Acasa Actualitate-InternaSocial Cum poti sa scapi de o amenda de circulatie in mod legal

Cum poti sa scapi de o amenda de circulatie in mod legal

scris de Ziua Veche
4 afisari

De fiecare data cand primesti o amenda vrei sa o contesti, dar nu stii exact cum trebuie sa procedezi? Datele Politiei arata ca jumatate din amenzile date de politisti au fost anulate in instanta, a explicat avocatul Iulian Urban.


 

In momentul in care ai primit amenda acasa, in primul rand trebuie sa te asiguri ca toate datele tale sunt completate cu exactitate. Daca ceva este completat gresit date precum nume,prenume, numarul de inmatriculare a masinii, numarul si seria cartii de identitate, descrierea contraventiei, incadrarea ei in drept, sunt incomplete sau incorecte , atunci amenda poate fi anulata. Prin urmare, verificati daca procesul verbal completat de politist contine toate aceste date completate corect..

Apoi trebuie sa verificati data la care a fost aplicata sanctiunea si sa incercati sa va aduceti aminte cat mai multe detalii. „Lipsa mentiunilor privind numele, prenumele si calitatea agentului constatator, numele si prenumele contravenientului, iar in cazul persoanei juridice lipsa denumirii si a sediului acesteia, a faptei savarsite si a datei comiterii acesteia sau a semnaturii agentului constatator atrage nulitatea procesului-verbal. Nulitatea se constata si din oficiu de instanta”, spune art 17 din OG2/2001.

Un alt lucru important: verifica daca procesul-verbal constatator al amenzii ti-a fost trimis in termen de maxim 30 de zile de la data aplicarii acesteia, pentru ca, daca Politia ti-a trimis amenda cu depasirea acestui termen, amenda este nula si va fi desfiintata de orice judecator. Trebuie de asemenea de stiut ca in momentul in care contesti amenda aplicarea sanctiunii se suspenda. Cu late cuvinte daca ti-a fost suspendat permisul de conducere si depui o contestatie in instanta, politia va fi obligata sa-ti dea inapoi actul. Vei putea conduce masina pana cand instanta da o decizie. Trebuie sa stii ca trebuie sa depui plangerea in termen de 15 zile de la primirea ei, altfel esti bun de plata. Daca ai avut in masina persoane care pot deveni martori in proces, care sa sustina faptul ca inregistrarea operata pe camera de supraveghere si care a constituit baza aplicarii amenzii, nu este conforma cu realitatea, atunci ei vor trebui sa dea niste declaratii scrise in care sa iti sustina punctul de vedere. Declaratiile trebuie sa fie certificate de catre un avocat pentru a le depune la instanta odata cu plangerea contraventionala.

 

Ce puncte trebuie atinse de in plangerea contraventionala:

1. Amenzile rutiere aplicate prin camerele de supraveghere rutiera, sunt ilegale si procesele-verbale de amenda nule, pentru ca amendatul nu beneficiaza de dreptul sau de a putea scire obiectiuni in procesul verbal in conditiile in care primeste amenda acasa.

2. Instanta sa oblige Politia sa spuna care este numele firmei care a instalat camerele de supraveghere

3. Instanta sa oblige Politia sa spuna cand au fost ultima data verificate metrologic aceste camere

Cititi mai multe pe incont.ro.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult