Acasa Actualitate-InternaSocial Cum stau europencele cu sanatatea

Cum stau europencele cu sanatatea

scris de Ziua Veche
5 afisari

Statele Unite continua sa fie lider la statisticile despre starea sanatatii cetatenilor ei, pe sex, grupe de varsta, afectiuni. Uniunea Europeana este inca deficitara la acest capitol si abia de curand, a fost publicat primul raport despre starea sanatatii europencelor. Acesta cuprinde capitole despre demografie si tendinte socioeconomice, probleme de sanatate, stil de viata si ingrijire medicala, concluzii si recomandari. Din pacate, am constatat din nou, ca Romania nu exista pe unele dintre statistici. Si nu din vina celor care au elaborat raportul, ci din lipsa datelor statistice care sa le fi fost furnizate de forurile de la Bucuresti. Cititi, in continuare, cateva dintre concluzii.
1. Cancerul de san este inca cea mai frecvanta forma de cancer si o cauza majora de deces.

2. Dementa si boala Alzheimer afecteaza mai mult femeile, comparativ cu barbatii.

3. Tot femeile prezinta risc mai crescut de a se imbolnavi de osteoartrita, artrita reumatoida si osteoporoza.

4. Federatia Internationala pentru Diabet estimeaza un risc general de imbolnavire crescut cu 16% pana in 2025, si din nou femeile sunt „favorizate” de un risc mai mare comparativ cu barbatii.

5. Pentru grupurile de tineret, mai multe femei decat barbati se vor apuca de fumat.

6. Consumul de alcool peste limita acceptata ca nefiind daunatoare, oricum discutabila,  produce mai multe riscuri pentru femei in ceea ce priveste fertilitatea sau avortul spontan.

O concluzie importanta a raportului este aceea ca, in ciuda numeroaselor eforturi din ultimii ani, nu sunt inca disponibile date suficient de relevante si credibile pentru ambele sexe.

 

Platite mai prost

 Desi sunt mai educate, femeile sunt platite mai prost decat barbatii – cu 15% mai putin pentru o ora de munca. Tot ele aloca mai mult decat barbatii din timpul lor pentru munci neplatite, casnice – in medie 278 de minute, comparativ cu mai putin de jumatate cat dedica barbatii activitatilor gospodaresti. In 2006, Romania se afla in topul tarilor cu cea mai mare rata a mortalitatii in randul femeilor. Tot romancele ocupau in 2005 locul intai intre est-europence, la mortalitatea cauzata de infarct – 31/100.000. In ce priveste cancerul de col uterin, Romania ocupa iarasi un nedorit loc fruntas. 

 

Raport doar in engleza

 

Noi am primit raportul prin grija unui oficial UE care dorea popularizarea lui in media. Dar raportul complet se afla postat si pe portalul Sanatate-UE, portalul Uniunii Europene dedicat sanatatii publice, la capitolul stiri. Numai ca, netradus din limba engleza. Aceasta inseamna ca doar cine stie bine engleza ar putea intelege si tine cont de informatiile din raport, si mai ales de recomandarile formulate in final si adresate forurilor decizionale din tarile uniunii. Avem o curiozitate in doua variante. Cea optimista: ministrul Sanatatii o sti limba engleza suficient cat sa inteleaga alertele din raport? Si cea pesimista: o sti domnia sa macar despre existenta raportului, chiar daca este vorba doar despre sanatatea femeilor ce reprezinta mai bine de jumatate din populatia tarii? 

0 comentariu

sofia covaci 27-07-2010 - 19:15

si asa nimeni nu mai are bani de procese iar incarcatura instantelor de judecata este cel putin cu 30 % artificiala, cata vreme pentru investirea hotararilor judecatoresti se formeaza dosar si se da termen, desi este o chestiune pur si simplu administrativa; apoi, plangerile contraventionale ocupa o pondere importanta, pensiile minorilor, ceva divorturi; cauzele care implica cu adevarat probleme de drept se taxeaza si acum si de aceea nu prea mai sunt pe rol; daca se va trece la pasul urmator de autofinantare nu se stie cate cauze mai raman pe rol; va rog sa va ganditi serios si la avocati, ei sunt primii loviti in aceasta perioada, dupa justitiabili, evident.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult