Acasa Actualitate-InternaSocial Deficit de sȃnge ȋn spitale. DSP București face apel pentru donare

Deficit de sȃnge ȋn spitale. DSP București face apel pentru donare

scris de Laurentiu Banches
0 afisari

Direcția de Sănătate Publică (DSP) a Municipiului București a fǎcut un apel cǎtre cetǎțeni pentru donare voluntarǎ de sȃnge.

Deficit de sȃnge ȋn spitale. DSP București face apel pentru donare (Foto: roportal.ro)

Deficit de sȃnge ȋn spitale. DSP București face apel pentru donare (Foto: roportal.ro)

Ȋntr-un comunicat publicat pe site-ul DSP București, se aratǎ cǎ „În lunile de vară, pe perioada concediilor și a muncilor agricole, sistemul se confruntă frecvent cu scăderi ale colectei, la centrele de transfuzii prezentându-se cu 20-25% mai puțini donatori față de media obișnuită. Pe de altă parte, tot în această perioadă, există o cerere mai mare din cauza numeroaselor accidente rutiere sau a operațiilor planificate. Ca urmare, se creează un dezechilibru între cerere și cantitățile disponibilǎ”. DSP menționeazǎ cǎ cei care vor să ofere sprijin semenilor se pot prezenta la sediile centrelor de transfuzii sau la spitalele unde se colectează sânge.

Pentru a putea fi donator, o persoanǎ trebuie sǎ aibe „ȋntre 18-60 de ani, greutate de peste 50 kg, puls regulat, 60—100 bătăi/minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele șase luni intervenții chirurgicale, să nu fi consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării, să nu te afli sub tratament pentru diferite afecțiuni: (hipertensiune, boli de inimă, boli renale, boli psihice, boli hepatice, boli endocrine.”, potrivit DSP. Totodatǎ, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut următoarele boli: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, tuberculoză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele (psoriazis,vitiligo), miopie peste (-) 6 dioptrii, cancer.

Conform Agerpres, DSP susține că „sub directa îndrumare” a Ministrul Sănătății, intenționează să îmbunătățească modul de donare a sângelui în rândul populației, astfel încât să încurajeze din ce în ce mai mult donarea voluntară de sânge.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult