Acasa Actualitate-InternaSocial Update: Directorul Institutului Cantacuzino, demis pentru neindepliniri. Noul director este Gabriel Ionescu

Update: Directorul Institutului Cantacuzino, demis pentru neindepliniri. Noul director este Gabriel Ionescu

scris de Ziua Veche
2 afisari

 .

 UPDATE: Noul director al Institutului Cantacuzino este Gabriel Ionescu

———-

Directorul general al Institutului National de Cercetare -Dezvoltare Cantacuzino, Radu Iordachel, a fost demis de ministrul sanatatii, Cseke Attila, pentru neindeplinirea sarcinilor de serviciu. Decizia ministrului sanatatii vine ca urmare a unui raport de autorizare elaborat de Agentia Nationala a Medicamentului (ANM), care evidentiaza faptul ca planul de masuri corective si de remediere a deficientelor la liniile de productie ale institutului, pe care conducerea si l-a asumat, nu a fost in totalitate respectat si implementat.

 

Exista un plan de conformare de masuri pe care l-am discutat cu ANM, plan asumat de conducerea Institutul Cantacuzino si care nu a fost realizat complet, drept pentru care este evident o problema de management si astazi dimineata l-am demis pe directorul general si va fi o noua conducere a acestui institut, urmand sa facem un alt plan de conformare si sa reusim sa rezolvam problemele de acolo” – a declarat la Bistrita ministrul Cseke.

Conform raportului ANM, la linia de vaccinare pentru vaccinul antigripal sezonier s-au remediat deficientele astfel incat productia acestui tip de produs ar putea demara din data de 15 mai 2010. Acest termen nu afecteaza cu nimic demararea in toamna a campaniei sezoniere de vaccinare, deoarece productia pentru acest tip de vaccin incepe in fiecare an la sfarsitul lunii mai.

In schimb, raportul arata ca linia de productie a vaccinului antituberculoza (BCG) nu poate fi autorizata din cauza deficientelor constatate in luna februarie si care nu au fost remediate desi existau in planul de masuri pentru retehnologizare. Acest fapt duce la dificultati in realizarea calendarului national de imunizari.

Pe 8 februarie, ANM i-a ridicat Institutului Cantacuzino licenta de producere a vaccinurilor, pentru ca nu erau respectate normele europene. Conducerea institutului a a dat ca termen data de 15 aprilie pentru finalizarea lucrarilor de modernizare in vederea reacreditarii. La inceputul lunii martie, guvernul a alocat un milion de lei institutiei, pentru achizitia de echipamente, astfel incat sa se obtina autorizatia de fabricare a vaccinurilor pana la 15 aprilie.

Tot in luna februarie, Ministerul Sanatatii si ANM au fost implicate intr-un scandal deoarece in lipsa de vaccinuri antituberculoza aflate in termenul de valabilitate a autorizat folosirea pentru imunizarea nou-nascutilor a unor produse expirate de peste sase luni, care erau destinate incinerarii.

Ministrul sanatatii considera, in continuare, ca producatorul roman de vaccinuri  are o importanta deosebita in sistemul de sanatate publica si va solicita noii conduceri un nou plan de eficientizare si de retehnologizare a institutului. Ministrul si-a exprimat, de asemenea, nemultumirea cu privire la calitatea managementului acestei institutii si spera ca noua conducere va intelege insemnatatea Institutului Cantacuzino pentru Romania. Noua conducere a institutului va fi anuntata in cel mai scurt timp”, se precizeaza intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

 

Ministrul Sanatatii, Cseke Attila, a anuntat vineri ca l-a numit pe medicul primar microbiolog Gabriel Ionescu in functia de director general al Institutului Cantacuzino. Ministrul se va intalni luni cu noul director, cu care va discuta planul sau de conformare pentru rezolvarea problemelor de la Institut.


 

 

 

Deocamdata, la Institutul Cantacuzino nu se produce nimic pentru ca nu exista autorizatie. Trebuie elaborat un nou plan de noua conducere, asumat si respectat din punctul meu de vedere”, a afirmat Cseke, aflat intr-o vizita in Bistrita.

Intrebat cine isi asuma responsabilitatea pentru miile de bebelusi care nu sunt vaccinati impotriva tuberculozei, Cseke a raspuns ca „asa cum e astazi in Romania vaccinarea cu vaccinul BCG nu se mai gaseste in nicio tara europeana, exista alte metode”. „Aici situatia este mai complexa si eu am un grup de lucru pe aceasta problema si urmeaza sa primesc de la el un raport pe vaccinul BCG”, a mentionat sursa citata. Ministrul sanatatii l-a demis, tot vineri, pe directorul general al Institutului National de Cercetare – Dezvoltare Cantacuzino, Radu Iordachel, reprosandu-i neindeplinirea planului de masuri corective si de remediere a deficientelor la liniile de productie ale institutului, pe care si l-a asumat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult