Acasa Actualitate-InternaSocial Cuviosii din PDL dau protectia sociala pe mana bisericii

Cuviosii din PDL dau protectia sociala pe mana bisericii

scris de Ziua Veche
2 afisari

Parlamentari90 de deputati si senatori PDL au initiat o lege prin care dau protectia sociala din Romania pe mana bisericii. Legea a trecut deja de Senat si prevede ca 80% din fondurile necesare activitatii derulate astfel de biserica sa vina de la bugetul de stat. Conform unui responsabil din domeniu vorbim de mii de miliarde de lei, bugetul protectiei sociale in Romania fiind unul dintre cele mai mari, raportat la restul chestuielilor nationale. Legea asteapta votul Camerei Deputatilor, unde mai multi parlamentari, inclusiv PDL, o considera „o imbecilitate”, pe motiv ca statul nu are cum sa controleze biserica la felul in care cheltuieste banii primiti de la buget pentru prestatiile sociale.

 Nu e prima tentativă a puterii de a implica biserica în protecția socială, activitate care ar trebui să facă parte, prin tradiție, din statutul bisericesc. Dacă oamenii lui Dumnezeu nu fac pomeni, atunci cine? În 2007, premierul de atunci, liberarul Călin Popescu Tăriceanu, semna un parteneriat cu patriarhul Daniel al Bisericii Ortodoxe Romane. Actul prevedea implicarea bisericii în activitatea de „incluziune sociala”, adica „sa cooperam in vederea initierii de proiecte si programe comune pentru dezvoltarea sistemului de servicii sociale pentru persoanele care au nevoie de acestea (batrani, copii, bolnavi, saraci); sa sprijinim implicarea absolventilor invatamantului teologic in activitatea furnizorilor serviciilor sociale”, după cum declara atunci premierul Calin Popescu-Tariceanu. La rândul său, patriarhul Daniel aprecia că implicarea Bisericii in asistenta sociala este „o vocatie spirituala si o necesitate practica”.

 

Tariceanu daruieste masa cu 10 milioane de euro pentru catedrala

Necesitatea practica s-a dovedit a fi pe moment faptul ca Guvernul a „udat” acea intelegere, din 2007, cu o donație din partea statului, de 10 milioane de euro, pentru construcția Catedralei neamului. Mai departe, biserica și-a văzut de asezămintele ei, iar protecția socială s-a făcut în stil clasic, din fonduri bugetare, de către instituțiile statului.

Patriarhul Daniel si TariceanuInițiativa actuală, a celor 90 de parlamentari PDL, ridică la un nivel financiar concret si permanent colaborarea dintre stat și biserică. Dupa cum se spune în proiectul amintitei legi, ar urma să primească asistență socială și protecție de la biserică, diverse categorii de persoane, cum ar fi copiii (bolnavi, cu handicap, orfani sau cu parinti plecati in strainatate), batranii sau bolnavii incurabil, familiile sarace etc. Serviciile vor fi finantate de stat – 80% – prin Ministerul Muncii. Tot statul va plati si infiintarea unor institutii noi de asistenta sociala, pe langa biserici, ceea ce ridica intrebarea de bun simt: daca tot plateste statul (aproape) tot, de ce nu-si mentine actualul aparat de protectie sociala, si prefera sa-l transfere, cu bani cu tot, unei singure entitati neguvernamentale?

Biserica, un intermediar pe banii statului

Seful Directiei de protectie sociala a sectorui 1 din Bucuresti, Dănuț Fleacă, a declarat pentru dollo.ro ca initiativa i se pare o prostie, atata vreme cat biserica nu are personal de specialitate pentru acordarea asistentei sociale, deci in multe situatii biserica s-ar transforma intr-un intermediar intre stat si personalul specializat. „Daca s-ar adopta aceasta lege ar bulversa si mai mult protectia sociala, asa cum e ea acum, destul de lovita de concedieri si taierile de fonduri”, consideră Fleacă. Omul spune ca, in plus, anchetele sociale si acreditarea furnizorilor de prestatii sociale trebuie facute in continuare de institutiile statului, iar trecerea tuturor serviciilor in mainile bisericii ar fi un abuz.

In general exista ONG-uri care liciteaza pentru diferite prestatii sociale, insa acestea dovedesc cumva ca prin ele respectivele servicii sunt mai ieftine decat daca ar fi facute de aparatul greoi al statului.

Cum controleaza statul biserica?

Deputatii PDL Silviu Prigoana si Vasile Gherasim admit, la unison, ca initiativa colegilor lor e „o imbecilitate”. Prigoana spune chiar ca ar fi respins in comisie proiectul de lege, fiind ajutat de votul „colegilor de la PSD si PNL”.

Gherasim a declarat pentru dollo.ro ca e uimit de grupul impresionant de parlamentari care au semnat aceasta initiativa: „practic sunt cam majoritatea” si ca nu s-ar mira sa treaca si de Camera Deputatilor, de vreme ce de Senat a trecut deja, in pofida avizului negativ de la Guvern. De profesie sociolog, Gherasim considera ca legea ar fi „o imbecilitate” deoarece statul n-ar putea sa controleze modul in care cheltuieste biserica banii pentru respectivele prestatii sociale: „ce facem, trimitem Curtea de Conturi la biserica, sa verifice cata mancare le da saracilor?”.

Cum trec legile prin Parlament

Sinodul bisericescDe mentionat ca legea zace de anul trecut (in septembrie 2009 a fost votata de Senat) intr-un cvasi-anonimat in Parlament. In pofida sprijinului masiv PDL sunt multi parlamentari care habar nu aveau de ea. Majoritatea celor cu care am discutat au zis ca nu au auzit de asa ceva, si ca li s-ar parea o aberatie. Abia la solicitarea dollo.ro, Vasile Gherasim s-a interesat de lege si a aflat cu aceasta ocazie ca partidul din care provine a initiat si sprijinit aceasta lege.

Daca sunteti curiosi cine sunt parlamentarii cuviosi care au initiat legea prin care biserica primeste in exclusivitate tortul bugetar al protectiei sociale, gasiti aici si numele lor, si motivele care le-au stat la baza. Printre cele 90 de nume: Sulfina Barbu, Cristian Boureanu, William Branza, Gheorghe Ialomitianu (actualul ministru al finantelor), Brandusa Novac (directoarea Circului Globus), Valeriu Tabara, Mircea Toader, Raluca Turcan, Sever Voinescu, Mihail Hardau (fost ministru al educatiei), Sorina Placinta (fosta ministra a sportului) si alti anonimi.

Daca legea trece si de deputati, nu putem sa mai spunem decat „sa fie primit, Doamne ajuta!”.

Mai multe despre parteneriatul dintre stat si biserica pe dollo.ro

0 comentariu

geek-a-contra 26-07-2010 - 12:46

„scris” pe draq… cel mult „compilat”. si asta cu greseli si in general chestii cunoscute.

o unitatea romaneasca a executat o operatiune de genul „loveste si fugi” adica o incursiune. si, ce chestie „cel mai probabil” ar fi lovit un copil LN. damianae, taica, am noutati ptr tine: in regulamentul de functionare si actiune exista o specificatie de genul” in timpul realizarii misiunii mecanicul (te tanc, tab, etc) nu va tine cont de obstacolele care apar in cale: case, copaci, vehicole, personal uman. daca te joci de-a evitat popicele risti sa incasezi un glont sau un obus in frunte…

1. chestia cu packistanezii este veche si arhicunoscuta. in cazul de fata se poate, cel mult, vorbi despre o recunoastere scrisa intr-un document inter.
2. „unitatea neagra” este de fapt „black ops” sau operatiuni negre. ca americanii iau masuri de eliminare fizica punctuala a sefilor inamici nu este nici o noutate. o fac si au facut-o si rusii si toti cei care sint in conflict armat deschis si declarat cu cineva anume.

3. care-i problema? si care-i noutatea?

4. ce anume este „recunoscut abia acum”? primele rachete cu cap termic au fost livrate talibanilor de catre de americani inca din anii 70 ca sa doboare elicoptere rusesti si se stia. ca au fost folosite uimpotriva avioanelot americane? daca este o noutate inseamna ca aia de au facut comentariile nu au citit comunicatele oficiale anterioare.

5. bul.. au fost citeva anchete senatoriale pe tema data.

6. care-i nouatatea? si care-i problema? talibanii lichideaza afagani. atit ii duce amintea asta fac…

ISAF 26-07-2010 - 13:57

http://www.nato.int/isaf/docu/pressreleases/2007/03-march/pr070322-220.html

FORWARD OPERATING BASE SALERNO, Khowst Afghanistan – An Afghan child was hit and killed by an International Security Assistance Forces vehicle while traveling through the Puli Alam bazaar today.
The convoy was heading north through Puli Alam around 10:15 a.m., from Gardez to Kabul, when the child darted from the side of the road and hit the lead vehicle near the right rear tire.

The regional local commander for ISAF soldiers in Logar Province, Lt Col Steven Baker, said today’s accident was a tragic event for the family.

“Any time an innocent life is lost or a person is injured, especially that of a child, it hits home especially hard,” Baker said. “Many of us are parents and we can only imagine the pain and grief this type of accident causes. Our hearts and prayers go out to the family of this child. We will continue to do all we can to prevent these types of accidents from occurring.”

ISAF and Afghan officials ask that all Afghan citizens avoid crossing the roads while convoys pass.

Lt Col Baker said a joint investigation between the local Afghan Security Forces and ISAF is ongoing.

jan 11 19-09-2010 - 09:12

Amcitit undeva,fara afi prea surprins de cele citite,ca rusii ar fi descoperit in subsolul Afganistanului zacaminte imense de gaze naturale,fier de mare puritate(pana la 60%)litiu(se foloseste la constructia bateriilor ptr.telefoanele mobile si este f. scump si rar),cupru,aur,petrol,diamante s. a.In graba retragerii,acestia(rusii)ar fi uitat cateva harti in care apareau clar figurate de catre geologii rusi dispunerea in teren a acestor bogatii.Americanii au gasit aceste harti si au ramas surprinsi de dimensiunea zacamintelor.Ulterior au facut ei insisi investigatii in acest sens,descoperind ca totul este cat se poate de real.Daca la prima vedere valoarea acestor zacaminte fusese estimata la c.ca 1000 miliarde(nu gresesc,cititi nine) de dolari,in urma investigatiilor efectuate de geologii americani(care au descoperit si-alte locatii zacaminte)se pare ca ar fi vorba de aprox.3000 miliarde de dolari.O avere imensa aflata in subsolul Afganistanului si care nu asteapta decat sa fie exploatate.Saracia lucie a Afganistanului este cocotata pe un munte de aur,la propriu.Doar cu un procent infim din aceasta suma s-ar putea eradica foametea din aceasta tara,s-ar putea construi drumuri,soli spitale si tot ce mai inseamna un minimum de infrastructura.Poporul afgan n-ar mai suferi atat.Tara ar iesi din marasm,copii ar merga la scoala,civilizatia ar putea incepe a germina pe pamantul atat de sarac si uscat al Afganistanului.
Aceasta informatie a fost cotata de serviciile secrete americane ca stict secreta dar se pare ca a avut loc o scurgere de informatii,asa incat ae a ajuns la urechie si ochii publicului.
Halal lupta antiterorista duc americanii in Afganistan.Dar in Irac oare ce-or cautand?

saracie de platina 19-09-2010 - 12:37

Aceasta „bogatie” ne-a venit tot de la americani. Nu te mai mira de ce vor fura din Afganistan, ci uita-te la ce am patit noi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS