Acasa Actualitate-InternaSocial UPDATE Duminica fara supermarket

UPDATE Duminica fara supermarket

scris de Ziua Veche
6 afisari

 

.

UPDATE

Cetatenii ar cumpara duminica produse naturale romanesti

Valeriu Steriu a admis, intr-un interviu pentru Hotnews, ca masura ii avantajeaza pe micii producatori autohtoni, cei care si-ar putea vinde produsele, duminica, in pietele volante si in pietele traditionale, insa si micile magazine de cartier sunt avantajate.

“In clipa de fata, majoritatea micilor producatori vand in primul rand in piete si in magazinele de proximitate. Nu isi permit sa ajunga, datorita taxelor si a sistemului, in marile magazine. In Romania avem un milion de fermieri inregistrati, iar din acestia cativa zeci de mii sunt cei care isi desfac produsele pe in supermarketuri”, a explicat Steriu. El a estimat ca volumul produselor comercializate in piete, cat si in micile magazine poate creste prin aceasta masura cu 25-50% la cateva luni de la adoptarea legii.

Cateva zeci de milioane de euro minus

Deputatul a adaugat: “Marile lanturi de magazine nu mai discuta decat de livrari de tiruri, de produse ambalate, de produse conservate, care nu sunt chiar cele mai sanatoase. In acest fel, toate aceste produse vor fi mai putin puse in fata consumatorului, acesta putand opta duminica sa cumpere produse mai aproape de cele naturale si in primul rand cele romanesti”. Deputatul a recunoscut ca “va fi cu siguranta si o mica scadere in vanzarile hipermarketurilor”, pentru ca: “Acolo dispare echivalentul unei zile de vanzari. O zi de vanzare inseamna cateva zeci de milioane de euro, probabil, la nivel lunar”.

Reechilibrarea balantei de plati

“Daca luati in calcul faptul 70% din produsele care se vand sunt importate, ne dam seama ca mai degrevam putin balanta de plati in felul acesta. Pe de alta parte vrem sa incurajam ca duminica oamenii sa isi petreaca timpul in familie, nu aceea de a merge la cumparaturi. Francezii beneficiaza de un lobby foarte puternic, de asta e o agresivitate in a tine magazinele deschise, agresivitate pe care o mai intalnim si in Statele Unite. Si acolo exista principiul acesta de a tine magazinele foarte mult timp deschise, avand si o legislatie a muncii mai flexibila. La nemti legislatia muncii nu permite ca angajatii sa lucreze dupa o anumita ora sau duminica”, a mentionat Valeriu Steriu.

 Ideea Agrostar

Cat despre pozitia retailerilor, Valeriu Steriu a marturisit ca acestia “sunt destul de putin implicati in comunicare”: “Nu au dorit nici la nivel ministerial, nici parlamentar sa contribuie. Au si lipsit de la majoritatea intalnirilor de redactare a Codului de bune practici. Pot spune ca fermierii au salutat aceasta initiativa. Avem semnale foarte bune. Atat Agrostar, care a si dat ideea, cat si de la sindicatele din industria alimentara (…)”. El a afirmat ca ideea de a pune lacatul pe supermarketuri duminica nu a fost discutat cu marii retaileri. “Nu cred ca dansii sunt cei care ar trebui sa fie intrebati. In general, initiativa legislativa presupune consultari si mai multe dezbateri, la nivelul Comisiei si la nivelul plenului”. 

 Supermarketurile ar putea fi inchise duminica pentru a incuraja vanzarile din piete ale producatorilor agricoli autohtoni.

Ideea le apartine deputatilor din Comisia de agricultura si ar urma sa fie introdusa in Codul bunelor practici comerciale. “Incercam sa introducem o modificare in legea Codului bunelor practici. Pe modelul unor tari din Uniunea Europeana, precum Germania sau Austria, vom propune ca marile retele de magazine sa fie inchise in zilele de duminica. In acele state s-a recurs la o asemenea masura pe considerente de legislatia muncii. La noi se va incuraja astfel comertul din piete cu produse locale”, a explicat deputatul Valeriu Steriu, vicepresedinte al Comisiei de agricultura pentru gandul.info. Propunerea a fost enuntata inca de la finele anului trecut, dar deputatii spun ca au asteptat reactia marilor retele la prevederile Codului. “Marii retaileri nu au niciun stapan, storc producatorii romani si pe de alta parte fac importuri masive”, a declarat Steriu. Vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania Delia Nica a refuzat sa comenteze propunerea, iar liderul Federatiei Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu a sustinut ca sindicatele saluta o asemenea initiativa, a carei aplicare ar fi bine-venita.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult