Acasa Actualitate-InternaSocial Dezastru la clasificarea spitalelor private

Dezastru la clasificarea spitalelor private

scris de A.P.
4 afisari

Din totalul celor 94 de spitale private care funcţionează în România cu autorizaţie, 66 au cerut să fie clasificate, adică să primească bani publici pentru anumite servicii.

attila cseke„Din cele 66, unul s-a clasificat la categoria a II-a cu plan de conformare. Este vorba despre Spitalul clinic «Pelican» din Oradea, care de ani de zile are activitate universitară, dar cu plan de conformare. Alte 11 spitale private sunt de categoria a IV- a, 39 la categoria a V-a, iar nouă nu au fost clasificate. Alte şase trebuie să facă plan de conformare”, a spus ministrul Sănătăţii Cseke Attila, pentru Mediafax.

În Bucureşti, Spitalul Medlife a cerut clasificare pentru categoria a III, dar a primit categoria a IVa, pentru că nu are zece linii de gardă, ci doar şase, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Euroclinic şi Delta Health Care au fost incluse tot în această categorie, dar cu plan de conformare. CMU „Regina Maria” a fost clasificat la categoria a V-a , în timp ce CMU din strada Clucerului este neclasificabil pentru că are numai chirurgie pe diferite specialităţi.

Noul spital de Oftalmologie Europe Eye şi Spitalul Clinic de angiografie şi terapia endovasculară au cerut categoria a V-a, categorie pe care au primit-o.

Clasificarea spitalelor private se face după aceleaşi criterii ca şi spitalele publice, a spus Cseke Attila, care a a dăugat că dacă vor bani publici spitalele private trebuie să solicite clasificarea într-o anumită categorie.

Potrivit acestuia, cele mai mari lipsuri ale spitalelor private, care nu permit clasificarea pentru moment în categoriile superioare, sunt legate de unele domenii de activitate sau structuri.

Conform legislaţiei în vigoare, până la 1 iunie, data intrării în vigoare a noului contract-cadru, toate unităţile sanitare de stat, dar şi private care vor să primescă bani publici trebuie clasificate, în funcţie de competenţă, într-una din cele cinci categorii de clasificare.

Spitalele de categoria V, cu nivel de competenţă limitat, sunt cele care asigură servicii medicale pentru îngrijirea bolnavilor cronici, servicii medicale într-o singură specialitate sau servicii paliative.

Spitalele de categoria IV, cu nivel de competenţă bazal, sunt cele care deservesc populaţia pe o rază administrativ-teritorială limitată, pentru afecţiuni cu grad mic de complexitate.

Spitalele de categoria III, cu nivel de competenţă mediu, sunt unităţile care deservesc populaţia judeţului din aria administrativ-teritorială unde îşi au sediul şi, doar prin excepţie, din judeţele limitrofe, pentru afecţiuni cu grad mediu de complexitate.

Spitalele de categoria II (cu subcategoria II M pentru unităţile monoprofil), cu nivel de competenţă înalt, sunt cele care deservesc populaţia judeţului din aria lor administrativ-teritorială, precum şi din judeţele limitrofe, cu nivel înalt de dotare şi încadrare resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad mare de complexitate.

Spitalele de categoria I (cu subcategoria I M pentru unităţile monoprofil): nivel de competenţă foarte înalt, sunt cele care asigură asistenţa medicală la nivel regional, deservind populaţia judeţului din aria sa administrativ-teritorială, precum şi alte judeţe, cu cel mai înalt nivel de dotare şi încadrare cu resurse umane şi care asigură furnizarea serviciilor medicale cu grad de complexitate foarte înalt.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult