Acasa Actualitate-InternaSocial Două fetiţe au rămas fără tată, deoarece în România e mai importantă viaţa ursului decât a omului!

Două fetiţe au rămas fără tată, deoarece în România e mai importantă viaţa ursului decât a omului!

scris de A.P.
187 Afisari

Reprezentanţii Consiliului Judeţean (CJ) Harghita fac apel pentru sprijinirea familiei bărbatului ucis de urs la Crişeni, spunând că fetiţele rămase orfane şi crescute de bunica lor trăiesc în condiţii grele, într-o cameră în care bate vântul şi fără grup sanitar. „Două fetiţe au rămas fără tată, deoarece în ţara asta e mai importantă viaţa ursului decât cea a omului!”, spun reprezentanţii CJ, menţionând că instituţia a alocat 5.000 de lei pentru a ajuta familia.

„Doi copii au rămas orfani! Două fetiţe au rămas fără tată, deoarece în ţara asta e mai importantă viaţa ursului decât cea a omului! Având în vedere acestea este nesemnificativ ce şi cum s-a întâmplat. Cel mai important este să ajutăm familia, să colaborăm în interesul lor”, se arată într-un comunicat de presă transmis, joi, de reprezentanţii CJ Harghita.

Conform sursei citate, condiţiile în care locuiesc copiii victimei de la Crişeni sunt departe de cele normale. În singura cameră avută la dispoziţie suflă vântul, nu există grup sanitar, nu se asigură condiţiile ca aceşti copii să poată să înveţe şi să se joace. Trebuie să îi ajutăm. În momentul de faţă locuiesc cu bunica, aceasta este casa lor de unde merg la şcoală şi unde au prieteni.

„Ne dorim să sprijinim familia pentru a avea condiţii normale de trai, copiii să poată merge în excursii, tabere, să aibă posibilitatea de a învăţa şi a se dezvolta”, scrie în comunicat.

Consiliul Judeţean Harghita arată că va acorda în acest sens 5.000 de lei şi doreşte să sprijine familia şi prin implicarea proiectanţilor, colegilor din cadrul instituţiei.

Donaţiile se pot face în conturile Asociaţiei pentru Judeţul Harghita: RO 79 BRDE 210 SV 065 425 42100 şi RO 79 BRDE 210 SV 041 495 52100, GroupeSociétéGénérale, sucursala Miercurea Ciuc.

Reprezentanţii CJ Harghita spun că iniţiativei i s-au alăturat persoane din ţară şi din străinătate, iar după finalizarea colectei, prin intermediul unui material video, se va arăta pentru ce s-au folosit banii.

Atacul a avut loc vineri, într-o pădure din apropierea localităţii Crişeni, victima fiind un bărbat de 35 de ani. Bărbatul a fost rănit de urs în zona toracelui, iar vecinii împreună cu care se afla au sunat la 112, însă medicii nu i-au putut salva viaţa.

„Acesta a intrat în pădurea la marginea căreia se afla cu doi vecini, iar datorită faptului că nu a răspuns la apelurile repetate, aceştia au mers după el constatând cu stupoare faptul că se afla întins la pământ, sângerând puternic în zona toracelui în urma atacului unui urs. Alarmaţi de gravitatea situaţiei, aceştia au apelat serviciul de urgenţă 112, dar eforturile medicilor de a-l ţine în viaţă au eşuat, bărbatul decedând”, scria pe site-ul preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

„După informaţiile pe care le deţin, în cursul anului trecut s-au depus mai cereri pentru extragerea acestui exemplar periculos, însă nu s-a luat nicio măsură. Din păcate Ministerul Mediului şi angajaţii de aici nu şi-au făcut treaba şi trebuie să răspundă pentru aceasta”, afirma Borboly Csaba.

Preşedintele CJ Harghita susţinea că există judeţe în care nu s-au înregistrat daune, unde populaţia de urs brun este foarte scăzută şi în care s-au aprobat extrageri ale exemplarelor de urs, însă în judeţul Harghita, unde s-au raportat numeroase daune şi au fost spitalizate nenumărate victime ale atacurilor de urs, doar o treime din totalul solicitărilor de extragere a exemplarelor de urs a fost aprobată.

„Pagube cu sutele şi spitalizări din cauza atacurilor de urs au loc aici, iar ministerul nu ia măsuri. Eu solicit doamnei ministru al mediului că dacă legea adoptată de Parlament şi atacată la Curtea Constituţională de preşedintele ţării, care face referire la protecţiei vieţii omeneşti şi prevede că pagubele pot fi plătite şi de către consiliile judeţene (…) prin intermediul unei OUG să se aprobe în cursul săptămânii viitoare această modificare legislativă pentru că viaţa oamenilor din judeţul Harghita este în continuare în pericol”,  afirma Borboly Csaba.

El anunţa că va solicita o anchetă în cadrul Ministerului Mediului pentru stabilirea persoanelor răspunzătoare în această situaţie.

„Vorbim foarte mult despre autonomie. Vedeţi, aici avem autonomie. Putem să facem orice, dar ajutor şi compasiune nu primim. Însă trebuie să clarificăm situaţia: cine este răspunzător pentru acest grav eveniment”, a conchis Borboly Csaba.

Bărbatul care a murit avea două fiice, în vârstă de 9 şi 12 ani, pe care le creştea împreună cu mama lui. Pentru sprijinirea acestora, CJ Harghita anunţa că iniţiază o strângere de fonduri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult