Acasa Actualitate-InternaSocial Cum stau românii cu sănătatea – top european

Cum stau românii cu sănătatea – top european

scris de Doru Dragomir
6 afisari

Cel mai important lucru din viata este sanatatea omului. Asa ar zice orice om! Sa avem sanatate, acesta este lucru pe care si-l doresc toti oamenii. Dar avem? O intrebare aparent banala, dar cu multe implicatii.

spitalEcontext va prezinta o noua analiza despre medicina romaneasca, despre sanatatea noastra. Mai precis, va aratam un top cu totul inedit: cati ani sanatosi traiesc populatiile europene. Din totalul vietii, cati ani fara probleme de sanatate traiesc romanii si ceilalti europeni. Este vorba despre un indicator european, care masoara cati ani sanatosi traieste, in medie, un om. Anii sanatosi sunt anii de viata fara dizabilitati, fara boli majore. Nu este vorba de bolile marunte, normale, ci de bolile care ne tin la pat.

Si unde sunt romanii aici? De cati ani de sanatate se bucura romanii?

Bolile romanilor

Econtext a prezentat o sumedenie de analize despre sistemul medical romanesc, despre bolile de care sufera romanii si chiar despre salariile cu care sunt platiti unii medici sau managerii spitalelor . Revenind la anii sanatosi, va aratam cati ani fara probleme medicale serioase traiesc atat barbatii, cat si femeile. In privinta femeilor, Malta este pe prima pozitie. Femeile din Malta traiesc, in medie, 71,6 (71 de ani si 6 luni) ani sanatosi. Pe a doua pozitie se plaseaza suedezele. Ele se bucura de 71 de ani de viata fara probleme de sanatate.

La polul opus se afla slovacele: ele beneficiaza doar de 52,1 de ani sanatosi. Unde sunt romancele? Din pacate, tot pe la coada clasamentului. Romancele traiesc doar 57,4 ani fara probleme mari de sanatate. Ceea ce ne plaseaza pe locul 23 din 27 de state membre ale UE. Nici la barbati nu stam exceptional. De asemenea, stam prost si in topul general, care reprezinta o medie intre anii sanatosi pe care ii traiesc, impreuna, barbatii si femeile. Dar iata cati ani fara probleme majore de sanatate traiesc romanii si romancele, dar si celelalte populatii europene:


This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult