Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE – De ce au declanşat greva angajaţii de la CFR ?

UPDATE – De ce au declanşat greva angajaţii de la CFR ?

scris de D.P.
10 afisari

UPDATE – Toţi angajaţii CFR îşi vor primi salariile miercuri sau cel târziu joi, a declarat miercuri ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu.

„Trebuie să mă conving că azi sau cel târziu mâine toţi oamenii vor primi salariile. Voi face o analiza şi cei vinovaţi de această situaţie vor plăti. (…) Ceea ce s-a întâmplat azi este doar unul dintre lucrurile care s-ar putea întâmpla în aceste companii dacă nu avem un management performant”, a spus Fenechiu, subliniind că cei vinovaţi de această situaţie ‘vor pleca acasă’.

O parte a angajaţilor CFR Călători au declanşat o grevă spontană, miercuri dimineaţă, nemulţumiţi că nu şi-au primit integral salariile pe luna decembrie 2012, directorul companiei, Ştefan Roşeanu, afirmând că vor fi găsite soluţii astfel încât disconfortul creat călătorilor să fie redus.

„Vom intra în dialog cu angajaţii, să vedem ce revendicări au. Sperăm ca disconfortul creat călătorilor să fie redus”, a spus directorul companiei. El a mai afirmat că „de principiu” trenurile vor intra în gările mari şi nu vor opri pe câmp.

Preşedintele Federaţiei Mecanicilor de Locomotivă, Iulian Măntescu, a declarat, miercuri, pentru Mediafax că impiegaţii de mişcare au refuzat să înceapă lucrul din cauză că marţi nu şi-au primit salariile şi, chiar dacă este vorba doar de o zi de întârziere, „acest lucru a fost cireaşa de pe tort”.

Iulian Măntescu a spus că impiegaţii de mişcare ar fi trebuit să-şi primească salariile marţi, dar acest lucru nu s-a întâmplat, colegii de la CFR Marfă primind salariile integral, în timp ce angajaţii de la CFR Călători doar 50 la sută din cât li s-ar fi cuvenit.

„Chiar dacă e vorba doar de o zi de întârziere, acest lucru a fost cireaşa de pe tort. Sunt multe alte nemulţumiri şi amintesc doar de faptul că s-a tot vorbit de reîntregirea salariilor bugetarilor şi s-au recuperat sume, iar lucrătorilor CFR, deşi li s-au redus veniturile cu vreo 30 la sută, nu au primit nimic înapoi”, a declarat Măntescu.

Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a declarat că a convocat conducerile CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a vedea cine e responsabil de întârzierea plăţii salariilor angajaţilor, precizând că va cere premierului să verifice cheltuielile fiecărei companii, iar responsabilii vor plăti. Fenechiu a declarat că la această oră a convocat conducerile companiilor CFR Călători şi CFR Infrastructură pentru a vedea cine este responsabil de întârzierea de o zi – o zi şi jumătate a plăţii salariilor.

El a spus că nu are atribuţii, dar că va cere premierului să verifice cheltuilile fiecărei companii din subordinea Ministerului Transporturilor. Am suspiciunea că se plătesc cu prioritate alte cheltuieli, şi nu salariile. Este responsabilitatea patronului, care în acest caz este statul, ca dacă oamenii muncesc să fie plătiţi„, a spus Fenechiu. El a mai afirmat că va căuta soluţii pentru ca în cursul acestei zile problema să fie rezolvată, iar responsabilii să plătească.

Angajaţii CFR au încetat protestul spontan declanşat miercuri dimineaţa, majoritatea trenurilor plecând din staţii, începând cu ora 9.00. Conform Companiei Naţionale de Căi Ferate ‘CFR’ SA, un număr de 89 de trenuri au fost oprite în staţii din cauza protestului spontan declanşat miercuri, la ora 7.00, de angajaţii Regionalelor Bucureşti, Craiova, Cluj, Iaşi, Galaţi şi Constanţa, prin încetarea activităţii. Aceştea au fost nemulţumiţi de întârzierea cu o zi a plăţii salariului pe luna decembrie.

7 comentarii

BULA 16-01-2013 - 12:11

Sa se reintroduca in circulatie trenurile care faceau legatura intre orasul Motru si Craiova, sau macar sa bage unul care sa-i scoata pe motreni la linia principala, la gara Strehaia. Nu se poate sa izoleze un oras cu zeci de mii de locuitori, sa n-aiba acces la calea ferata, pentru ca asa au cerut jegurile de la FMI.

BULA 16-01-2013 - 12:16

Imperialistii de la FMI vor sa ne lase si fara reteaua de cai ferate. Vor sa fure otelul de calitate, din sine, si travesele din beton armat, sa le vanda la tari din Asia. Dar vor si sa ne lase fara transport pe calea ferata (ieftin, electricat), absolut necesar in cazul in care am reusi sa scapam de acest regim politic infect (colonial) si sa refacem industria nationala.

ValVerde 16-01-2013 - 12:58

🙂
Incep cu sinele din otel de calitate, care nu se mai face in zilele noastre,..ehe…ce otel aveam noi pe vremuri !…

Dupa aia ne fura traversele de beton. Sint o capodopera in istoria traverselor. Nu mai au astia tehnologia sa faca asa traverse….costul cu transportul pina in Asia se amortizeaza in doua trei zile….stau aia la coada sa puna mina pe o traversa romaneasca…

Dupa aia, fura si traversele din lemn, ca e penurie de catran in lume. Storc catranul din traverse de paraca ar fi miere.

Urmatoarea miscare e sa ne ia bolovanii de pe linga calea ferata, ca sint bolovani clasa intii.

Ultima, ne jefuiesc buruienile din terasament, ca sa nu mai ai tu ce minca…mama lor de occidentali…

BULA 16-01-2013 - 13:24

Din orice se pot face bani. Asa au facut tiganii milioanele de dolari cu care si-au construit pagodele. Le-a dat Iliescu dezlegare (ma-sa fiind tiganca) sa vanda la centrele de colectare tot ce era facut din metale. Langa fabrica de aluminiu de la Slatina facuse un tigan un adevarat „aeroport”, cu sute de MIG-uri dezafectate de armata. S-au distrus componente valoroase (giroscoape, dispozitive de microunde, etc) care in principiu se puteau recupera si folosi la universitati, la laboratoare. E drept ca studentii nu vor sa invete, ci sa ia o diploma si sa parvina pe seama ei (asa spera, dar si-o fura). Nici pe profesori nu i-a interesat, ca ei erau cu stransul spagilor. Popor de kakat, de care isi bat joc strainii, prin cativa tradatori pe care ii tot rotesc la conducerea tarii.

ValVerde 16-01-2013 - 16:20

„Popor de kakat, de care isi bat joc strainii, ”

===

Da bai Bula, da’ cu tine nu le merge…fii cu ochii pe sina sa plece vreunu cu ea in spate.

Atentie si la tramvaie. Te uiti si tu dupa vreo minijupista si cind te intorci: canci sine si tramvaiu’ pe trotuar.

Tache 16-01-2013 - 13:26

Corect ! Asa s-a intamplat cu pietrele din granit de pe bulevardele din Bucuresti. Au ajuns in occident si in loc au pus asfalt de cea mai proasta calitate. Asa se va intampla si la CFR.

razv 16-01-2013 - 12:45

Pentru a stii mai multe puteti intra pe sitee forumtrenuri, railfan. Acolo sunt informatii, poze, trenuri, gari.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult