Acasa rss 1asig De la ce s-au îmbolnăvit copiii de la pensiunea din Hațeg

De la ce s-au îmbolnăvit copiii de la pensiunea din Hațeg

scris de A.H.
3 afisari

Cauza îmbolnăvirii de toxiinfecție alimentară a celor peste 40 de copii în tabăra organizată la o pensiune din orașul Hațeg a fost apa folosită în bucătăria unității, analizele de laborator indicând faptul că aceasta conținea mai multe bacterii, între care și E.coli.

‘Testele de încărcătură microbiologică ale apei sunt necorespunzătoare și nu corespund legislației în vigoare în ceea ce privește indicatorii microbiologici de contaminare a apei. Apa este nepotabilă în unitatea respectivă, iar în acest caz a fost identificată bacteria Eschierichia coli (E.coli, n.r.)’, a declarat vineri, pentru Agerpres, purtătorul de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică (DSP) Hunedoara, dr. Cecilia Birău. Ea a precizat că apa nepotabilă există doar în rețeaua internă de distribuție a pensiunii, sistemul public de alimentare cu apă al orașului fiind în parametrii normali din punct de vedere sanitar.

Potrivit legii, unitățile de alimentație publică sau cele care produc alimente au obligația de a-și face monitorizarea proprie a apei din rețeaua proprie. ‘Producătorul de apă este responsabil de calitatea apei până la limita de proprietate, după care această responsabilitate se transferă proprietarului locației respective’, a arătat dr. Cecilia Birău.

Peste 40 de copii, aflați în tabără la o pensiune din orașul Hațeg, au avut nevoie de îngrijiri medicale miercuri și joi după ce au mâncat la pensiunea în care erau cazați, fiind suspecți de o toxiinfecție alimentară. Nouă copii au rămas internați în spital până vineri, când au fost externați pe răspunderea părinților. Grupul de copii a plecat vineri spre casă, majoritatea fiind elevi din București.

Direcția de Sănătate Publică și Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara au declanșat două anchete în acest caz, prima măsură fiind de suspendare temporară a activității din cadrul pensiunii. Vor urma și alte sancțiuni în funcție de rezultatele cumulate ale analizelor pentru probele ce au fost prelevate din mâncare.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult