierii baricadei, pe toată lăţimea bulevardului a fost întins un banner alb, pe care au fost trecute numele celor care au murit sau au fost răniţi în urmă cu 25 de ani. La deschiderea balconului de la Universitate, oamenii au fost rugaţi să ridice nişte cartoane aşezate pe asfalt, care au format mesajul „Respect ’89”, sub balcon fiind proiectate, pe un ecran, imagini din ziua de 21 decembrie 1989. Pe lângă cei peste 500 de oameni care au participat la acţiunile din Piaţa Universităţii, pe trotuare erau în trecere, mai grăbiţi sau în plimbare, alte câteva sute de oameni. Unii dintre aceştia se întrebau: „Oare de ce s-au strâns oamenii aici?”. Alţii găseau răspunsul: „Cine ştie ce protest o mai fi!”.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult