Acasa Actualitate-InternaSocial De ce salariile nu au crescut cu 15%. Finanțele se bâlbâie

De ce salariile nu au crescut cu 15%. Finanțele se bâlbâie

scris de Z.V.
20 afisari

Salariile nete au crescut diferit după aplicarea majorării de 15% deoarece fiecărui bugetar i se deduce o sumă din impozit, în funcţie de numărul copiilor aflaţi în întreţinere şi cuantumul salariului.

De ce nu au crescut salariile cu 15%

Acest fapt ar fi determinat în luna ianuarie o creştere medie de 14% a salariilor nete în sistemul public, a explicat miercuri seara, după ședința de guvern, secretarul de stat din Ministerul Finanțelor Gheorghe Gherghina, citat de Mediafax.

Potrivit acestuia, salariile nete au avut o evoluţie diferită de la o persoană la alta în funcţie de situaţia impozitului şi a sumelor care se deduc din impozit, stabilite din 2005 prin Codul Fiscal şi ordinul ministrului de resort.

„Acele sume au fost stabilite tocmai când s-a introdus impozitul de 16% pentru cei care nu plăteau 16% în momentul respectiv. Ca să nu plătească mai mult, s-au stabilit sume deductibile din salariu la calculul impozitului. Aceste sume deductibile sunt între 250 lei, pentru persoanele care au sub 1.000 lei şi nu au niciun copil în întreţinere, şi ajung la 650 lei, pentru persoanele care au 4 sau mai mulţi copii în întreţinere şi au sub 1.000 lei salariu„, a spus Gherghina.

Acesta a susţinut că, în luna iulie, la momentul aplicării reducerii cu 25% a salariilor bugetarilor, persoanele cu asemenea deduceri salariale au avut de fapt o reducere mai mică de 25% a salariilor.

„De exemplu, persoana care avea 1.116 lei, un profesor debutant, când i s-a redus cu 25%, netul nu i s-a redus cu 25%, s-a redus cu 22%, pentru că a intrat în altă sumă de deducere. Aceeaşi persoană a câştigat atunci 3 puncte procentuale, deci nu i s-a redus cu 25%, s-a redus numai cu 22%, iar acum, de exemplu, netul nu i-a crescut cu 15%, ci cu 13,5%„, a declarat secretarul de stat.

El a afirmat că deducerile sunt aplicate până la salariul de 3.000 lei, iar „toţi salariaţii care au avut şi care au 3.000 lei salariu nu au deduceri, iar atât salariul brut, cât şi salariul net au crescut acum cu 15%„.

Gherghina a prezentat şi o situaţie a majorării a salariului net în sistemul bugetar, arătând că media a fost de 14%.

„Putem spune că reducerea în luna iulie a fost de 24%, iar acum creşterea netului, în medie este de 14%, chiar dacă salariile brute trebuie să crească la toată lumea şi, în cazul în care nu au crescut cu 15%, trebuie să fie o greşeală”, a spus Gheorghe Gherghina.

Surse guvernamentale au precizat pentru Mediafax că premierul Boc a solicitat miercuri, în şedinţa Guvernului, o informare din partea Ministerului Finanţelor cu privire la problemele semnalate referitoare la creşterea diferenţiată a salariilor în sistemul bugetar.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult