Acasa Actualitate-InternaSocial Cum sunt asupriti angajatii in companiile din Romania

Cum sunt asupriti angajatii in companiile din Romania

scris de M.A.
23 afisari

Vremurile de criza se rasfrang negativ asupra multor companii, iar acestea, la randul lor, isi transmit nemulturile catre proprii angajati.

Cum sunt asupriti angajatii in companiile din Romania

Cum sunt asupriti angajatii in companiile din Romania

Nemultumiri care s-au inmultit in ultimul timp si care, in plus, au forme diverse ce merg chiar pana la exploatare masiva. Unii angajati spun ca astfel de forme de tratament incorect existau si inainte de criza, dar organele abilitate pentru protejarea fortei de munca, sindicate si alte asociatii, par sa doarma in tara noastra. Intentionat sau nu.

Comportament incorect si ilegal

Econtext va prezinta un top al masurilor aberante luate de companii in ultimii ani de criza, masuri cu impact direct asupra angajatilor. Aceste masuri provin din emailurile transmise redactiei de catre angajatii acestora, iar pentru protectia lor nu vom insera numele companiilor.

Totusi, vom preciza in ce domenii sunt frecvente aceste ‘masuri’. Astfel, domeniile in care au aparut preponderent astfel de decizii incorecte sunt: transporturi, asigurari, consultanta financiara, vanzari.

Speram ca acest articol sa fie un semnal de alarma atat pentru organele abilitate, cat si pentru companiile in cauza, pentru a pune capat acestor comportamente.

Toate aceste comportamente ale companiilor sunt ilegale, iar unele de-a dreptul stupide. Totusi, angajatii sunt obligati sa le respecte, in caz contrar fiind penalizati sau chiar concediati. Si iata care sunt aceste masuri ilegale, instituite de unele companii din Romania:

1. MARIREA PROGRAMULUI FARA ACORDUL ANGAJATULUI.

Si fara ca munca in plus, prin marirea programului, sa fie platita. La noi exista obiceiul de a sta peste program cam cat vrea patronul sau seful sau sa nu se plece pana nu pleaca el, dar in unele companii aceasta a devenit regula introdusa direct in programul zilnic.

Bineinteles, fara ca angajatul sa fie intrebat despre asta si fara ca sa fie platit suplimentar. Mai exact, programul a fost marit cu ora – doua. De exemplu, in loc de 9-17, acesta a devenit 9-18 sau chiar 8 – 18.

2. SEDINTE SI RAPORTARI SUPLIMENTARE.

Desi in acordul de munca este exact stipulat modul in care se va desfasura programul, toate cerintele si atributiunile, unele companii au suplimetat numarul acestora, in special a raportarilor catre management. Si nu este vorba despre raportari verbale, ci despre rapoarte care cer ore aditionale de lucru.

3. ATRIBUTIUNI SUPLIMENTARE.

Chiar daca la angajare atributiunile au fost clar precizate angajatului de catre angajator, pe parcurs apar altele noi, fara majorari salariale aferente.

Ca asa e la noi, un salariat trebuie sa faca mai multe, eventual de toate. Iar acest fenomen s-a accentuat de la inceputul crizei, cand au fost concedieri masive, iar cei ramasi au trebuit sa suplineasca si lipsa celor dati afara.

4. CONCEDIU, CARE CONCEDIU?

Angajatii sunt in concediu doar daca directorii nu au nevoie de ei. Si nu doar. Cand conducerii ii este mai usor de rezolvat o sarcina apeland la angajatul aflat in concediu, atunci o face fara batai de cap. Chiar daca sarcina in cauza poate fi realizata de un alt angajat care este la birou.

5. MUNCA SUB PRESIUNE.

Exista o idee aberanta la managerii romani cum ca angajatul lucreaza mai bine daca este sub presiune si, mai mult, sub presiune negativa. Adica, cu motivare negativa, de genul amenintarilor, chiar si a injuriilor.

Pentru ca sefilor li se permite orice. Iar amenintarile vizeaza de cele mai multe ori salariile sau locul de munca, ceea ce creste obedienta angajatilor.

6. PENALIZARI ABERANTE.

Chiar daca este vinovat sau nu, angajatul este de multe ori penalizat. Mai ales financiar. Se stie regula, are sau nu are dreptate, seful are mereu dreptate. Asa ca multi angajati se trezesc cu penalizari aberante si nu doar o singura data.

7. SAMBATA SI DUMINICA NU SE LUCREAZA! AIUREA!

De multe ori, personalul unor companii este nevoit sa vina la serviciu si in timpul weeke-endului. Salarizare pentru aceste zile? Cine a auzit de asta? Rar, desi aceste zile trebuie platite suplimentar.

8. LUCRAT DE ACASA.

Mai mereu ramane ceva de lucru si nu neaparat din vina angajatilor. Desi uneori este si vina lor. Dar de foarte multe ori, multi salariati sunt nevoiti sa mai lucreze si de acasa pentru a termina anumite sarcini. Iar munca de acasa nu se pune niciodata.

1 comentariu

Contra 15-08-2013 - 14:00

Nenorocirea a inceput din anii ’80. S-a agravat in timp. Pe atunci mai maraiai pa la sedinte, pe la sindicat. Acum -NU.
Aberatiile sunt mult mai multe si mai grave. Si la patron si la stat. LA FEL!
Sefi inferiori ca pregatire , care nu stiu ce sa-ti ceara si care sunt gata sa te sanctioneze aiurea(asta in care nu s-au hotarat sa-ti faca viata de zi cu zi un iad);
Subalterni(colegi) care si-au platit locurile si-si fac de cap;
Sefi care si-au platit locurile si nu stiu ce sa ceara si cum sa conduca si se aliaza cu subalternii care si-au platit locurile si au beneficiat de un examen trucat;
Examen trucat la intrare, examen trucat la „plecare”:
Sefi pusi politic (daca ar fi capabili, nu ar fi nimic);
Sefi scosi politic care ulterior se razbuna pe bietii subalterni;
Sotii de…, amante de…, nepoate de…, fiice de… si tu nu mai ai loc!!!
Si muuulti fosti „stelisti”! Iarasi nu ar fi rau daca ar fi capabili si daca ar sta in banca lor(am vazut cazuri pozitive).
Mitul idiot ca numai in privat se munceste cu adevarat!
Ei bine si la stat poti sa crapi de munca si pe bani mai putini!
Concediul e intotdeauna o problema si nu-ti tihneste!
La stat se face „de serviciu” ca in comunism desi nu avem dusmani de clasa care sa ne fure „maretele realizari”
Mai sunt multe de adaugat!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult