Acasa Actualitate-InternaSocial CUTREMUR puternic în Vrancea

CUTREMUR puternic în Vrancea

scris de B.C.R
18 afisari

Institutul Naţional pentru Fizica Pământului (INFP) a revizuit, miercuri, pentru a doua oară, magnitudinea şi adâncimea cutremurului produs în zona Vrancea la ora 1.20. Iniţial, magnitudinea fusese stabilită la 5,2, apoi la 5,4, iar ulterior a fost fixată la 5,3, în timp ce adâncimea fusese inţial la 100 de kilometri, ulterior 97 de kilometri pentru ca apoi să fie rectificată la 98,9 kilometri.

seism cutremur bucurestiPotrivit ultimelor date publicte de către INFP, cutremurul înregistrat miercuri, la ora 1.20, în zona Vrancea, s-a produs la adâncimea de 98,9 de kilometri şi a avut magnitudinea 5,3. Cele mai apropiate localităţi de epicentru sunt Nereju, Paltin şi Valea Neagră.

„A fost un cutremur intermediar. Nu a avut nicio replică, dar a avut două mişcări. De obicei, cutremurele intermediare nu dau replici”, au declarat reprezentanţii INFP pentru News.ro.

Cutremurul produs miercuri dimineața este unul tipic din zona Vrancea și în general aceste cutremure nu prea au replici, a declarat, pentru AGERPRES, Mircea Radulian, directorul științific al Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Cutremurul a avut loc în zona Vrancea și a fost unul tipic pentru această zonă. Adâncimea la care s-a produse este, conform ultimei estimări, de 87 kilometri, iar magnitudinea 5,2 pe scara Richter, magnitudinea care exprimă mărimea lui, energia eliberată în focar. Seismul s-a resimțit în diferite locuri de pe teritoriul țării și afară cu diferite intensități. Intensitatea se măsoară pe scara Mercalli și arată modul cum este simțit el la suprafață și pot să fie în diferite locuri diferite intensități”, a explicat Radulian.

Acesta a precizat că astfel de cutremure, considerate „moderate”, de obicei nu au replici, sau dacă au acestea sunt mici și a subliniat că „nu ne așteptăm la ceva mai puternic”.

„În general cutremurele astea, noi le zicem moderate, nu prea au replici, sau dacă au, au puține. Nu este exclus să fie o replică, două, dar oricum, sunt mici și nu sunt importante. Nu ne așteptăm la ceva mai puternic. În zona respectivă a fost o activitate obișnuită. Nu este ceva ieșit din comun. Ne încadrăm într-o activitate obișnuită, zic eu, nu avem motive să ne speriem”, a spus Radulian.

Potrivit acestuia, magnitudinea cutremurului a variat la agențiile din domeniu, deoarece „au date diferite, metode diferite, iar magnitudinea poate să difere de la o agenție la alta”.

În ceea ce privește site-ul INFP, care s-a blocat imediat după producerea cutremurului, Radulian a menționat „o problemă tehnică”, la server.

„Este o problemă la site. S-a blocat serverul. Nu știu de ce sunt problemele astea. Am înțeles că sunt probleme tehnice”, a spus el.

Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti – Ilfov a anunţat, miercuri noaptea, imediat după cutremurul resimţit în Bucureşti că nu s-au înregistrat apeluri din partea populaţiei. Reprezentanţii ISU Bucureşti-Ilfov au transmis şi un apel la calm, îndemnând cetăţenii să nu părăsească imediat locuinţele.

ISU Bucureşti-Ilfov a anunţat, imediat după producerea seismului cu magnitudinea 5,3 că nu -au înregistrat apeluri din partea populaţiei.

Pompierii au lansat un îndemn la calm, sfătuind oamenii să se pregătească pentru eventuale replici, dar să nu îşi părăsească imediat locuinţele.

„Nu fugiţi pe scări şi nu utilizaţi liftul”, este, de asemenea, unul dintre sfaturile reprezentanţilor ISU.

Seismul s-a simțit și în Bulgaria și Republica Moldova, precizează CSEM, care dă o intensitate a mișcării seismice de 5,5 grade.

Cel mai important seism din acest an avusese loc pe 24 septembrie, la ora locală 2:11, în zona Vrancea, cu o magnitudine de 5,3 grade pe Richter.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult