Acasa Actualitate-InternaSocial Discutiile cu CNAS au esuat, medicii de familie raman pe pozitie

Discutiile cu CNAS au esuat, medicii de familie raman pe pozitie

scris de Ziua Veche
3 afisari

Medicii de familie nu vor prescrie retete compensate si gratuite nici in zilele urmatoare, deoarece discutia reprezentantilor lor de joi noaptea cu conducerea Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) nu a dus la rezolvarea problemelor pe care acestia le reclama. Medicii de familie au reclamat joi faptul ca actul normativ care reglementeaza relatia lor contractuala cu sistemul asigurarilor de sanatate, Contractul-cadru pe anul 2010, are prevederi care vor duce la scaderea veniturilor cabinetelor lor, pana la nivelul falimentului.


„Am cazut de acord asupra unor probleme. Dar cei de la CNAS sunt limitati de buget. Apoi initiativa legislativa apartine Ministerului Sanatatii, iar Contractul-cadru contine multe puncte pe care nu le vom accepta, inclusiv o multime de sanctiuni. Avem probleme cu Ministerul Sanatatii”, spune presedintele Asociatiei Medicilor de Familie, Rodica Tanasescu. Aceasta sustine ca CNAS a „incercat sa-i imbrobodeasca” iar calculele arata ca veniturile medicilor de familie vor scadea in acest an. Urmatoarea runda de discutii anuntata va avea loc cu Ministerul Sanatatii.

Presedintele CNAS, Lucian Duta (foto), considera insa ca medicii au inteles ca nu le scad veniturile, dar sunt nemultumiti ca in Contractul cadru pe 2010 exista prea multe sanctiuni pentru ei. Inaintea rundei de discutii, CNAS a prezentat un top al primilor 20 de medici din tara cu cei mai mulţi pacienti si cu cele mai mari venituri, care arata ca un medic de familie poate castiga pana la 10.000 de euro pe luna.

Pe de alta parte, Ministerul Sanatatii a anuntat ca pacientii pot ajunge la cabinetul medicului de familie, la laboratorul de analize medicale sau la specialistul din ambulatoriu pe baza unei programari prealabile, conform unui ordin ministerial de eficientizare a activitatii din asistenta medicala in ambulatoriu, intrat joi in vigoare. „Prin introducerea acestei masuri simple de programare a serviciilor medicale va creste accesibilitatea bolnavilor la asistenta medicala in ambulatoriu”, se afirma intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Programarile se vor face telefonic, cu cel putin 24 ore inainte de data dorita, iar cabinetele medicale trebuie sa afiseze la loc vizibil numarul de telefon respectiv. Ordinul nu exclude posibilitatea ca pacientul sa se prezinte la medic fara o programare prealabila, acesta fiind obligat sa ii acorde gratuit servicii medicale si in acest caz. De la prevederile actului normativ fac exceptie cazurile de urgenta medicala, dar si cabinetele din mediul rural, in localitatile unde, din cauza lipsei mijloacelor tehnice necesare nu exista posibilitatea efectuarii programarilor. De asemenea, fac exceptie si serviciile medicale paraclinice recomandate bolnavilor care au consemnat pe biletul de trimitere un diagnostic prezumtiv sau cert de afectiune acuta.

 

0 comentariu

ioan 04-09-2010 - 13:56

Daca tot faceti grafice corelati datele din grafic cu textul. Teama imi este ca acel 18%este exaerat, precum si procentul televiziunii de mahala!
Se pune de o npua manipualre!

ValVerde 04-09-2010 - 14:42

Numai tenebre si conspiratii peste tot.
Oameni buni, Romania traieste in zona de incertitudine siderala.
Mina neagra ne cuprinde si ne sugruma, ne fura fiinta nationala si ne transforma chiftelele patriotice in haburgers.

Ioane, ce-i rau cu graficul? Nu crezi cifrele sondajului sau crezi ca felia de 18% e prea mare comparata cu restul turtei?

Traiasca DAN 04-09-2010 - 15:03

Un roman pentru ROMANIA: DAN DIACONESCU. Singurul capabil sa mai faca ceva cu tara noastra. Fa toate partidele cirnati, Dane, si da-le la ciini sa le manince.

Votati-l pe DAN, jigodiilor daca vreti sa scapati de saracie.

ioan 04-09-2010 - 17:10

Desigur DD ne va aduce cainii cu covrigii in coada si va stinge toate luminitele de la capatul tunelului.
Elodia se va intoarce si fiecare roman va avea vila cu piscina si mercedes!
In toate spatiile publice vor rasuna manele pentru saraci si vor fi dansatoare din buric.
DD va da fiecarui roman cate o afacere la cheie si-l va pune director iar mucitori vor venii din alta parte.
Partidul lui DD creste in sndaje in fiecare sptamana cu 10%!

Tzepesh 04-09-2010 - 18:03

Ne spui si noua ce chestie spectaculoasa a realizat PDL de a crescut , intr-o saptamana , cu vreo sase procente? ca erau la 12%…

popica 05-09-2010 - 01:56

uitativa la programu economic nu la dan diaconescu daca nu va place omul cel putin vine cu o viziune noua economica in timp ce psd pnl nu au nici o viziune.pai nui misto pleaca udrea vine barbasu cocos cu bombonel tariceanu si vozganian ii rotim pe hoti oare chiar nu invatam nimic din ultimii 20 de ani.5 legi vreai de la pp si dd legea 18, concesionarea vamilor,impozitu pe cifra de afaceri,la preturi europene salarii europene si legea cojocaru si merita dd 6 ani la cotroceni altfel ei cu banii voi cu munca pe mine ma doare in cot copii nam si mai mult de 15 ani nu cred ca mai traiesc da voi care aveti copii ce veti face ginditi cu capu nu cu curu
DESTEPTAREA prostilor

maria 05-09-2010 - 02:19

Procentajul este umflat pentru derutarea unei categorii de votanti. Neinscris la Tribunal, facatura va cumpara voturi atat cat DD sa intre in Parlament pentru a scapa de puscarie. S-au mai vazut cazuri

mario sa te tuf 05-09-2010 - 02:39

Mai da-te-n gitii ma-tii, mario. Esti moarta dupa p..la, cotoarbo, si tu vii aici pe forum, date-as pe s..la unui tigan sa te faca 13 – 14, ordinaro.

urbos 05-09-2010 - 05:19

Adicatelea ar mai fi 18% viermi si dementi care sa voteze cu lapadaturile pedeliste. Sictir. Nu ca aia care au votat a doua oara cu Dementul s-ar fi desteptat, tot niste taraturi raman, dar multi dintre ei n-ar mai vota la fel din diverse motive, la fel de idioate.
Se pare ca sondajul e scremut tot din creierii putrezi ai Securistului Sef de la Cotroceni, facut la comanda, de-l baga in Parlament si pe DDD, iar viermii de la ziua asta veche si de rahat bat din palme ca maimuta. Basescu nu e decat un HOIT, nu va mai fi curand. Sper doar sa moara in chinuri, si nici familia lui sa nu scape. De sustinatorii si limbistii lui, praful sa se aleaga, bolile sa-i manance de vii.

Piturcalete 05-09-2010 - 11:33

Se pare ca democratia este mijlocul ideal prin care pot fi exploatati tampitii. La asa popor, asa partide !

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult