Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – Cutremur de 7,5 grade în Vrancea. Cum simulează autoritățile intervenția post seism

UPDATE – Cutremur de 7,5 grade în Vrancea. Cum simulează autoritățile intervenția post seism

scris de Ziua Veche
20 afisari

UPDATE- Peste 30.000 de sinistraţi au rezultat în urma cutremurului simulat în carul exerciţiului Seism 2018, a anunţat, sâmbătă seară, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat. Acesta a explicat că s-a făcut un inventar al locaţiilor în care ar putea fi cazate aceste persoane în caz de necesitare reală şi se va construi inclusiv o tăbără pentru sinistraţi.

Raed Arafat a anunţat, sâmbătă seară, după şedinţa Comandamentului de Urgenţă al municipiului Bucureşti, că există peste 30.000 de sinistraţi în urma simulării de cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade.

Întrebat dacă există posibilităţi de cazare a acestor persoane, Arafat a declarat: ”Deja ni s-au dat raportări pe taberele sau cazarmamentul care există la dispoziţie şi, da, există la nivel IGSU, la nivel ISU, din dotările care s-au cumpărat recent, la nivelul primăriilor şi al municipiului Bucureşti posibilităţi de cazare pentru 25.000 – 30.000 de peroane. În acest moment, pot să spun că singurul aspect este punerea lor la dispoziţia populaţiei. O să construim în cadrul exerciţiului cel puţin o tabără de sinistraţi în următoarea perioadă ca să testăm cum este”.

La şedinţa Comandamentului nu a fost prezent primnarul general, Gabriela Firea, fiind înlocuită de către viceprimar.

”Aici este lanţul de continuitate. Şi pe acesta îl testăm. Dacă nu este persoana care conduce, cine o înlocuieşte? Şi aici este stabilit foarte clar: primarul nu este, s-a prezentat viceprimarul. Din punctul nostru de vedere este ok”, a mai spus Arafat.

UPDATE 16:42  – Exerciţiu Seism 2018: Peste o mie de victime, între care patru sute de decedaţi; Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a transmis şefului statului o cerere pentru decretarea stării de urgenţă

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat, sâmbătă, că în cadrul exerciţiului Seism 2018 sunt estimate peste o mie de victime, între care patru sute de morţi, în urma cutremurului de 7,5 grade Celsius produs în Vrancea. Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a transmis preşedintelui Klaus Iohannis o solicitare pentru decretarea stării de urgenţă, aşteptându-se răspunsul de la Cotroceni.

Raed Arafat a anunţat, sâmbătă, într-o conferinţă de presă, ultimele date estimate de către organizatorii exerciţiului Seism 2018. Toate autorităţile sunt alertate.

”În urma cutremurului produs în această dimineaţă, se preconizează peste o mie de victime, dintre care peste 400 de persoane decedate. S-au înregistrat peste 200 de clădiri prăbuşite, 800 afectate grav, peste 1.400 afectate mediu, fiind necesasă efectuarea de expertize. Clădirile afectate aparţin instituţiilor publice de la nivelul municipiului Bucureşti, dar şi imobile de locuit, printre care şi clădiri cu grad de ocupabilitate mare, astfel încât se prognozează un număr mare de victime”, a declarat Raed Arafat.

Potrivit acestuia, s-a cerut instituirea stării de urgenţă.

”În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă am solicitat, şi a fost aprobat de către doamna prim-ministru, trimiterea către preşedintele României, soliciutareade instituire a stării de urgenţă care este necesară pentru noi pentru a putea interveni corect şi pentru a puteastabili şi implementa toate măsurile care sunt necesare. Cererea a plecat către Preşedinţie şi aşteptăm emiterea decretului prezidenţial pentru instituirea strării de urgenţă pentru o durată de 15 zile”, a mai spus Arafat.

Acesta a explicat că s-a cerut sprijin internaţional – echipe de căutare-salvare, echipe

UPDATE – Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a anunţat că sâmbătă, în cadrul exerciţiului naţional „Seism 2018”, a fost propusă instituirea stării de urgenţă, ce urmează a fi supusă spre aprobare preşedintelui României.

„În cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, am solicitat – şi a fost aprobată de doamna prim-ministru – trimiterea către preşedintele României solicitarea de instituire a stării de urgenţă, care este necesară (…) pentru a putea interveni corect şi pentru a putea stabili toate măsurile sau implementa toate măsurile care sunt necesare pentru noi. Astfel, cererea a plecat către Preşedinţie şi aşteptăm emiterea decretului prezidenţial pentru instituirea stării de urgenţă pentru o durată de 15 zile”, a declarat Raed Arafat, în cadrul unei conferinţe de presă la Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei de la Ciolpani.

Totodată, Arafat a precizat că la Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă s-a stabilit că se va apela la sprijin internaţional. „Lucru pe care l-am făcut din timp. Am pus în prealertă şi Mecanismul de protecţie civilă european, precum şi Centrul pentru răspuns la dezastre al NATO, iar doamna prim-ministru a validat aceste cereri, în cadrul Comitetului, urmând să primim ofertele din partea ţărilor care au primit solicitarea noastră”, a mai afirmat Raed Arafat.

Exerciţiul naţional „Seism 2018”, care constă în punerea în aplicarea a Concepţiei naţionale de răspuns postseism, a fost declanşat sâmbătă, începând cu ora 9,00, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

În acest context, au fost alertate toate unităţile subordonate ale IGSU, iar mai multe echipaje de pompieri din ţară se deplasează spre Capitală. Totodată, la Ciolpani a fost activat Centrul Naţional de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei.

Potrivit scenariului exercițiului, în România s-a produs un cutremur cu magnitudinea de 7,5 grade pe scara RICHTER, care a dus la distrugerea şi avarierea a numeroase clădiri ale administraţiei publice centrale şi locale, unităţi medicale, clădiri de locuit, obiective sociale, precum şi a infrastructurii (reţele de alimentare cu energie electrică, gaze, staţii de tratare şi de epurare, sisteme de transport şi distribuţie carburant, căi de transport rutiere, feroviare). Cutremurul  avut epicentrul în zona seismică VRANCEA, în localitatea NEREJU, la o adâncime de 140 km, iar durata acestuia a fost de 57 de secunde. Unda seismică a avut ca axă de deplasare direcţia SUD – VEST (BUCUREŞTI – ALEXANDRIA – SOFIA) şi NORD – EST (IAŞI – CHIŞINĂU).

Populaţia nu trebuie să se panicheze din cauza exerciţiului naţional „Seism 2018” declanşat sâmbătă, în jurul orei 9,00, şi care are ca menire testarea concepţiei de răspuns la cutremur, a afirmat secretarul de stat în MAI, Raed Arafat.

„Nu avem informaţii când apare un cutremur. Rugămintea (…) către populaţie este ca nimeni să nu se panicheze că noi facem exerciţiile acestea (…) Avem informaţia pe care toţi o ştim, cândva poate să apară ceva, iar Bucureştiul este o zonă care este supusă riscului seismic. Deci faptul că facem exerciţii trebuie să fie un lucru îmbucurător (…) Vreau să îi asigur pe toţi că faptul că facem un exerciţiu nu înseamnă că mâine va fi un cutremur”, a declarat Raed Arafat, într-o conferinţă de presă, sâmbătă, la sediul MAI.

El a precizat că acest exerciţiu are şi o componentă internaţională.

„În 2016, am făcut un exerciţiu (…), am identificat câteva lucruri pe care le-am corectat, acum este un exerciţiu care are şi o componentă internaţională, ne va învăţa cum să corelăm cu echipele internaţionale care vin (…) Amploarea exerciţiului este mult mai mare decât (…) a fost vreun exerciţiu până acum (…) La nivelul Uniunii Europene, colegii de la Comisia Europeană consideră că este cel mai mare exerciţiu, care implică şi activităţi de intervenţie medicală şi pacienţi şi răniţi, de vreo 20 de ani până acum”, a spus Raed Arafat.

Potrivit acestuia, populaţia trebuie să recapituleze sfaturile care sunt date de autorităţi în cazul unui cutremur.

„Este un moment să recapituleze sfaturile care sunt date, cum să reacţioneze în cazul unui cutremur, să intre pe aplicaţia Departamentului (pentru situaţii de urgenţă, n.r.) (…) sau pe portalul fiipregătit.ro şi să verifice filmele şi indicaţiile (…) Şi pentru populaţie acest exerciţiu poate să ajute la o recapitulare a modului de reacţie”, a subliniat Arafat.

De asemenea, el a spus că acest exerciţiu este corelat cu realitatea. „Ştim cu toţii că Centrul vechi este o vulnerabilitate mai mare în Bucureşti (…) Scenariul este bazat pe lucruri care sunt corelate cu realitatea. Unele lucruri poate că sunt puse (în exerciţiu, n.r.) pentru a face scenariul mai dificil”, a explicat Raed Arafat.

De asemenea, el a anunţat că maratonul şi meciul de fotbal programate să se desfăşoare în acest weekend în Bucureşti nu vor fi afectate de exerciţiul naţional „Seism 2018”.

„Ştiu că sunt două activităţi importante în perioada asta, sâmbătă, duminică, şi anume maratonul şi meciul de fotbal de mâine. Ele nu vor fi afectate de acest exerciţiu”, a mai arătat Arafat.

Ministerul Apărării Naţionale participă, alături de structurile cu responsabilităţi în domeniul managementului situaţiilor de urgenţă, la exerciţiul naţional SEISM 2018, planificat de Ministerul Afacerilor Interne.

În cadrul exerciţiului, conform procedurilor, Statul Major al Apărării a activat, în cadrul Centrului  militar de comandă (nucleu), Grupa de Răspuns în Situații de Urgență și a angajat forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MApN.

Forţele din Ministerul Apărării Naţionale –  au declanșat de urgență activităţi simulate de identificare a pagubelor materiale și victimelor înregistrate în unitățile militare, precum și acțiunile prevăzute de procedurile legale în cadrul sistemului naţional de răspuns la urgenţe civile, inclusiv cu misiuni de sprijin real al autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale, prin asigurarea transporturilor aeriene de evacuare medicală.

„SEISM 2018” îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare și răspuns, la nivel local, regional si national în cazul producerii unui seism major, generator de victime multiple. În acest scop vor fi puse în aplicare „Concepţia naţională de răspuns post seism”, precum și planurile și procedurile specifice pentru gestionarea acestei situații de urgență de amploare aferente fiecarei institutii responsabile.

Misiuni executate de forțele M.Ap.N. în cadrul exercițiului SEISM 2018

Forţele din Ministerul Apărării Naţionale continuă implementarea măsurilor în sprijinul autorităţilor administraţiei publice centrale şi locale. Statul Major al Apărării a angajat, conform atribuțiilor stabilite în aceste situații, forţe şi mijloace din Statele Majore ale Categoriilor de Forţe ale Armatei, Comandamentele de Sprijin, Serviciul poliţie militară şi Direcţia Medicală a MApN, totalizând peste 1.000 de militari și  mijloace tehnice, rutiere și aeriene.

Astfel, Direcția Medicală desfășoară, la această oră, activități pentru instalarea spitalului de campanie al MApN (Modulul ROL 2 extins), în proximitatea Capitalei, în poligonul Centrului 70 Geniu Aviație din comuna Pantelimon, jud. Ilfov. Modulul ROL 2 extins asigură toate facilitățile spitalicești necesare intervenției în situații de urgențe civile: triaj, laborator, radiologie, farmacie, sterilizare, modul operator A, modul operator B, postoperator A, postoperator B, module de recuperare, modul CIS (comunicații și informatică).

În cadrul acestui spital de campanie vor acționa, în cadrul exercițiului, peste 80 de medici şi personal sanitar mediu şi auxiliar din subordinea unităților sanitare subordonate Direcției medicale și de la Spitalul Universitar de Urgență Militar Central. De asemenea, vor fi asigurați 80 militari (în ţinută civilă – studenți ai Institutului Medico-Militar) care să îndeplinească rolul de victime/pacienţi, pentru a asigura derularea, în condiții cât mai realiste, a fluxurilor specifice în cadrul spitalului de campanie.

Statul Major al Forțelor Terestre pune în aplicare măsurile de transport al containerelor medicale tip ISO-20 ale spitalului de campanie ROL 2 din subordinea Direcției Medicale, cu 12 autotranscontainere de tip ATC și dispunerea/instalarea în locația stabilita prin scenariu, asigura poliție militară pentru însoțirea coloanelor militare, deplasarea în condiții de siguranță și paza / securitatea perimetrală a locației în care se dispune spitalul de campanie. De asemenea, Statul Major al Fortelor Terestre va asigura 320 militari (în ţinută civilă) care să îndeplinească rolul de victime/pacienţi în cadrul intervențiilor medicale simulate.

Statul Major al Forțelor Aeriene asigură două aeronave (C-27 J Spartan și C130-Hercules) pentru executarea misiunilor de evacuare medicală şi transport medical aerian care vor fi solicitate de autorități și asigură suportul operaţional ca punct de operare al aeronavelor partenerilor internaţionali participanţi la exerciţiu. Și SMFA va asigura 120 militari (în ţinută civilă) pentru îndeplinirea rolurilor de victime/pacienţi în cadrul intervențiilor medicale simulate.

„SEISM 2018” îşi propune antrenarea tuturor structurilor responsabile de conducere, coordonare și răspuns, la nivel local, regional si national în cazul producerii unui seism major, generator de victime multiple. În acest scop vor fi puse în aplicare „Concepţia naţională de răspuns post seism”, precum și planurile și procedurile specifice pentru gestionarea acestei situații de urgență de amploare aferente fiecarei institutii responsabile.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS