Acasa Actualitate-InternaSocial Doar 1,6% din pensionarile ultimelor doi ani au stagiu complet de cotizare. De ce s-a suparat Basescu pe Boc

Doar 1,6% din pensionarile ultimelor doi ani au stagiu complet de cotizare. De ce s-a suparat Basescu pe Boc

scris de Ziua Veche
1 afisari

In ultimii aproape doi ani au iesit la pensie circa 550.000 de romani, dintre care 44,6% la limita varstei de pensionare si 28%, nu mai putin de 151.000, pe caz de boala. Din numarul total de noi beneficiari de pensii insa, numai 1,6%, 8.796 de persoane, au iesit la pensie la limita de varsta si cu stagiu complet de cotizare, conform calculelor Gandul pe baza datelor oficiale ale Ministerului Muncii, aferente anului 2008 si primelor trei trimestre din 2009 (datele aferente trimestrului patru al anului trecut nu au fost inca facute publice).

In ciuda anunturilor premierului Emil Boc privind restructurarea sistemului de pensii de stat, situatia din 2009 a fost similara celei din 2008, din timpul Cabinetului Tariceanu. Astfel, in timp ce in 2008 dintre noii pensionari intrati in drepturi, 294.494 de persoane, doar 4.940 (1,68%) au respectat limita de varsta si stagiul complet de cotizare, in primele noua luni ale anului trecut procentul acestora a fost de 1,51%.

Dupa cum au relatat surse din PDL, seful statului i-ar fi propus premierului, dupa decizia Curtii Constitutionale care a respins taierea pensiilor, sa nu creasca TVA, dar sa impoziteze pensiile mici. Sursele citate au spus ca Basescu ar fi propus ca TVA sa ramana19 la suta, dar sa fie impozitate cu 16 la suta pensiile mai mari decat salariul minim pe economie, adica cele de peste 600 de lei, in acest moment fiind impozitate pensiile de peste 1.000 de lei. Presedintele a sustinut ca impozitarea pensiilor ar rezolva problema cea mai importanta: ar reduce deficitul fondului de pensii.

Initial, Boc ar fi fost de acord, dar, dupa consultarea cu greii PDL, a ajuns sa sustina cresterea TVA.

Liderii PDL au sustinut, in discutiile cu Boc, faptul ca impozitarea pensiilor este riscanta si electoral, si legal, intrucat judecatorii constitutionali ar putea lua aceeasi decizie ca si in cazul taierilor cu 15 la suta. In plus, majorarea TVA ar aduce sume mult mai mari la buget decat impozitarea pensiilor. Intr-adevar, din calculele Gandul, impozitarea pensiilor de peste 600 de lei ar aduce la buget maximum 650 de milioane de euro, fata de cele 2 miliarde de euro asteptate dupa marirea TVA. Pedelistii au explicat astfel supararea lui Basescu pe Boc si PDL si, implicit, refuzul presedintelui de a-si asuma noile masuri de austeritate.

Citeste mai multe despre pensionarile pe timp de criza

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult