Acasa Actualitate-InternaSocial David: În afara granițelor trăiesc între șase și opt milioane de români

David: În afara granițelor trăiesc între șase și opt milioane de români

scris de C.S.
975 afisari

Ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, Cristian David, are noi date privind cetățenii care lucrează sau trăiesc în afara granițelor țării, potrivit celor mai recente estimări, aproximativ șase-opt milioane de români aflându-se în această situație.

Cristian David, ministrul delegat pentru românii de pretutindeni, estimează 6-8 milioane de expați.

Prezent la lucrările Forumului Românilor de Pretutindeni, organizat zilele acestea la București, ministrul David a purtat o serie de discuții pe tema problemelor sau provocărilor cu care se confruntă comunitățile de români din afara țării.

„Problemele acestora sunt, în principal, legate de menținerea identității naționale — fie că vorbim de cea lingvistică, culturală sau spirituală, pe de o parte; pe de altă parte, noile probleme care țin de elementele de integrarea și acomodarea cu noile societăți și care vizează problematica drepturilor, drepturi care sunt izvorâte din cetățenia europeană. Problemele lor de identitate sau de drepturi sunt în obligația noastră și de aceea avem obligația de a fi în slujba lor”, a declarat David.

Referitor la numărul de expați, Cristian David a vorbit despre o nouă realitate care arată că în afara granițelor trăiesc între șase și opt milioane de români.

Ei sunt fie în jurul granițelor României, în comunități istorice, care sunt stabili și care au purtat de-a lungul istoriei identitatea națională românească. În jurul granițelor trăiesc poate două-trei milioane de români, incluzând țările din jurul granițelor, fie că vorbim de Ucraina, Ungaria, Serbia, Bulgaria, Țările Balcanice și, desigur, vorbim de românii din Basarabia, cei care sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Acestora li se alătură circa patru sau cinci milioane de români care, în procesul migrației, s-au stabilit mai la început în SUA, Canada, țări care reprezentau visul democrației, care au construit comunități românești importante. Alăturate acestora sunt noile comunități din spațiul european, preponderent constituite în ultimii 23 de ani, care, ca dimensiune și importanță, au crescut spectaculos în ultimii zece ani, ceea ce ne arată în spațiul european undeva 2,7 – 3,5 milioane de români, a explicat ministrul.

11 comentarii

urbos 13-12-2013 - 13:01

Sper ca n-a numarat si tiganii.

CONGO 13-12-2013 - 13:52

Nu, e Ponta, s-a gandit sa inchirieze la Chevron si curtile romanilir din strainatati.

- - प्रिंस Parpanghel Carpathian LORD 13-12-2013 - 15:20

Si IO sper ! (Sa nu ne confude cu rrumanasi !)

Noi , santem VIITOAREA ELITA a …Yoropei !

( Babardeste khutra de metta in haizla gari din Pogoanele?!?)

CONGO 13-12-2013 - 13:51

PLANUL U.S.L. ESTE INUTIL – Nu merge cu taxe si julirea pensiei la astea 6-8 milioane. Da ce precizie la numaratoare, ohoho!

digital 13-12-2013 - 14:39

ce taxe mă bolnavule!?

pathfinder 13-12-2013 - 14:49

Lipsa umorului este primul semn al prostiei.

salut 13-12-2013 - 15:37

Iar rasul de unul singur e semn de mare inteligenta.

pathfinder 13-12-2013 - 16:01

Te-ai uitat in oglinda?

digital 13-12-2013 - 21:31

la umorul băsist, de kkt, să râzi tu și cu ai tăi!

UnUL 13-12-2013 - 21:13

S-A NOTAT : ĂȘTIA AU DREPT DE VOT LA PREZIDENȚIALE ȘI LA REFERENDUM,

Camelian Propinatiu 14-12-2013 - 13:33

Intr-adevar, sarcinile de la popor pentru noua conducere TVR si Cultura trec dincolo samanatorism: reconstituirea TVR Cultural asa cum a fost, infiintarea unui TVR Didactic (pentru egalitate de sanse in RO si pentru protejarea identitatii copiilor românilor din Diaspora si din jurul României), mai multe emisiuni multiculturale, cele in limba rusa având aceeasi pondere cu cele in limba maghiara, dublarea sau triplarea numarului corespondentilor directi la Chisinau…

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult