Acasa Actualitate-InternaSocial Cum se clasifică universităţile

Cum se clasifică universităţile

scris de Roland Catalin Pena
2 afisari

Universităţile vor fi clasificate împreună cu experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene în baza datelor transmise până în 23 mai de către fiecare instituţie de învăţământ superior, iar clasarea intenţionată într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată pentru declaraţii false.

Cum-se-clasifică-universităţileUniversităţile se clasifică în trei categorii: universităţi centrate pe educaţie, care au numai pregătire de licenţă, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică, care au licenţă şi masterat şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie, care au licenţă, masterat şi doctorat„, a declarat, marţi, pentru Mediafax, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cătălin Baba.

Odată cu clasificarea universităţilor începe şi ierarhizarea domeniilor de studii, numai că aceasta din urmă ar putea dura până în 2014.

În 31 mai, o echipă de experţi ai EUA va veni la Bucureşti pentru clasificarea universităţilor, experţii urmând să evalueze datele transmise de către unităţile de învăţământ superior. În cazul în care o instituţie de învăţământ s-a clasat, intenţionat, într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată, conform legii educaţiei pentru declaraţii false şi inducerea în eroare a publicului, a mai spus secretarul de stat pentru învăţământ superior .

Baba a precizat însă că procesul de evaluare cu scopul clasificării universităţilor nu reprezintă în niciun fel un proces de ierarhizare a instituţiilor de învăţământ superior din România.

Obiectivul asumat este ca, prin intermediul său, universităţile să aibă posibilitatea de a-şi identifica mai bine poziţia în cadrul mediului universitar, social – economic sau cultural şi de a-şi concentra mai bine resursele pentru a-şi îndeplini cu eficienţă misiunea asumată şi pentru a răspunde nevoilor reale ale beneficiarilor direcţi şi indirecţi ai educaţiei şi formării profesionale, a precizat Cătălin Baba.

Autoevaluarea instituţională constă în asumarea unei misiuni instituţionale specifice, co-extensive a celor trei categorii menţionate: centrare pe educaţie, centrare pe educaţie şi cercetare ştiinţifică sau pe educaţie şi creaţie artistică, centrare pe cercetare ştiinţifică intensivă şi educaţie.

Clasificarea univeristăţilor ar trebui încheiată în a doua parte a lunii iunie.

EUA a fost implicată direct în punerea în aplicare a Legii Educaţiei Naţionale.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult