Acasa Actualitate-InternaSocial Descentralizarea Sanatatii, in dezbatere publica

Descentralizarea Sanatatii, in dezbatere publica

scris de Ziua Veche
1 afisari

.Ministerul Sanatatii lanseaza in dezbatere publica proiectele actelor normative de derulare a procesului de descentralizare in sistemul sanitar. Conform noilor prevederi, pana la data de 1 iulie 2010, Ministerul Sanatatii va finaliza transferul unitatilor sanitare publice cu paturi catre administratia locala.

Pana la aceasta data, vor fi transferate autoritatilor locale peste 85% din unitatile sanitare aflate in sistemul public. Astfel, din cele 435 unitati sanitare publice existente in prezent pe teritoriul Romaniei, se propune transferul catre autoritatea locala a unui numar de 373 unitati, informeaza Agerpres.

Vor ramane in reteaua Ministerului Sanatatii un numar de 62 unitati sanitare de interes national, respectiv institute publice, o serie de spitale clinice judetene de urgenta (cele din centrele universitare importante), spitalele cu profil de psihiatrie si spitale monospecializate. „Descentralizarea reprezinta procesul care va putea duce la stabilizarea sistemului sanitar, poate insemna mai multa echitate si mai multa sustenabilitate”, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila. Ministrul Sanatatii a subliniat ca acest proces nu va insemna abandonarea sistemului medical „pe umerii comunitatilor locale”. Prin transferul catre autoritatile locale se urmareste si cresterea autonomiei spitalelor din punct de vedere managerial.

Descentralizarea inseamna si ca managerul din aceste unitati va incheia contractul de management cu conducerea administratiei locale si nu cu ministrul Sanatatii cum se intampla in prezent. Dupa descentralizare, concursurile pentru ocuparea functiilor de manager vor fi organizate de catre consiliile judetene. Procesul de descentralizare nu creeaza probleme financiare suplimentare autoritatilor locale. Conform actelor normative in discutie, se transfera dreptul de supraveghere asupra contractelor cu casele de asigurari de sanatate.Descentralizarea se va face cu consultarea sindicatelor, structurilor asociative ale administratiei publice locale, a asociatiilor de pacienti si a tuturor categoriilor afectate si interesate de acest subiect.

Proiectul de Ordonanta de Urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul sanatatii in vederea descentralizarii si cel al Hotararii de Guvern privind aprobarea Listei unitatilor sanitare publice cu paturi pentru care se transfera managementul asistentei medicale catre autoritatile administratiei publice locale si catre Primaria Municipiului Bucuresti se afla publicate pe pagina de web www.ms.ro, la sectiunea transparenta decizionala.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult